Teden v EU – dogodki v okviru tedna Evrope

Teden pred nami bo v Bruslju bolj dolgočasen. Poslanci se bodo sestali v okviru političnih skupin, ki bodo pripravljale strasburško plenarno zasedanje, ki se bo odvilo prihodnji teden. Bo pa toliko bolj živahno v Ljubljani, kjer bo Hiša EU pripravila dogodke v počastitev dneva Evrope. Tokrat bodo Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in njihovi partnerji “sklenili krog”. Dogodki bodo namreč povezani s promoviranjem krožnega gospodarstva.

13094175_1066061696773942_2364769927434283192_n

Letošnja teden in dan Evrope bo torej v znamenju krožnega gospodarstva, s čimer želi Evropska unija prispevati k boljšemu izkoristku surovin, proizvodov in odpadkov, kar bi lahko prineslo prihranke energije, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in koristi za okolje in gospodarstvo.

Pred Hišo EU na Bregu v Ljubljani bodo tako od četrtka do prihodnjega ponedeljka vsak dan na voljo stojnice z lokalno in ekološko pridelano hrano in pijačo, kolesom sreče, otroško igro “Sklenimo krog” ter z vodnimi eksperimenti. Poleg tega pa se bodo tekom celotnega tedna zvrstili še dodatni tematski dogodki in predavanji.

Uradno odprtje tedna Evrope bo potekalo v četrtek ob 12. uri, dogodke pa bo zaključil koncert zmagovalcev tekmovanja nizozemske princese Christine za mlade glasbenike, ki ga pripravlja Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Sloveniji. Koncert bo potekal na dan Evrope (9. maja) ob 20. uri v Mestnem muzeju.

Celoten spored dogajanja si lahko ogledate na Facebook strani dogodka in na strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Del tedna Evrope pa je tudi Filmski teden Evrope, ki se bo začel v sredo in v okviru katerega bodo v 12. slovenskih krajih potekale brezplačne projekcije filmov, ki so prejeli finančno podporo v okviru evropskega programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Projekcije organizirajo informacijske točke Europe Direct, Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Center Ustvarjalna Evropa za Slovenijo. Celoten spored projekcij je na voljo tukaj, kjer boste našli tudi kontaktne podatke informacijskih centrov Europe Direct, kjer so vam na voljo informacije kako priti do brezplačnih vstopnic.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: