Izbira avto sedeža za otroka je prava znanost!

Naša Mia je prejšnji mesec dopolnila eno leto in tako hitro raste, da ji je trenutni jajček oziroma lupinica postala že zelo tesna. Poleg tega pa je seveda še tako zelo firbčna, da naslonjalo sedeža že dolgo ni več dovolj zanimivo. Le kdo pri enem letu pa ne bi hotel gledati naprej in spremljati dogajanja ob cesti in v avtu!

Skoraj sva že pozabila, kako je, ko si na začetku. Pred enim letom sva z Urošem preučevala vse vrste vozičkov, lupinic, marelic, posteljic in še in še. Zdaj pa sva spet pred novo misijo: kako izbrati najbolj primeren avto sedež, ki bo čim varnejši in bo Mii služil čim dlje. Pri tem sva ugotovila, da niti ne poznava pravil glede vožnje otrok v avtomobilu, in tako je nastal tale blog. O tem, zakaj in kako dolgo v Sloveniji in v Evropi naše otroke v avtomobilu pripenjamo v otroške sedeže. In tudi o tem, katere sedeže kot najvarnejše priporoča naš AMZS.

banner

Kategorije otroških avto sedežev in standardi

Ko izbiramo avto  sedež za našega malčka, moramo preveriti njegovo ustreznost. Standardi se sicer nenehno nadgrajujejo, in trenutno je v veljavi standard R129, ki nadgrajuje R44. Skladnost sedeža lahko preverimo na oranžni nalepki, ki vsebuje podatke o izpolnjevanju pogojev. Novi standard je uvedel obvezno preverjanje bočne zaščite otrok ter drugačno razvrstitev sedežev v razrede.

Za tiste, ki imamo šele prvega otroka bodo morda pomembne tudi naslednje informacije. Otroški sedeži so trenutno razvrščeni v tri kategorije:

  • Najnovejši sedeži za dojenčke so označeni z 0+. Ta kategorija se uporablja za dojenčke do 13kg in mora biti obrnjena s hrbtom v smer vožnje. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v zloženki »Red je vedno pas pripet!« razloži, da je vožnja v tej smeri najbolj varna, saj ob morebitnem trku dojenček s celim telesom pritisne ob naslon sedeža.
  • Sedeži skupine I so tisti, namenjeni otrokom do starosti 4 let. V avtomobilu jih pritrdimo z varnostnim pasom in pomembno je, da so tako dobro pritrjeni, da se sedež med vožnjo ne premika, saj ima »med zadnjim in prednjim sedežem otrok samo 60 centimetrov prostora za preživetje« ob morebitnem trku.
  • Tretja skupina sedežev, ki se ji reče Skupina II + III, pa je vsebuje posebne sedeže in jahače za otroke nad 18kg. V primerih jahača na običajni sedež namestimo podstavek, varnejši pa so univerzalni sedeži od 9kg do 36kg, ki imajo dodatna varovala za glavo in kompaktnejša naslonjala.
MIZS zlozenka
Vir: MIZŠ

Marsikdo morda razmišlja o nakupu rabljenega avto sedeža. Pri tem nas MIZŠ opozarja, da se je v zadnjih letih bistveno izboljšala varnost otroških sedežev, zato odsvetujejo nakup sedežev, starejših od 8 let. Hkrati je potrebno dobro preveriti, da sedež ni bil udeležen v prometni nesreči, saj je lahko utrpel poškodbe, ki jih ne moremo videti na prvi pogled.

Če še vedno niste prepričani, ali vašega malčka pravilno pripasate, vam bo mogoče v pomoč tale video.

V Evropi se morajo vsi otroci voziti v avto sedežih

Poleg primernega sedeža pa moramo starši zagotoviti še, da resnično ravnamo odgovorno in svoje otroke tudi primerno pripasamo. Evropska unija nas varuje na številnih področjih, in tako npr. od leta 2006 v celotni EU velja pravilo, da morajo biti vsi potniki v avtomobilu privezani z varnostnim pasom, otroci pa morajo sedeti in biti privezani v primernih sedežih.

etsc infographic
Vir: Evropska komisija

Direktiva o približevanju zakonodaje držav članic o obvezni uporabi varnostnih pasov v vozilih z manj kakor 3,5 tone vsebuje še naslednja specifična pravila:

  • Otroci, mlajši od treh let ne smejo potovati v vozilu, ki ni opremljeno s sistemom za zadrževanje otrok na sedežih, ki je primeren njihovi starosti in teži.
  • Otroci, starejši od treh let in manjši od 150cm, lahko potujejo na sovoznikovem sedežu le, če je vozilo opremljeno s primernim otroškim sedežem.
  • Države EU lahko dovolijo uporabo varnostnih pasov za odrasle za tiste otroke, ki so visoki najmanj 135cm.
  • Države EU se lahko odločijo, da na svojem ozemlju v taksijih dovolijo prevoz otrok brez sistema za zadrževanje otrok na sedežih.
  • V avtobusih morajo otroci, starejši od treh let uporabljati varnostne pasove avtobusa.
  • Vsi sistemi za zadrževanje otrok na sedežih morajo biti skladni s pravili Direktive o približevanju zakonodaje držav članic o varnostnih pasovih in sistemih za zadrževanje potnikov v motornih vozilih in njenih dopolnitvah.

Na ravni EU torej obstajajo skupna pravila, vendar se lahko posamezne države same odločajo o nekaterih podrobnostih. Če se veliko vozite po sosednjih državah ali pa nameravate na potovanje po EU, vam bo prišla prav tale povezava, kjer najdete nekaj ključnih informacij glede pravil za uporabo avto sedežev za otroke v Italiji, Franciji, Nemčiji in drugod.

Države Evropske unije so začele sodelovati na področju varnosti udeležencev v prometu že skoraj pred petdesetimi leti in današnji standardi zagotavljajo najvišjo raven varstva potrošnikov oziroma uporabnikov. Pravila, ki jih države članice sprejmejo na EU ravni, so obvezna za vse. Poleg tega pa se lahko države odločijo še, da sledijo standardom, ki jih razvija Organizacija Združenih narodov.

AMZS testi otroških avto sedežev

car-2029640_1280In če še vedno ne veste, kateri sedež izbrati, vam bo verjetno pomagal test, ki ga izvaja AMZS. Ta organizacija namreč preverja različne avto sedeže glede na raven varnosti ob trku in tudi glede vsebnosti nevarnih kemikalij.

Najnovejši test otroških varnostnih sedežev je AMZS izvedel v letu 2018, kjer so preverjali 29 sedežev. Čeprav nobeden od vključenih sedežev ni dobil ocene »zelo dobro«, se je samo pri dveh sedežih nalomila školjka, v dveh pa so našli strupene kemikalije. AMZS ugotavlja tudi, da uveljavitev novega standarda R129 poteka po načrtu.

Rezultate in razvrstitve otroških varnostnih sedežev glede na varnostno oceno AMZS in mednarodnih partnerjev lahko najdete na tej povezavi in osebno mi je ta seznam pri izbiri sedeža za Mio prišel zelo prav.

AMZS pri svojih raziskavah namreč sodeluje s tujimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami, saj lahko na ta način zagotovi večji nabor testiranih sedežev, hkrati pa dobi tudi podporo in pomoč za korektno izpeljavo testa z upoštevanjem vseh meril. Vse to jih uvršča v sam vrh kakovosti testiranj varnostnih sedežev za otroke.

Kako enostavno bi bilo preprečiti nesreče

Ko sem začela googlati o današnji tematiki, me je najprej šokirala informacija, da je v zadnjih desetih letih v Evropi zaradi prometnih nesreč umrlo preko 8000 otrok mlajših od 14 let. Kar polovica teh je bila udeležena v prometni nesreči med tem, ko so sedeli v avtu, poroča Evropski svet za varnost v prometu (European Transport Safety Council – ETSC). ETSC še poroča, da je bil v Evropi delež smrtnosti otrok zaradi prometnih nesreč 7.6 %, pri čemer smo v Sloveniji žal v tej kategoriji nad evropskim povprečjem z 9,6 %. Najmanj nesreč z otroškim smrtnim izidom v Evropi ima Švedska, največ pa Romunija, še piše v poročilu.

In kaj lahko naredimo, da preprečimo nekaj najhujšega na svetu – smrt otroka v prometni nesreči?

Najmanj, kar lahko naredimo oziroma najmanj, kar smo kot starši dolžni narediti za svoje otroke, je to, da jih posedemo in privežemo v primeren avto sedež. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poroča, da lahko preprečimo okoli 70 % smrti dojenčkov in do 80 % smrti mlajših otrok že samo, če pravilno namestimo in uporabljamo te sedeže.

V Sloveniji je po podatkih ETSC v letu 2016 uporabljajo avto sedeže in privezovalo svoje otroke 93 % staršev. Morda se na prvi pogled ta odstotek sliši pohvalen, vendar pa dokler ne bomo dosegli stoodstotnega primernega ravnanja na tem področju, naši otroci niso tako varni, kot bi lahko bili.

Od lanske pomladi smo Evropejci vseeno malo varnejši, če že pride do prometne nesreče. Vsa nova osebna in lahka gospodarska vozila, registrirana po 31. marcu 2018, morajo biti opremljena s sistemom za samodejni klic v sili eCall. Ta tehnologija samodejno pošlje podatke v zvezi z nesrečo na številko 112 na podlagi mobilnega omrežja ali bluetootha ter reševalnim službam sporoči koordinate GPS, čas nesreče, število potnikov in registrsko številko vozila.

Meseca maja 2018 pa je Evropska komisija predstavila tudi Predlog spremembe Uredbe o varnosti v cestnem prometu, ki obravnava prav problematiko visokega števila prometnih nesreč in posledičnih smrtnih žrtev in hudih poškodb v EU. Gre za predlog ukrepov za povečanje varnosti v vozilih, ki bi preprečile ali zmanjšale število in resnost nesreč, na primer napredni sistem za zaviranje v primeru nesreče. Prav tako dokument vsebuje predloge za izboljšanje varnosti otrok v motornih vozilih. Trenutno je predlog Evropske komisije v obravnavi v Evropskem parlamentu, hkrati pa potekajo pogovori na ravni Sveta ministrov. Končno besedilo dokumenta, o katerem se bosta dogovorila Evropski parlament in Svet ministrov, bosta morali obe instituciji tudi potrditi, da bodo nova pravila lahko stopila v veljavo.

Dodatne informacije o varnosti avto sedežev za otroke v Evropi:

https://ec.europa.eu/growth/sectors/automotive/safety_en

https://kindertravelguide.com/eu-car-seat-laws/

https://etsc.eu/new-eu-vehicle-safety-standards-essential-to-reducing-child-road-deaths/

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/vehicle/vehicle_safety_policy/what_are_the_key_eu_vehicle_safety_standards_en

https://www.which.co.uk/reviews/child-car-seats/article/child-car-seat-laws-uk-and-abroad/child-car-seats-laws-around-the-world

https://babyseat.fundacionmapfre.org/children/regulations/european-union-legislation/

http://www.roadsafe.com/neweuvehiclesafetystandardsessentialtoreducingchildroaddeaths

https://europa.eu/euprotects/content/homepage_sl

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: