Teden v EU – “plenarka” v Strasbourgu, varnostna strategija in EXPO 2015

O brodolomih ljudi, ki se na nevarnih “ladjah” (če jih tako lahko imenujemo) v Evropo odpravljajo v iskanje boljšega življenja, bodo razpravljali tudi poslanci na tokratnem plenarnem zasedanju. Poleg tega bodo poslanci razpravljali tudi o zmanjšanju porabe plastičnih vrečk, uporabi naprednih biogoriv, sistemu e-klica v sili v avtomobilih in tudi o novi evropski varnostni strategiji, ki jo bo Komisija predstavila v torek. Danes bo evropska komisarka za promet sodelovala v Twitter pogovoru na temo pametnih prometnih tokov, v petek pa se bo v Milanu začela svetovna razstava EXPO, na kateri se bo s svojim paviljonom predstavila tudi EU.

Calendar - Mashable

PLENARNO ZASEDANJE PARLAMENTA V STRASBOURGU

O tragedijah v Sredozemlju bodo poslanci s predsednikom Komisije Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Tuskom razpravljali v sredo dopoldne. Ob tem naj bi od obeh institucij zahtevali hitro ukrepanje za preprečitev novih tragedij. Dan pred tem bodo poslanci z evropskim komisarjem za notranje zadeve Avramopoulosom razpravljali tudi o novi evropski varnostni strategiji, ki jo bo Komisija predstavila v torek. Z evropsko varnostjo je nekako povezana tudi torkova razprava glede mejnega nadzora na vstopnih mejnih točkah v EU.

Na sporedu bo tudi kar nekaj tematik povezanih z varovanjem okolja. Že danes zvečer bodo poslanci razpravljali o učinkovitejšem upravljanju in rabi gozdov, jutri pa  naj bi poslanci glasovali o novem zakonodajnem predlogu s katerim želi EU omejiti proizvodnjo biogoriv iz poljščin in le-te zamenjati z biološkimi odpadki in algami. V sredo pa naj bi Parlament sprejel novo zakonodajo, ki bo od držav zahtevala, da zmanjšajo uporabo plastičnih vrečk.

Poslanci se bodo ukvarjali tudi s prometno varnostjo, saj naj bi dokončno sprejeli zakonodajo, ki predvideva, da bodo morali vsi avtomobili in kombiji, ki bodo proizvedeni po 31. marcu 2018, obvezno imeti vgrajen t. i. sistem e-klica, ki v primeru nesreče samodejno pokliče reševalne službe.

Celoten dnevni red zasedanja je na voljo tukaj, v živo pa ga lahko spremljate tukaj.

EVROPSKA VARNOSTNA STRATEGIJA

Jutri bo Komisija sprejela evropsko varnostno strategijo za obdobje med leti 2015 in 2020. Trije glavni cilji strategije bodo boj proti terorizmu, organiziranemu kriminalu in kibernetskemu kriminalu. Strategija naj bi bila podlaga za skupno ukrepanje evropskih institucij in agencij, držav članic , civilne družbe in ostalih mednarodnih partnerjev pri zagotavljanju varnosti v Evropi.

Ta strategija bo nadomestila interno varnostno strategijo, in sledila strateškim napotkom in zaključkom Evropskega sveta in političnim smernicam predsednika Komisije Junckerja.

TWITTER KLEPET Z VIOLETO BULC

Danes ob 14. uri bo evropska komisarka za promet Violeta Bulc odgovarjala na vprašanja tviterašev na temo pametnih transportnih sistemov. Na to temo je prejšnji teden v Bruslju potekala enodnevna konferenca (več o njej lahko najdete tukaj), o tej temi pa se lahko danes pogovarjate tudi z evropsko komisarko. Če se želite vključiti v razpravo lahko svoja vprašanja posredujete z uporabo hashtaga #ITS2015Chat.

EXPO 2015 ODPIRA SVOJA VRATA

Milano bo v naslednjih šestih mesecih zaznamovala svetovna razstava EXPO, ki tokrat poteka pod geslom “Hrana za planet, energija za življenje”. Na njej se bo predstavilo več kot 147 držav, med njimi pa bosta svoj paviljon imeli tudi Slovenija in Evropska unija.

Evropska unija bo v svojem paviljonu predstavila njeno delovanje na področju varne hrane, rdeča nit razstave pa bo zgodba Sylvije, raziskovalke za EU, in Alexa, prebivalca kraja, kjer Sylviia prevzame babičino pekarno.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: