Teden v EU – poslanci v odborih, ministri v Luksemburgu ter dogodki za mlade po Sloveniji

Po plenarnem tednu v Strasbourgu, se poslanci vračajo v matične odbore v Bruslju in bodo, med drugim, zaposleni z vprašanji vizne liberalizacije s Turčijo, izginotja migrantskih otrok ter problematike tujih bojevnikov v Evropi. O varnosti in migracijah se bodo pogovarjali tudi notranji in zunanji ministri, ki se bodo ta teden sestali v Luksemburgu. Mladim pa sta namenjena dogodka v Ljubljani, Postojni in Ljutomeru, ki ju organizirajo Informacijska pisarna EP v Sloveniji,  Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Informacijske točke Europe Direct v Sloveniji.

12974419_474000312724840_7902618412955548527_n

#EUFACE O IZZIVIH IN PRILOŽNOSTIH ZA MLADE V EU

Danes ob 11. uri bo v klubskem salonu Maxi v Ljubljani potekala okrogla miza “#EUface – izzivi in priložnosti za mlade v EU“, ki predstavlja zaključek projekta osveščanja mladih o pomenu Evropskega parlamenta #EUface. Na okrogli mizi, ki jo organizira Slovenska tiskovna agencija (STA) bodo sodelovali vodja pisarne EP v Sloveniji mag. Klemen Žumer, predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl, strokovna direktorica Zavoda Ypsilon Sabina Đuvelek ter podiplomska študentka komunikologije na ljubljanskem FDV Nina Plantan. Dodatne informacije o dogodku so na voljo na spletni strani projekta #EUface.

EU SI TI PRIHAJA V VAŠ KRAJ – TOKRAT V POSTOJNO IN LJUTOMER

V četrtek se bo ponovno začel tudi projekt EU SI ti, ki ga skupaj pripravljata Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in informacijske točke Europe Direct v Sloveniji. Dodatne informacije o projektu so na voljo na Facebook strani projekta.

V četrtek bo v dvorani Inštituta za raziskovanje krasa v Postojni potekala okrogla miza “Evropa za mlade”. Na okrogli mizi, ki se bo začela ob 18. uri bodo sodelovali v glavnem mladi, ki so se udeležili evropskih programov za mlade, koordinatorji in nosilci programov Erasmus+, Tvoja prva zaposlitev EURES in Erasmus za mlade podjetnike. Informacije o dogodku in udeležencih so na voljo na spletni strani Predstavništva Komisije v Sloveniji.

V petek pa bo na Gimnaziji Franca Mikolišiča v Ljutomeru potekal forum “Znanje in digitalna družba”. O digitalni prihodnosti in infrastruktur, znanju, digitalni družbi ter enotnemu digitalnemu trgu bodo z dijaki ljutomerske gimnazije in bralci spletnega medija sobotainfo.com razpravljali vodja Predstavništva EK v Sloveniji Zoran Stančič, docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem doc. dr. Benjamin Lesjak, vodja marketinga pri Shoutem in absadorka projekta Code Week v Sloveniji Katja Koren Ošiljak ter vodja digitalnih komunikacij na SOZ Živa Jalovec. Dodatne informacije o dogodku so na voljo tukaj.

ODBORI EP V BRUSLJU

Jutri bo preiskovalni odbor o meritvah emisij v avtomobilskem sektorju gostil zaslišanje skupnega raziskovalnega centra EK in mednarodnega sveta za čisti transport. Odbor za notranji trg pa bo v četrtek razpravljal o zakonodajnih predlogih glede varnostnih, okoljskih in proizvodnih standardov v avtomobilski industriji.

Tematike povezane z migracijsko krizo in teroristično grožnjo bodo na sporedu odborov v sredo in četrtek. Odbor za notranji trg bo v sredo razpravljal o amandmajih povezanih s predlogom nove direktive o strelnem orožju. Prav tako v sredo pa bo odbor za državljanske svoboščine skupaj s predsednico Eurojusta Michèle Coninsx razpravljal o problematiki tujih bojevnikov v Evropi. Isti odbor bo v četrtek razpravljal tudi o poročilu Komisije o napredku Turčije glede vizne liberalizacije, skupaj s predstavniki civilne družbe, Europola in Agencije za temeljne pravice pa bodo razpravljali o problematiki izginotja 10.000 begunskih in migrantskih otrok brez spremstva.

Celoten pregled dogajanja je na voljo tukaj, dela odborov pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Danes in jutri bo v Luksemburgu potekalo zasedanje Sveta za zunanje zadeve, ki bo tokrat namenjen tudi obrambnim zadevam. V okviru dela namenjenega zunanjim zadevam bodo ministri razpravljali o zunanji razsežnosti migracij, o regionalni strategiji Unije za Sirijo in Irak ter za odziv na grožnje Islamske države, obravnavali pa bodo tudi odnose med EU in vzhodnimi partnericami, v luči majskega ministrskega vrha.

Jutrišnji obrambni del pa bo namenjen razpravi o načinu preprečevanja hibridnih groženj (mešanica prisilnih in uničevalnih aktivnosti ter konvencionalnih in nekonvencionalnih metod, ki se lahko uporabijo za koordinirane napade na države) in za krepitev odpornosti EU in njenih partneric. Ministri bodo razpravljali tudi o krepitvi zmogljivosti za podporo varnosti in razvoju ter operacijam v okviru skupne zunanje in varnostne politike.

Vse informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA PRAVOSODJE IN NOTRANJE ZADEVE

Pristojni ministri se bodo v Luksemburgu sestali v četrtek in razpravljali o zadevah povezanih z varnostjo, v luči nedavnih terorističnih napadov v Bruslju. Ministri bodo podrobno obravnavali uporabo in povezovanje podatkovnih baz ter zadnje predloge Komisije o pametnih mejah. Razpravljali bodo tudi o izvajanju sklepov zadnjega Evropskega sveta in izjave EU in Turčije, izmenjali mnenja o sporočilu Komisije o reformi skupnega azilnega sistema, seznanili pa se bodo tudi z napredkom pri predlogu o evropski mejni straži. Vse informacije so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: