Evropski pregled

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Evropa se je ta teden odzvala na tragedijo v Sredozemlju, države Evroobmočja so Grčiji zaprle ena vrata, duhove pa še vedno buri Rusija, s katero je Francija dosegla dogovor o pogodbi za bojno ladjo, hkrati pa so poljske oblasti ruskim bajkerjem preprečile dogodek v njihovi državi. Prav tako je bilo na ravni EU sprejeto zakonodajo besedilo, ki dodaja 10 novih vrst genetsko spremenjenih organizmov na seznam dovoljenih GSO za uporabo v hrani. Zanimivo je bilo tudi na Finskem in v Luksemburgu.

ce98a-4V četrtek so voditelji EU v okviru Evropskega sveta napovedali vojno na tihotapce migrantov, poroča EUobserver. V tej luči so potrojili mesečni proračun za Evropsko misijo za nadzor morja, ki se imenuje Triton. Žal pa so se voditelji (ponovno) izognili razpravam in odločitvam o morebitni porazdelitvi migrantov in delitvi bremen v tem smislu med državami članicami. Hkrati pa Triton ni dobil razširjenega mandata, ki bi vseboval tudi reševanje in iskanje izgubljenih na morju, temveč bo še vedno le naprej nadzoroval ilegalne dejavnosti v Sredozemlju. Z več denarja, ladjami in avioni.

Photo: ŠM
Photo: ŠM

Po poročanju Euobserver Grčija ni nič bližje zaključku pogajanj in morebitni novi tranši pomoči, kot je bila pred enim tednom. Zgodil se je namreč masivni “zlom komunikacije” in pogajanja so se ustavila, pri čemer je bila velika večina držav članic Evroobmočja nad dogajanjem razočarana, še poroča Euobserver.

Evropska komisija je v petek odobrila deset gensko spremenjenih organizmov, predvsem soje, ki se lahko varno uporabljajo v človeški in živalski hrani. Hkrati je Komisija podaljšala dovoljenje za uporabo sedmih predhodno odobrenih GSO. Hkrati pa je Komisija predlagala, da se vzpostavijo pravila, kjer bi lahko države članice same omejile uporabo GSO kljub dovoljenju na evropski ravni. Preberi več o tem predlogu v našem sestavku.

Vir: modernfarmer.com
Vir: modernfarmer.com

Na Finskem so potekale parlamentarne volitve, na katerih je slavil miljarder in nekdanji šef telekomunikacijske firme. Novoizvoljeni voditelj napoveduje, da bo državo popeljal iz gospodatske krize, za to pa bo potrebval koalicijo, v katero bo moral povabiti finsko evroskeptično stranko, ki izjemno nasprotuje grškim posojilom, še poroča EurActiv.

(Vir: (c) Evropska unija 2014 - Evropski parlament)
(Vir: (c) Evropska unija 2014 – Evropski parlament)

Afera LuxLeaks pa je dobila (vsaj prvi) epilog. V četrtek je namreč luksemburško sodišče obsodilo francoskega novinarja, ki škandal LuxLeaks predstavil medijem, poroča EurActiv. Škandal bi naj bil ta, da je Luksemburg namerno zniževal davke za multinacionalke v državi. Po besedah sodnika je bil novinar Edouard Perrin soudeležen pri kaznivem razkritju dokumentov računovodske hiše PwC, še pojasnjuje Financial Times.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: