Teden v EU – parlamentarni odbori in zasedanje skupine G7 v Nemčiji

Junij se bo v parlamentu začel v znamenju parlamentarnih odborov in zasedanj političnih skupin, kjer bodo poslanci pripravljali strasbourško plenarno zasedanje prihodnji teden. Podatki letalskih potnikov, zdravje ljudi in živali ter davčna zakonodajo bodo samo nekatere izmed zadev, ki bodo zaposlovale poslance. V nedeljo pa se bo v Nemčiji začelo zasedanje voditeljev skupine G7. V petek pa bo v Ljubljani potekala tudi mednarodna konferenca o gospodarskih izzivih Slovenije.

ea68a-20120718pht01364_original

PARLAMENTARNI ODBORI

Danes bodo predstavniki Parlamenta in Sveta poskušali doseči dogovor o novi evropski zakonodaji o nalezljivih živalskih bolezni, ki predvideva ukrepe za spopadanje z izbruhi morebitnih nalezljivih bolezni pri živalih. Prav tako danes pa se bodo sestali tudi poslanci v okviru posebnega odbora o davčnih odločbah, ki bodo skupaj z gosti razpravljali o mednarodnih dimenzijah davčnih odločb. Poslancem se bodo med drugim pridružili nekdanji evropski komisar za obdavčenje Mario Monti, luksemburški žvižgač Antoine Deltour in ustanovitelj organizacije “Tax Transparency Network” Richard Murphy.

V sredo se bo s poslanci odbora za zunanje zadeve in pododbora za razvoj sestal predsednik 69. Generalni skuoščine OZN Sam Kuhamba Kutesa, ki bo s poslanci razpravljal o prihodnjih konferencah OZN o financiranju razvojnih programov in razvojni agendi za obdobje po letošnjem letu. Prav tako v četrtek pa bodo poslanci odbora za državljanske svoboščine razpravljali o zakonodaji za zbiranje podatkov letalskih potnikov. Amandmaji, ki so jih pripravili poslanci se nanašajo na številna področja, med drugim pa tudi na vrsto vključenih podatkov, dolžino hrambe in njihovemu varovanju.

Dogajanje v odborih lahko v živo spremljate tukaj.

ZASEDANJE SKUPINE G7

V nedeljo in ponedeljek bo na Bavarskem potekalo zasedanje voditeljev držav skupine G7, na katerem bosta sodelovala tudi predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta. Na zasedanju bodo voditelji razpravljali o svetovnem gospodarstvu, zunanjih zadevah, varnostnih razmerah v svetu in o razvojnih tematikah.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

MEDNARODNA KONFERENCA O GLAVNIH GOSPODARSKIH IZZIVIH SLOVENIJE

V petek bo v ljubljanskem klubu CD, v organizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, potekala mednarodna konferenca o evropskem semestru, na katerem bodo slovenski in tuji strokovnjaki razpravljali o zadnjem poročilu o slovenskem gospodarstvu in priporočilih, ki jih je Evropska komisija pripravila za Slovenijo. Konference se bo udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije pristojen za evro in socialni dialog Valdis Domrovskis.

Dodatne informacije o konferenci so na voljo tukaj. Konferenco bo možno v živo spremljati prek spleta in prek Twitterja s hashtagom #sloizzivi. Za udeležbo na konferenci pa je potrebna predhodna prijava tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: