Evropski pregled – Dan Evrope, britanske volitve in ruska parada

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Teden Evrope je potekal v znamenju obeleževanja konca druge svetovne vojne, spoznavanja držav članic Evropske unije in Unije kot takšne, zanimivo pa je bilo predvsem v Veliki Britaniji, kjer so potekale nacionalne volitve, od katerih bo odvisna usoda referenduma o njihovem članstvu v EU.

europe-day-2015_en
Source: ec.europa.eu

Zaključuje se teden EU, ki se vsako leto odvije okoli 9. maja. Slenji je namreč dan EU in obeležuje znameniti govor francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, ki je prav na ta dan leta 1950 predstavil idejno zasnovo današnjih evropskih integracij. V ta namen evropske institucije v Bruslju in Strasbourgu odprejo svoja vrata za državljane, kjer lahko spoznajo delovanje institucij ter se naučijo marsikaj novega o politikah, načinu dela in komuniciranju EU vsebin. Prav tako predstavništva evropskih institucij v državah organizirajo zanimive aktivnosti, kjer lahko državljani na zabaven način pridejo do novih informacij o priložnostih, ki jih EU prinaša našemu vsakdanjiku. Več informacij o aktivnostih je tukaj.

download

V Veliki Britaniji je ta teden odmevalo izjemno burno politično dogajanje. Namreč odvile so se nacionalne parlamentarne volitve za spodnji dom (pomembnejši del) britanskega parlamenta. Kljub temu, da so predhodne ankete kazale izjemno tesen izid za konservativce in laburiste, je bil zmaga konservativcev, pod vodstvom trenutnega premierja Davida Camerona, izjemna. Dobili so tudi več kot polovico sedežev in vlado bodo lahko sestavili sami, poroča Delo. Kot šef stranek je že odstopil laburist Ed Miliband, prav tako pa se je tej poziciji odpovedal vodja evroskeptičnega UKIPa Nigel Farage, poroča Euobserver. Ena od predvolilnih obljub Davida Camerona je bila, da bo organiziral referendum glede članstva Velike Britanije v EU, sedaj volivci pričakujejo, da bo svojo napoved tudi izvedel, še poroča Euractiv. Dogajanje bo v tem kontekstu še zagotovo zanimivo in na EU360.EU ga bomo podrobno spremljali.

oak-ridge-residents-celebrate-the-end-of-wwii-on-vj-day

V Moskvi pa so letošnji 9. maj obeležili na malo drugačen način – z vojaško parado. Parada naj bi bila pripravljena v čast 70. obletnice konca druge svetovne vojne, poroča Euobserver. Na paradi so se predstavili tisoči vojakov ter nova vojna oprema, ki je bila prvič na ogled. Prisotnih je bilo veliko svetovnih voditeljev, z izjemo velike večine zahodnoevropskih voditeljev, ki se parade niso udeležili zaradi ruske prisotnosti v Ukrajini, poroča BBC.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: