Evropski pregled – več ali manj povezovanja?

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden so evropske medije pretresala eksistencialna vprašanja.  Med tem, ko je Grčija zavrnila ponudbo za nadaljevanje finansiranja in odplačevanja dolga, sta Pariz in Berlin predlagala tesnejše povezovanje na področju financ. Hkrati Velika Britanija pripravlja teren za referencum o njenem članstvu v EU, prostotrgovinski sporazum z ZDA ima vprašljivo podporo v Evropskem parlamentu, v sosednji Ukrajini pa je ob Paradi ponosa izbruhnilo nasilje.

Grški premier Aleksis Tsipras je zavrnil predlog podojilodajalcev in ga označil za “slab pogajalski trik”. V petek mu je namreč predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker, predstavil načrt za sprositiev 7,2 milijardi evrov vrednega posojila za Grčijo, ki bi ji bilo dodeljeno s strani Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Grški priemier ni bil navdušen. Ključni kamni spotike ostajajo zahteva po znižanju pokojnin ter določila v zvezi z davkom na dodano vrednost. Več preberite https://euobserver.com/political/128988.

2 evra spotike (Vir: deredactie.be)
(Vir: deredactie.be)

Če se je grška vlada odločila, da bo v Evroobmočju postala pravi “troublemaker”, pa sta ji Nemčija in Francija ta teden pripravili nekakšen moralni protiudarec, Ministra za gospodarstvo teh dveh lokomotiv evropskega povezovanja sta namreč predlagala, da naj ima Evroobmočje svoj lastni proračun, institucijo, ki lahko pobira davke, posebno delovno telo znotraj Evropskega parlamenta ter način za harmonizacijo plač. Ministra sta mnenja, da je dolžnost njunih držav, da igrata vlogo vodje v povezovanju med državami Evroobmočja, uradni predlog pa bo podan na prihodnjem zasedanju Evropskega sveta, pri čemer naj bi bil predlog izvedljiv brez spremembe pogodb EU. Več si preberite tukaj.

download

Hkrati so ta teden v medijih odmevale novice, analize in mnenja o morebitnem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Ponovno izvoljen premier David Cameron je namreč obljubil državljanom Velike Britanije referendum o članstvu v EU. Obljubo bo sedaj moral držati, hkrati pa se bo poskušal pogajati z ostalimi državami članicemi EU o statusu njegove države v Uniji. Angela Merkel, nemška kanclerka, je sicer izrazila pripravljenosst za pogajanje, vendar sta celotna ideja in proces še vedno zelo “v zraku”. Preberite več tukaj.

V Ukrajini pa je ob Paradi ponosa izbruhnilo nasilje, ki pa dogodka ni uspelo ustaviti ali preprečiti. Parado sicer podpira tudi Ukrajinski predsednik, ob tej priložnosti pa so državo obiskali tudi nekateri evropski voditelji. Več preberite tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: