Teden v EU – Plenarka in Odbori v EP, Evropski svet in dogodki v Sloveniji

Calendar - MashableDobro jutro! Za tiste v Bruslju bo ta teden še prav posebej naporen oziroma zabaven in želimo jim srečno! Evropski parlament bo zasedal v Odborih, v svoj urnik pa bo vključil še mini plenarno zasedanje. Potekala bodo zasedanja Sveta za splošne zadeve in Sveta za zunanje zadeve ter Evropskega sveta, pa tudi  v Sloveniji se bodo zvrstili nekateri zanimivi dogodki.

Poslanci v Evropskem parlamentu bodo imeli ta teden polne roke dela. V Odborih pa tudi na mini plenarki bo govora o azlu in migracijah, potekale bodo razprave in glasovanja za oblikovanje stališča za konferenco COP21 o podnebnih spremembah, uvozu gensko spremenjenih organizmov (GSO), odločitvi Sodišča EU, da posredovanje zasedbnih podatkov državljanov EU s strani Facebooka v ZDA ni dovoljeno, masovni nadzor državljanov EU, nagrada Sakharov, davčna politika in označevanje organsko pridelane hrane. Več informacij in prenosi v živo so dostopni tukaj.

 

Tudi ministri bodo imeli zanimiv teden. Potekali bodo namreč sestanki ministrov za zunanje zadeve v okviru Sveta za zunanje zadeve (FAC) in Sveta za splošne zadeve (GAC). Več informacij o teh dveh sestavah sveta so na voljo tukaj. Konec tedna pa bo na dnevnem redu zasedanje Evropskega sveta, kjer bodo voditelji držav in vlad držav članic EU naslovili predvsem problematikom migracij, azila in beguncev, ter ekonosko in monetarno unijo (EMU) in vprašanje referenduma o izstopu v EU, ki je predviden v Veliki Britaniji. Več informacij o zasedanju Eropskega sveta najdete tukaj.

V Sloveniji pa bodo potekali naslednji dogodki. V ponedeljek bo na Gospodarski zbornici potekal posvet o Programu Obzorje 2020 in razprava  o novih izzivih ter priložnostih za obdobje 2016–2017. Na dogodek se laho prijavite prek elektronske prijavnice, program dogodka lahko najdete tukaj. V sredo bo v Postojni EuropeDirect organiziral predstavitev mreže Enterprise Europe Network in podpornih storitev, ki jih le-ta nudi podjetnikom. V sklopu dogodka bodo predstavljeni tudi aktualni EU razpisi – za mikro, mala in srednje velika podjetja. Število mest je omejeno, obvezne so predhodne prijave na e-naslov: europe.direct@rra-zk.si ali na tel. št. 05 721 22 42.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: