Evropski pregled – Francozi bi zbirali prstne odtise, v Nemčiji pa so zelo proti TTIP

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden je bilo dokončno odločeno, da nas mora Google pozabiti, evropski voditelji so se z balkanskimi pogovarjali o migrantih, v Nemčiji so protestirali proti trgovinskemu sporazumu z ZDA, govora pa je bilo tudi o morebitni ukinitvi sankcij za Belorusijo.

Google nas bo od sedaj res moral pozabiti, če bomo od njega tako zahtevali.  Že maja 2014 he Sodišče EU namreč v svoji sodbi zapisalo, da imajo državljani EU pravico, da od Googla in ostalih iskalnikov zahtevajo povezave do osebnih informacij, ki so “netočne, nepomembne ali ne več pomembne”.  Več informacij tukaj.

V okviru sprejemanja zakonodajnega paketa “Pametne meje” (Smart borders package), o katerem so se ministri in ministrice za notranje zadeve in pravosodje pogovarjali ta teden v Luksemburbu, je Francoska delegacija predlagala, da bi se začelo zbirati prstne odtise, in morda celo skenirati obraze, vseh državljanov EU. S tem bi se naj zagotovila večja varnost na zunanjih (in notranjih) mejah Evropske unije. Več informacij tukaj.

Prav tako so ministri in ministrice za notranje zadeve in pravosodje v četrtek razpravljali s predstavniki držav Zahodnega Balkana in državami, ki mejijo na Sirijo (Turčija, Jordanija in Libanon). Pogovor je tekel z namenom naslavljanja napetosti, ki nastajajo kot posledica sirske begunske krize in prihoda beguncev v Evropo. To je prvič, da so ministri spregovorili o tej tematiki s svojimi sogovorniki iz regije. Visoka predstavnica za skupno zunanjo in varnostno politiko, Federica Mogherini, je po sestanku povedala, da so partnerji pokazali pripravljenost za nov začetek pri skupnem upravljanju meja, sprejema beguncev in pomoči ter upravljanju tokov ljudi. Več si lahko preberete na EUobserver.

Po izpustu zadnjih političnih zapornikov je EU pripravljena dvigniti sankcije, ki so trenutno vzpostevljene za Belorusijo. Gre za prepoved potovanja in zamrznitev kapitala diktatorja Lukašenka in okoli 175 drugih ljudi, ki bi naj prenehala konec meseca oktobra. Preden pa bodo evropski voditelji dokončno sprejeli to odločitev, želijo počakati na izzid volitev, ki potekajo danes, in na katerih Lukašenko pričakuje že peto zaporedno zmago. Dodatne informacije najdete na EurActiv.

Včeraj je v Nemčiji potekal največji protest proti Čezatlantskemu trgovinkemu in investicijskemu sporazumu (TTIP – Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership). Preko 150 tisoč protestnikovje v Berlinu opozarjalo na posledice sporazuma za potrošnike in predvsem majhna podjetja ter želelo opozoriti na potrebo po zaščiti evropskih interesov. Kaj več o dogajanjih v Nemčiji si preberite na Politico.eu.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: