Teden v EU – Parlament in Svet

Po plenarnem tednu se bodo poslanci ta teden ponovno sestali v okviru odborov in razpravljali med drugim o novih pravilih glede avtorskih pravic, kloniranju živali, programu kvantitativnega sproščanja in koordinaciji ekonomskih politik držav članic. Zelo pestro pa bo tudi v Svetu, kjer se bodo tekom tedna sestali ministri štirih različnih sestav.

Calendar - Mashable

PARLAMENTARNI ODBORI

Danes no pred odborom za ekonomske in monetarne zadeve nastopil predsednik ECB-ja Mario Draghi, ki bo s člani odbora razpravljal o poteku programa kvantitativnega sproščanja in odkupu državnih obveznic ter o stanju dogovorov med Grčijo in skupino posojilodajalcev. Isti odbor bo danes glasoval tudi o resoluciji glede krepitve evropskega kapitalskega trga z namenom povečanja čezmejnih kapitalskih premikov in dostopa financiranj za podjetja. Odbor bo jutri razpravljal tudi o koordinaciji ekonomskih politik držav EU, v luči prihodnjega vrha Evropskega sveta, ki bo prihodnji teden potekal v Bruslju.

Jutri bo odbor za pravne zadeve razpravljal in podal predloge za prihodnjo reformo avtorskih pravic,s katero naj bi Komisija začela proti koncu letošnjega leta. Poslanci naj bi se dotaknili vprašanj “geoblockinga”, harmonizacije pravil med državami in plačevanje avtorskih honorarjev. Poleg tega bo odbor za pravne zadeve razpravljal tudi o pravilih za boljšo zaščito evropskih podjetij pred industrijsko špijonažo.

V sredo pa bosta odbora za okolje in kmetijstvo razpravljala o predlogu prepovedi kloniranja in uvoza kloniranih živalih in izdelkov iz njih.

Celoten razpored lahko najdete tukaj, dejavnosti pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA OKOLJE

Ministri za okolje bodo na današnjem zasedanju razpravljali predvsem o podnebnih tematikah. Razpravljali naj bi namreč o predlogu direktive za zmanjšanje nacionalnih emisij nekaterih onesnaževalcev, ki je del programa EU “čist zrak”, katerega namen je izboljšanje kakovosti zraka znotraj EU. Ministri bodo obravnavali tudi stanje pogajanj o podnebnih spremembah v okviru Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja.

Več informacij o zasedanju je na voljo tukaj.

SVET ZA PRAVOSODJE IN NOTRANJE ZADEVE

Na dnevnem redu ministrov za pravosodje in notranje zadeve, ki se bodo sestali danes in jutri, bodo varstvo podatkov, migracije in terorizem.

Pravosodni ministri bodo danes skušali doseči dogovor glede splošnega pristopa do uredbe o varstvo podatkov, ki bo podlaga za pogajanja o dokončnem besedilu uredbe s Parlamentom. Jutri pa bodo ministri za notranje zadeve razpravljali o nadaljnjih ukrepih napovedanih v okviru posebnega vrha Evropskega sveta o migracijah, ki je potekal 23. aprila in o evropski migracijski agendi. Ministri se bodo seznanili tudi z nadaljnjimi ukrepi, ki izhajajo iz izjave Evropskega sveta o terorizmu.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO

Ministri za kmetijstvo, ki se bodo sestali v sredo, bodo razpravljali o splošnem pristopu do predloga zakonodaje o ekološkem kmetijstvu, s katerim se želi pregledati trenutno veljavno zakonodajo o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških izdelkov. Prav tako pa bodo ministri razpravljali tudi o predlogu Komisije glede ribolovnih možnostih za leto 2016.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA ZAPOSLOVANJE, SOCIALNO POLITIKO, ZDRAVJE IN VARSTVO POTROŠNIKOV

Ministri bodo v okviru te sestave, ki se bo sestala v četrtek in petek, razpravljali o priporočilih iz področja zaposlovanja in socialne politike, ki bodo del priporočil evropskega semestra za posamezne države, ki jih Evropski svet potrdil na vrhu konec junija. Prav tako bodo ministri razpravljali o osnutku direktive za večjo spolno uravnoteženost med neizvršnimi člani upravnih odborov, s čimer si EU prizadeva, da bi se v družbah, ki kotirajo na borzi, povečal delež žensk v upravnih odborih na 40% do leta 2020. Prav tako pa naj bi se ministri skušali dogovoriti o reformi pravil Unije glede medicinskih pripomočkov in in-vitro diagnostičnih pripomočkov.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: