ABCDEu – Izstop iz Evropske unije

Pred stavbo Evropskega parlamenta plapolajo zastave vseh 28 članic EU. V preteklosti se je vedno dogajalo, da so se zastave dodajale. Kaj kmalu pa se lahko zgodi, da bo ena zastava zmanjkala. Velika Britanija bo namreč 23, junija letos na referendumu odločala ali bo ostala članica Unije ali se bo od nje poslovila. Bolj kot o “brexitu” (o katerem smo se že in se zagotovo bomo do junija še kdaj razpisali) bomo tokrat opisali kako poteka izstop države iz Evropske unije.

european-union-eu-flag-missing-star-brexit
Vir: (c) timeshighereducation.com

PRAVNA PODLAGA IN POSTOPEK

Potek izstopa določa 50. člen Pogodbe o EU, ki v prvem odstavku pravi, da se lahko “/v/saka država /…/ v skladu s svojimi ustavnimi pravili odloči za izstop iz Unije.” Drugi odstavek določa, da mora država, ki želi izstopi iz EU, o svoji nameri najprej uradno obvestiti Evropski svet. Ta nato sprejme smernice, na podlagi katerih se EU pogaja in s to državo doseže sporazum, ki določa podrobnosti izstopa in okvir prihodnjih odnosov med izstopajočo državo in Unijo. Pri tem predstavniki odhajajoče države članice ne morejo sodelovati v razpravah in glasovati o sklepih, ki se nanašajo na to zadevo (vsaj kar se tiče dela, ki se nanaša na zahteve Unije). Sporazum v imenu Unije sklene Svet, pred tem pa mora pridobiti odobritev Evropskega parlamenta.

Za razliko od pristopnega postopka (opisanega v 49. členu Pogodbe o EU) ima izstopni postopek predviden teoretski časovni načrt. Tretji odstavek 50. člena namreč določa, da se Pogodba o EU in Pogodba o delovanju EU v izstopajoči državi prenehata uporabljati z dnem, ko začne veljati sporazum o izstopu ali pa dve leti po tem, ko država izrazi svojo uradno namero o izstopu Evropskemu svetu. Kljub temu pa Pogodba tudi predvideva, da lahko ostale države članice, v dogovoru z odhajajočo državo, soglasno sprejmejo, da se to obdobje podaljša.

GRENLANDSKI IZSTOP OZ. ZMANJŠANJE PRISTOJNOSTI EU NA NJENEM OZEMLJU

To je pa tudi vse kar določajo Pogodbe. Prav tako, pa nimamo nobenega praktičnega primera, saj do sedaj še nobena država članica ni izstopila iz Evropske unije. Še največji približek izstopu iz Unije (takrat še Evropske gospodarske skupnosti) je prišlo leta 1985, z “izstopom” Grenlandije. Vendar v tem primeru ne moremo govoriti o pravem izstopu. Grenlandija namreč ni suverena država (je avtonomno ozemlje v okviru Danske) in nikoli ni bila samostojna članica EGS.

V primeru Grenlandije tako gre za zmanjšanje pristojnosti pogodb na grenlandskem ozemlju. Do tega je prišlo, ker je Grenlandija leta 1979 dobila poseben, avtonomen status znotraj Danske in ker so se Grenlandci leta 1982 na referendumu odločili, da ne želijo biti del EGS. Kljub temu pa Grenlandija ostaja čezmorsko ozemlje znotraj EU, saj je del Danske, ki je članica EU.

POSLEDICE IZSTOPA

Ravno zaradi dejstva, da v primeru Grenlandije ni šlo za dejanski izstop članice, temveč za izstop avtonomnega dela članice, je kakršnokoli napovedovanje posledic izstopa nemogoče.

Prva gotova posledica je vsekakor ta, da z izstopom se v državi preneha uporabljati zakonodaja EU. Vendar to velja samo za neposredna določila pogodb. Kot izpostavlja poročilo raziskovalne službe Evropskega parlamenta, zakonodaja, ki jo je država sprejela z namenom prenosa evropske zakonodaje (uredb in direktiv) v nacionalno zakonodajo, ostaja v veljavi dokler se oblati ne odločijo ali jo bodo spremenile ali preklicale. Poleg tega pa, če želi država še vedno imeti neposreden in neomejen dostop do enotnega trga, bo še vedno mogla spoštovati določena evropska pravila.

Bolj negotovo pa je vprašanje pravic državljanov, ki jih ti imajo iz naslova državljanstva EU. Kakšen bo njihov status in ali bodo lahko še naprej bivali na ozemlju države, kjer so živeli v času pred izstopom je tudi nemogoče napovedati. Vendar so to samo dve relativno neposredni področji, na kateri vpliva izstop države. Ureditev odnosov in posledice izstopa bodo tako odvisne od dogovora, ki ga sprejmejo izstopajoča država in EU.

Kot pri vsaki stvari, ki je povezana z Evropsko unijo, tudi vprašanje izstopa ni enostavno. Kakorkoli, čez dobra dva meseca bo bolj jasno ali bomo v bližnji prihodnosti videli kaj prinese izstop ene države ali če bo ta možnost (zaenkrat) ostala še vedno samo na papirju.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: