Teden v EU – Dogajalo se bo. Povsod.

Calendar - MashablePrihajajoči teden bo izjemno pester za evropske institucije ter tudi države članica. Ta teden bo zaznamovalo ogromno dogodkov tudi v Sloveniji.

Evropski parlamentarci bodo zasedali v Odborih. Potekala bodo azsedanja odborov za zunanje zadeve, razvojno pomoč, posebnega odbora za davčno politiko in skupno zasedanje odborov za industrijo, energetiko in raziskave, okolje in javno zdravje, kmetijstvo in razvoj podeželja ter peticije. Vsebinsko bodo na dnevnem redu predvsem razprave o aferi Luxleaks in davčni politiki ter odnosi Evropske unije z Rusijo, Gruzijo in Turčijo. Zasedanja Odborov lahko v živo spremljate tukaj.

cropped-6431443689_9acc88db3d.jpg

Svet ministrov bo ta teden zasedal v dveh sestavah. Ministri za kmetijstvo in ribištvo se bodo sestali v ponedlejek, na dnevnem redu pa je zakonodaja s področja organske pridelave kmetijskih izdelkov ter poenostavitve skupne kmetijske politike. Več informacij je na voljo tukaj. Dan za tem pa bo zasedal Svet za gospodarske in finančne zadeve, kjer bodo ministri odločali o vzpostavitvi Evropskega sklada za investicije ter pregledali 16 poročil o makroekonomskem stanju v državah članicah. Več informacije je na voljo tukaj.

Evropska komisija bo v sredo sprejela Evropsko agendo o migracijah. Ta bo svebovala predlog ključnih načel in ukrepov za obdobje 2015-2020 in vključevala štiri stabre migracijske politike: skupna politika na področju azila, boj proti tihotapljenju in preprečevanje nerednih migracij, upravljanje zunanjih meja in nova politika na področju legalne migracije. Več informacije je na voljo tukaj.

22be2-8713605855_6f04565aa4

V Sloveniji pa bo tudi živahno. V torek bo v Portoroškem hotelu Bernardin potekala finančna konferenca z naslovom “Unija kapitalskih trgov” (več informacij na spletni strani organizatorja). V Mariboru bosta Europe Direct Maribor in Europe Direct Murska Sobota orginizirali delavnico »Kariera v EU-institucijah«, na kateri bo udeležencem predstavljena tudi simulacija EPSO-testov, ki jih Evropski urad za izbor osebja izvaja v prvi fazi izbirnega postopka (delavnica je brezplačna, vendar se je zaradi omejenega števila mest treba predhodno prijaviti na tej povezavi). V petek pa bosta Europe Direct Murska Sobota in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer organizirala forum »Mladi in njihova prihodnost v EU«, kjer bo moč razpravljati o ne/strpnost v Evropi, pri čemer bodo dijaki skupaj z osrednjimi gosti razpravljali o jezikovni, kulturni in verski raznolikosti Evrope, prav tako pa se bodo dotaknili aktualne teme tragedij prebežnikov v Sredozemskem morju (Več informacij je na voljo tukaj).

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: