Evropski pregled – Grčija in Makedonija v fokusu

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden sta bili na naslovnicah evropskih medijev Grčija in Makedonija. Torkat ne zaradi medsebojnih odnosov in nesoglasij glede imena ali zunanjih zadev, temveč internih dogajanj znotraj teh dveh balkanskih sosed.

Flag_of_Greece.svg
Vir: Wiki

Grčija postaja nekakšna “drama queen” Evroobmočja. Uradniki Evroobmočja so se namreč prvič v zgodovini sestali na ravni “višjih uradnikov”, ki so razpravljali o tem, kaj bi se zgodilo, če bi Grčija bankrotirala, poroča Euobserver. Srečanje, ki je potekalo v petek v Bratislavi je zajemalo tudi možnost bankrota, ki bi se lahko zgodil v primeru, da gre vse narobe. Poleg tega sta bila na mizi še dna alternativna scenarija. Prvi je ta, da se v prihodnjem tednu izoblikuje dogovor o reformah, ki jih bo Grčija izvedla v zameno za 7,2 milijarde evrov pomoči, ki še ostaja na razpolago. Drugi scenarij pa predvideva, da se pomoč, ki bi se sicer naj zaključila s koncem tega meseca, podaljša.

Hkrati je Grčija poslala tudi lasten predlog za nadaljevanje sodelovanja v okviru Evroobmočja, poroča Politico. Ta vključuje zmanjšanje prvotno zastavljenih ciljev glede presežkov v proračunu, nobenih rezov pokojnin in plač in rekonstrukcijo javnega dolga države. Predlog je sicer zelo podoben tistemu, ki so ga kreditodajalci že zavrnili, prispel pa je po tem, ko so bile Atene jasno pozvane, da je potrebno nekaj odločiti. “Potrebujemo odločitve – ne pogajanj – zdaj”, je povedal Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta.

Flag_of_Macedonia.svg
Vir: Wiki

V Makedoniji pa premier Nikola Gruevski poskuša prebroditi nevihto, poroča Euobserver. V tem tednu so se zaključili dolgotrajni pogovori med koalicijo, opozicijo ter predstavniki Evropske unije, vendar neuspešno. Evropska komisija z rezultatom ni zadovoljna, hkrati pa se je distancirala od notranjih sporov ter izjavila, da bo v kolikor reforme glede vladavine prava ne bodo izvedene v kratkem času, umaknila svojo podporo državi v pristopnih pogajanjih za članstvo v EU. Gruevski je ob tem poudaril, da želi nadaljevati notranje razprave z ali brez podpore EU.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: