Teden v EU – poslanci v Strasbourg, kmetijski ministri v Luksemburg

Pred poslanci je še ena selitev na plenarno zasedanje v Strasbourg, kjer bodo precej časa namenili boju proti terorizmu in migracijski problematiki. Zakonodaja o izmenjavi podatkov letalskih potnikov (t. i. PNR), dogovor s Turčijo in skupna azilna politika so tako samo nekatere izmed tem, ki bodo tokrat zaposlovale poslance. Poleg poslancev, pa se bo prvič po velikonočnih praznikih sestal tudi Svet, tokrat v sestavi kmetijskih ministrov.

Vir: (c) Evropski parlament 2015
Vir: (c) Evropski parlament 2015

PLENARNO ZASEDANJE PARLAMENTA – PNR, AZILNA ZAKONODAJA, #PANAMAPAPERS

Poslanci bodo na tokratnem zasedanju precej časa posvetili teroristični grožnji v Evropi in reševanju azilnega sistema v Evropi. V luči spopadanja s teroristično grožnjo bodo tako poslanci jutri razpravljali o delitvi podatkov o letalskih potnikih (PNR) med letalskimi družbami in pristojnimi državnimi oblastmi. Prav tako jutri popoldne pa bodo poslanci s predstavniki Komisije in Sveta razpravljali o protiterorističnih strategijah.

V povezavi z azilno krizo, pa bodo poslanci jutri najprej razpravljali  resoluciji Parlamenta, kjer pozivajo države naj uvedejo centraliziran sistem obravnavanja azilnih prošenj in poskrbijo za varne poti prosilcev za azil v Evropo. V sredo pa bodo s predsednikoma Evropskega sveta Tuskom in Evropske komisije Junckerjem razpravljali o marčevskem dogovoru s Turčijo, ki predvideva vračanje migrantov in beguncev v Turčijo.

Poleg tega pa se bodo poslanci na tem plenarnem zasedanju ukvarjali tudi z reformo varstva osebnih podatkov (še posebej pri njihovem prenosu izven EU), s priporočilom Komisiji naj prepove uporabo herbicida glifosfata, učinkovitostjo zakonodaje EU pri preprečevanju davčnih utaj (v povezavi z nedavnim razkritjem uporabe slamnatih podjetij preko panamske odvetniške pisarne), s poljsko predsednico vlade Beato Szydło pa bodo v sredo razpravljali o stanju vladavine prava na Poljskem.

Celoten dnevni red zasedanja, s povezami do vseh dokumentov, je na voljo tukaj, v živo pa ga je mogoče spremljati tukaj.

SVET ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO

Kmetijski ministri, ki se bodo danes sestali v Luksmeburgu bodo Komisijo pozvali naj jih seznani z dogodki v kmetijskih sektorjih v težavah (sektor prašičjega mesa, mleka, sadja in zelenjave). Ministri se bodo prav tako seznanili z izvajanjem podpornih ukrepov za sektorje v težavah, ki so bili dogovorjeni 14. marca.

Na področju ribištva si bodo ministri izmenjali mnenja glede uredbe za izboljšanje ohranjanja ribolovnih virov in varstva morskih ekosistemov, ki posodablja in poenostavlja postopek odločanja pri ohranjanju in upravljanju morskih virov. Ministri se bodo seznanili tudi z razpravami glede uredbe o izboljšanju zbiranja in uporabe podatkov v sektorju ribištva.

Vse informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: