Teden v EU – polno dejaven teden v Parlamentu in začetek razprave o enotnem digitalnem trgu

Poslanski teden bo zaznamovan z delom odborov in s sredinim kratkim plenarnim zasedanjem v Bruslju. Na slednjem bodo poslanci razpravljali o zaključkih zadnjega vrha Evropskega sveta, finančni pomoči Ukrajini in davčni preglednosti. V okviru današnjih in jutrišnjih odborov pa bodo poslanci razpravljali o kvantitativnem sproščanju, proračunski razrešnici za leto 2013 in situaciji na Krimskem polotoku. Evropska komisija pa bo v sredo tudi uradno začela z razpravo o enotnem evropskem digitalnem trgu.

ea68a-20120718pht01364_original

PARLAMENTARNI ODBORI IN PLENARNO ZASEDANJE

Danes bo pred poslanci nastopil predsednik ECB Mario Draghi, ki bo z njimi razpravljal o zadnjih monetarnih ukrepih centralne banke, vključno z ukrepom kvantitativnega sproščanja. O tem, kaj kvantitativno sproščanje sploh je, pa si boste lahko prebrali v sredini gostujoči tipkovnici.

Danes in jutri bodo dejavni tudi poslanci odbora za proračunske zadeve, ki bodo glasovali o sprejetju ali zavrnitvi razrešnice za proračun za leto 2013. Poseben poudarek bodo v razpravi s podpredsednico Komisije Kristalino Georgijev, ki je pristojna za proračun, razpravljali o porabi Komisije v tem letu.

Jutri bodo člani pododbora za obrambo (ki je del odbora za zunanje zadeve) skupaj s predstavniki krimskih Tatarov in člani ukrajinskega parlamenta razpravljali o militarizaciji polotoka in varnostni situaciji na njem leto dni po ruski priključitvi.

V sredo bo v veliki bruseljski dvorani Parlamenta potekalo enodnevno plenarno zasedanje, na katerem bodo poslanci skupaj s predstavniki Komisije in Sveta razpravljali o energetski uniji, odnosih z Rusijo in razmerah v Ukrajini, v luči zaključkov zadnjega vrha Evropskega sveta, ki je v Bruslju potekal prejšnji teden. Poleg tega bodo poslanci glasovali tudi o 1,8 milijardah evrov vrednem paketu pomoči za Ukrajino, za pomoč pri ekonomski in politični stabilizaciji države.

Poslanci bodo tudi razpravljali o napovedanem zakonodajnem paketu glede davčne preglednosti, s katero želi Komisija preprečiti izogibanje plačevanja davkov in nelojalni davčni konkurenci znotraj EU.

Tako kot vedno lahko delo Parlamenta v živo spremljate tukaj, dnevni red plenarnega zasedanja pa je na voljo tukaj.

ENOTNI DIGITALNI TRG V VISOKEM ŠTARTU

Komisija bo v okviru rednega tedenskega zasedanja v sredo tudi uradno začela s postopki za vzpostavitev enotnega evropskega digitalnega trga. Komisarji bodo namreč prvič uradno izmenjali mnenja o digitalnem trgu, ki bodo podlaga za pripravo strategije o enotnem digitalnem trgu, ki jo bo Komisija predstavila maja. Zaključke debate bo podpredsednik Komisije Andrus Ansip javnosti predstavil že to sredo.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

One thought on “Teden v EU – polno dejaven teden v Parlamentu in začetek razprave o enotnem digitalnem trgu”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: