Evropski pregled – Energetska unija in kdo so najsrečnejši Evropejci

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden se je zaključil v luči srečanja šefov držav in vlad držav članic EU v okviru Evropskega sveta. Predvsem so bili v medijih izpostavljeni ključni dogovori, s poudarkom na energetski uniji, situaciji v Grčiji in pomoči pri fincnairanju socialno najbolj ogroženih ter nadaljevanje sankcij za Rusijo.

Voditelji držav članic Evropske unije so se v četrtek dogovorili o ukrepih, ki bodo namenjeni zmanjševanju energetske odvisnosti of Rusije, predvsem na področju plina. Hkrati bodo države pričele konkretne korake na poti k oblikovanju Energetske unije (Energy Union), kot so pospešitev izvajanja infrastrukturnih projektov, vključujoč z medsebojnimi povezavami za prevsem regije na obrobju. Hkrati bo potrebno dosledno spoštovati in izvajati zakonodajo na področju obdavčitve energije in zagotoviti, da bodo vsi dogovori držav članic EU na področju energije s tretjimi državami skladni s skupno evropsko zakonodajo. Nenazadnje bo eden od ciljev nove zakonodaje na področju energetike tudi zagotavljanje preglednosti na skupnem trgu plina in s tem preprečevanje zlorabe položaja na trgu, še opozarja Euobserver.

ema-online.org
Vir: ema-online.org

Ob robu zasedanja Evropskega sveta je potekalo tudi srečanje glede Grčije. Predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, je grškemu premierju Alexisu Tsiprasu ponudil 2 milijarde evrov iz sklada EU za razvojno pomoč, ki ni bil porabljen, z namenom boja proti socialnim in gospodarskim težavam, s katerimi se spopada država. Po poročanju European Voice je Juncker ob tem poudarila, da “se Grčija sooča z resnim socialnim problemom. Poimenovala ga je humanitarna kriza, kar dejansko to je.” Znesek 2 milijard evrov za leto 2015 ne bo šel neposredno v državno blagajno grške vlade, temveč bo namenjem usmerjenim ukrepom za podporo spodbujanja gospodarske rasti in socialne kohezije.

grčija
Foto: ŠM

Voditelji so se prav tako odločili, da podaljšajo veljavnost sankcij za Rusijo do konca tega leta in jih pogojijo z izvajanjem dogovora iz Minska. Hkrati so v sklepih poudarili, da je Evropski svet pripravljen sprejeti dodatne ukrepe, v kolikor bi to bilo potrebno. Dosedanji ukrepi prepovedujejo kupovanje dolgoročnih obveznic iz ruskih bank, energetskih in orožarskih podjetij ter izvoz visoke tehnologije za raziskovanje nafte in plina, poroča Euobserver.

Med tem, ko evropski voditelji karajo Rusijo, pa je pro-ruski ologarh v Ukrajini kupil ukrajinsko franšizo kanala Euronews v Ukrajini, Kijev pa mu je odvzel licenco. Evropska unija se sicer pripravlja na medijsko vojno z Rusijo, še poroča Euractiv.

91275-004-3FC4E226
Vir: britannica.com

Britanski humor. Premier Združenega kraljestva David Cameron je po poročanju EurActiv ob zaključku Evropskega sveta povedal, da si bodo voditelji in uradniki EU oddahnili, če na majskih volitvah ne bo ponovno izvoljen. V kolikor bi se njegova napoved uresničila, ga bo na čelu države najverjetneje zamenjal Laburist Ed Miliband. Če pa Cameronu uspe ponovna zmaga, pa bo moral držati obljubo in izvesti referendum o članstvu Velike Britanije v EU.

Najsrečnejši Evropejci so danski upokojenci, poroča Euobserver, med tem ko jim sledijo Finci, Švicarji in Švedi, najmanj zadovoljni pa so Bolgari. Slovenci smo okoli evropskega povprečja. Več informacij pa tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: