Teden v EU – Parlamentarni odbori, ministrski Sveti ter delavnice in razstava v Sloveniji

Calendar - MashableTa teden bo v Bruslju živahno. V Evropskem parlamentu bodo poslanci delali v odborih, hkrati pa bodo nekaj sto metrov stran, v stabi Sveta EU, potekala zasedanja ministrov držav članic z različnih področij. Zunanji ministri se bodo srečali v Rigi, pri nas pa bodo na voljo trije zanimivi dogodki.

Parlamentarni odbori o gospodarstvu, zunanjih zadevah in državljanskih pravicah. Ta teden bodo zasedali odbori LIBE (državljanske pravice), BUDG (proračun), ECON, (ekonomske in monetarne zadeve), AFET (zunanje zadeve) in EMPL (zaposlovanje). Zasedanja se bodo začela v ponedeljek in nadaljevala v sredo in četrtek. Vsa zasedanja so javnega značaja in jih lahko v živo spremljate v vseh uradnih jezikih EU na tej povezavi. Poslanci posameznih Odborov bodo med drugim razpravljali tudi o pravicah letalskih potnikov v EU (odbor LIBE – osnutek dnevnega reda), uporaba solidarnostnega sklada tudi v povezavi z nedavnim žledom v Sloveniji (odbor BUDG – osnutek dnevnega reda), Evropskem skladu za strateške naložve (skupna seja odbora BUDG in ECON), Evropski sosedski politiki (odbor AFET – osnutek dnevnega reda) in smernicah za zaposlovanje (odbor EMPL – osnutek dnevnega reda).

blogg.nhh.no
Vir: blogg.nhh.no

Cel teden ministrskih zasedanj. Že v ponedeljek in torek bo potekal Svet za konkurenčnost, kjer se bodo srečali ministri za gospodarstvo ali ministri za znanost in raziskave in razpravljali ter odločali o zadevah, povezanih z digitalnim trgom, velikimi podatki ter oblikovanjem okolja za investicije (več informacij tukaj). V četrtek bo potekalo srečanje ministrov za energetiko in razpravljali o nedvarno predstavljenem dokumentu Evropske komisije o energetski uniji (več informacij tukaj). Dan za tem pa se bodo sestali še ministri za okolje, katerih primarna točka dnevnega reda bodo podnebne spremembe (več informacij tukaj). V petek se bodo v Rigi na neformalnem srečanju sestali tudi zunanji ministri držav članic.

erasmus-plus-village
Vir: ec.europa.eu

Tudi v Sloveniji bo živahno – Novo mesto in Ljubljana. V torek bo namreč v Novem mestu potekala predstavitev razpisov Erasmus+ in Evropa za državljane. Predstavljene bodo informacije iz Vodnika za prijavitelje, med drugim akcije Jean Monnet, šport in Evropa za državljane. Delavnice bodo potekale od 10.00 do 12.00 (več informacij tukaj).

Dan za tem bo prav tako v Novem mestu ob 17.00 orgainizirana delavnica za otroke in starše “Spoznavanje Evropske unije”. Skozi igro in barvanje zastav držav članic EU bodo z otroki na zabaven način spoznavali Evropsko unijo, države članice, skupno valuto, naloge EU, simbole in jezike (Več informacij na tej povezavi).

Od petka dalje pa bo v Ljubljani za teden dni na ogled Evropska razstava o vesolju – European Space Expo. Odprta bo vsak dan med 9. in 20. uro, v soboto in nedeljo pa med 10. in 20. uro. Vstop na razstavo je brezplačen. Več informacij je na voljo na spletni strani SpaceExpo.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: