Teden v EU – Turčija, davčna transparentnost in pravice otrok pred poslanci, 13. krog TTIP in Filmski teden Evrope

Odbori in kratka plenarka so na tokratnem urniku poslancev, ki se bodo sestali v Bruslju. Dogovor med EU in Turčijo, reforma železniškega sektorja in pravice otrok v primeru čezmejnih ločitev bodo na plenarnem sporedu, medtem ko se bodo odbori ukvarjali z davčno transparentnostjo multinacionalk ter  seznamom varnih begunskih izvornih držav. Danes se bo v New Yorku začel tudi 13. krog pogajanj med EU in ZDA za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma (znanega kot TTIP). Bliža pa se tudi 9. maj, dan Evrope, ko se po celi stari celini zvrstijo različne aktivnosti. V Sloveniji je del praznovanj tudi Filmski teden Evrope, ki se bo začel 4. maja. Prav tako 4. maja pa bo v Ljubljani potekala tudi konferenca o prihodnosti ekonomske in monetarne Unije.

fte_header

PARLAMENTARNO DOGAJANJE

S člani odbora za državljanske svoboščine bosta danes (ravno na dan, ko bo vrata ponovno odprla metro postaja Maelbeek) o posledicah bruseljskih terorističnih napadov razpravljala belgijska ministra za notranje zadeve in pravosodje Jan Jambon in Koen Greens. Isti odbor bo v četrtek razpravljal tudi o amandmajih na predlog Komisije za vzpostavitev enotnega evropskega seznama varnih držav izvora, s čimer bi se pospešili azilni postopki.

Jutri bodo poslanci odbora za ekonomske in denarne zadeve bodo razpravljali o predlogu Komisije za povečanje davčne transparentnosti multinacionalk. Le-te bi morale v vsaki državi kjer poslujejo pripraviti davčna poročila, ki bi si jih države avtomatsko izmenjale.

V sredo in četrtek bodo poslanci zasedala tudi na mini plenarnem zasedanju, kjer bodo med drugim razpravljali o različnih vidikih sporazuma o vračanju beguncev in migrantov med EU in Turčijo. Poleg tega bodo poslanci glasovali tudi o prvem delu četrtega železniškega paketa EU. Slednji predvideva zakonodajne predloge, s katerimi želi EU povečati varnosti in povezljivost evropskega železniškega prometa. Prav tako pa bodo poslanci razpravljali o nezavezujoči resoluciji glede pravic otrok, ki so udeleženi v čezmejnih ločitvenih postopkih.

Podrobne informacije o delu odborov so na voljo tukaj, dnevni red zasedanja pa tukaj. Dejavnosti lahko v živo spremljate preko spletne strani Parlamenta.

13. POGAJALSKI KROG TTIP V NEW YORKU

Od danes do petka bo v New Yorku potekal trinajsti krog pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA, bolj znanega pod kratico TTIP. Cilj tokratnega kroga pogajanj je doseči zadostno raven napredka na vseh področjih, ki jih pokriva sporazum, kar bi omogočilo prehod na zaključno fazo pogajanj. Dodatne informacije o poteku pogajanj, vključno z zadnjimi različicami pogajalskih besedil EU strani (objavljenimi 21. marca), so na voljo na spletni strani Generalnega direktorata za zunanjo trgovino Evropske komisije.

KONFERENCA “EU DANES – JE ČAS ZA TESNEJŠO INTEGRACIJO?”

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji bo v sredo 4. maja organiziralo konferenco o prihodnosti ekonomske in monetarne unije (EMU). Na razpravah v okviru konference bodo udeleženci (celoten seznam je na voljo tukaj) govorili o tem, na katere korake k poglabljanju EMU je EU že pripravljena in o tem kako doseči večjo demokratično legitimnost in politično odgovornost pri nadaljnji integraciji. Konferenco bo z uvodnim nagovorom odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Celoten program konference, ki bo potekala med 8.45 in 13. uro v Zlati dvorani Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, je na voljo tukaj. Udeležba na konferenci je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava (tukaj) do 29. aprila.

FILMSKI TEDEN EVROPE 2016

Prav tako 4. maja se bo začel tudi letošnji Filmski teden Evrope, v okviru katerega bodo v 12. slovenskih krajih potekale brezplačne projekcije filmov, ki so prejeli finančno podporo v okviru evropskega programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA, ki letos praznuje 25. obletnico. Na sporedu bosta tudi lanski dobitnik filmske nagrade Evropskega parlamenta LUX (Mustang), in letošnji dobitnik Oskarja in Zlatega globusa za najboljši tujejezični film (Savlov sin).

Projekcije organizirajo informacijske točke Europe Direct, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Center Ustvarjalna Evropa za Slovenijo. Celoten spored projekcij je na voljo tukaj, kjer boste našli tudi kontaktne podatke informacijskih centrov Europe Direct, kjer so vam na voljo informacije kako priti do brezplačnih vstopnic.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: