Evropski pregled – Grške finance in atentat v Moskvi

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden sta v Evrpi domevali predvsem dve novici: da je Nemčija odobrila nadaljevanje programa financiranje Grčije pod novimi pogoji in da je bil v Moskvi ustreljen vodja  ruske opozicije.

grčijaNadaljevanje pomoči Grčiji pod novimi starimi pogoji. V četrtek, 24. februarja so ministri Evroobmočja potrdili seznam reform, ki jih naj Grčija izvede, da si lahko pridobi štirimesečno podaljšanje posojila pod enakimi pogoji kot dosedaj. V nasprotnem primeru bi se čas za izvedbo reform iztekel 28. februarja in izpogajati bi bilo potrebno nov dogovor, poroča Euobserver. To odločitev so nato morali ratificirati še nacionalni parlamenti. Verjetno najbolj odmevna je bila odločitev nemškega Bundestaga, da odobri takšno premostitveno posojilo. Poslanci nemškega parlamenta so se o tem dokončno odločili v petek, 27. februarja, kljub temu, da je nemški finančni minister Wolfgang Schauble izrazil dvome glede zaupanja Grčiji. V prid premostitvenemu posojilu Grčiji je glasovalo 542 nemških poslancev, vključno z večino levo-desne koalicije, ki jo vodi kanclerka Angela Merkel, ter Zeleni, poroča EurActiv. Sedaj je pred Aleksisom Tsiprasom, voditeljem grške vlade, odločitev, kaj storiti, ko bo julija morala država začeti Evropski centralni banki in državam evroobmočja odplačevati obrok 3,5 milijarde evrov, še opozarja Euobserver.

Tsiprasu zagotovo ne bo lahko. Grki namreč ne vidijo bistvene razlike med prejšnjimi pogoji posojila in novimi. To so sicer bile predvolilne obljube sedanjega premierja. Že v četrtek se je okoli 450 ljudi zbralo na ulicah Aten, da bi izrazili nezadovoljstvo z novo vlado, ki je obljubljala tako radikalne spremembe. Dogovor o premostitvenem posojilo z Evroskupino je namreč razjezil nekatere skrajno levičarske politike in nekateri člani stranke Syriza so se že javno opravičili, ker so razočarali volivce, še poroča Euobserver.

220px-Boris_Nemtsov_2003_RussiaMeeting
Vir: Wikipedia

Uboj v Moskvi. Druga glavna novica tega tedna pa je bil uboj Borisa Nemtsova, karizmatičnega vodjo ruske opozicije, ki se je zgodil v petek, 27. februarja. Nemtsov je bil kritik predsednika Vladimirja Putina in aktivno naprotoval vojaškim akcijam v Ukrajini. Po mnenju njegovih podpornikov je za Nemtsovo smrt odgovren prav Kremlin, ki je v Rusiji ustvaril atmosfero nezaupanja in nestropnosti, poroča Aljazeera. Vladimir Putin pa je že izrekel sožalje in obljubil, da bo našel storilce, še poroča Euronews . Države članice EU in tudi ZDA so že ostro obsodile uboj vodje opozicije, v imenu Evropske unije pa je na dogodek odreagirala tudi trenutna predsedujoča država članica Svetu EU – Latvija. Latvijski minister za zunanje zadeve se je najprej oglasil preko Twitterja, nato pa so rpedstavniki države pozvali Rusijo, da najde odgovore in odgovrne za to dejanje, še poroča Euobserver. Po pisanju EurActiv je bilo Nemtsova strah napada s strani oblasti, saj je za to nedeljo organiziral shod proti konfliktu v Ukrajini.

Aretiranih osem Špancev, ki so se v Ukrajini borili na strani Rusov. Policija je aretirala osem Špancev, ki bi se naj v Ukrajini boriliv skupaj s pro-Ruskimi uporniki. Špansko notranje ministrstvo je pojasnilo, da gre v tem primeru za prvo tovrstno akcijo v Evropi, osumljenci pa so obtoženi sodelovanja pri umorih, posedovanja orožja in kršenja nevtralnosti Španije v tem konfliktu, še poroča britanski BBC.

logo
Vir: ec.europa.eu

Evropski parlament o državljanski pobudi. V četrtek, 26. februarja, so poslanci v Evropskem parlamentu razpravljali o državljanski pobudi, noviteti po sprejemu Lizbonske pogodbe, kjer lahko 1 milijon državljanov vloži pobudo, ki jo mora nato Evropska komisija preučiti in preceniti možnosti za uzakonitev v pravnem redu EU. Iniciative so namreč do sedaj naletele na marsiketere tehnične in postopkovne ovire, ki državljane odvrnejo od oblikovanja in podpisovanja pobud. V začetku aprila lahko zato pričakujemo poročilo o izvajanju državljanskih pobud in predloge s strani Evropske komisije o korakih za izboljšanje postopkov, poroča EurActiv.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: