Teden v EU – Okusi EU, dialog s komisarko Bulc, digitalna strategija, parlamentarni odbori in Svet za zunanje zadeve

V soboto praznuje Evropa in v ta namen bodo evropske institucije v Bruslju, Strasbourgu in Luksemburgu, kot vsako leto, odprla svoja vrata obiskovalcem. Kot vsako leto, pa bo praznovanje potekalo tudi v Sloveniji, v okviru Tedna Evrope, ki bo letos v znamenju hrane. V petek bo v Ljubljani potekal tudi državljanski dialog z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Dogajalo se bo tudi v Bruslju – poslanci se bodo srečali v okviru parlamentarnih odborov, zunanji ministri v okviru Sveta za zunanje zadeve, Komisija pa bo predstavila agendo za vzpostavitev enotnega digitalnega trga.

Vir: (c) Predstavništvo EK v Sloveniji
Vir: (c) Predstavništvo EK v Sloveniji

TEDEN EVROPE 2015 – OKUSI EU

Ob tednu Evrope bo zelo dejavno v Hiši EU na Bregu v Ljubljani, kjer Informacijska pisarna Evropskega parlamenta, Predstavništvo Evropske komisije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Vlada RS, pripravljata niz dogodkov z naslovom Okusi EU. Na stojnici pred Hišo EU boste lahko preverili svoje znanje o EU, v atriju pa bo na ogled razstava “Kmetijstvo je zakon!” na kateri bo med drugim predstavljenih tudi vseh 22 slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni EU. Poleg tega se bo čez zvrstilo še veliko predavanj, delavnic in tudi stojnic, kjer bodo na svoj račun prišli sladokusci. Več informacij o dogajanju je na voljo tukaj. Dejavnosti pa bodo v večjih slovenskih mestih pripravile tudi informacijske točke Europe Direct. Več o njihovih dejavnostih lahko izveste tukaj.

DIALOG Z EVROPSKO KOMISARKO ZA PROMET VIOLETO BULC

V okviru tedna Evrope bo v petek ob 17. uri v ljubljanskem Kinu Šiška potekal državljanski dialog z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Gospodarska rast in delovna mesta, naložbe v infrastrukturo, zaposlovanje mladih in prihodnost EU bodo samo nekatere teme, o katerih se bo komisarka pogovarjala z državljani. Dialog je odprt za javnost, vendar se je zaradi omejenega prostora potrebno predhodno prijaviti tukaj.

Dialog bo mogoče v živo spremljati tudi prek tretjega programa Televizije Slovenija in preko spletne strani RTV Slovenija. Dodatne informacije o dogodku so na voljo tukaj, v razpravi pa lahko sodelujete tudi prek Twitterja z uporabo hashtaga #EUdialogues.

STRATEGIJA ZA ENOTNI DIGITALNI TRG

Evropska komisija bo v sredo predstavila svojo strategijo, ki bo predstavljala podlago za vzpostavitev enotnega evropskega digitalnega trga. Strategija bo tako natančno definirala ukrepe in časovnico za njihovo sprejetje. Strategija naj bi se osredotočila na tri glavne prioritete: boljši dostop do digitalnih proizvodov in storitev (tako za potrošnike kot tudi podjetnike), oblikovanje okolja za razcvet digitalnih omrežij in storitev in oblikovanje evropskega digitalnega gospodarstva in družbe.

TEDEN PARLAMENTARNIH ODBOROV

Danes bodo člani odbora za zunanje zadeve glasovali o resoluciji glede vojaškega stanja v Črnem morju. Jutri se bo sestal poseben odbor za davčne zadeve, ki bo z evropsko komisarko za konkurence Margethe Vestager razpravljal z zadnjimi preiskavami glede državnih pomoči v določenih državah EU.

V sredo se bo sestal tudi odbor za mednarodno trgovino, ki bo z evropsko komisarko za mednarodno trgovino Cecilio Malmström razpravljal o zloglasnem mehanizmu ISDS (mehanizem za reševanje sporov med vlagatelji in državo), ki naj bi bil del sporazuma TTIP.  Prav tako z sredo bodo člani odbora za državljanske svoboščine razpravljali o amandmaju k Dublinski uredbi, ki ureja pravila glede pristojnosti držav pri procesiranju prošenj za azil.

Celoten tedenski razpored je na voljo tukaj, delo odborov pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

V četrtek bo v Bruslju zasedal Svet za zunanje zadeve, ki se bo tokrat osredotočil na sporazum TTIP med EU in ZDA, še posebej na mehanizem ISDS. Poleg sporazuma TTIP se bodo ministri posvetili tudi pripravam na deseto ministrsko konferenco Svetovne trgovinske organizacije, na kateri naj bi ministri razpravljali o razvojni agendi iz Dohe in o poteku pogajanj o sporazumu o okoljskih dobrinah. Beseda pa bo tekla tudi o pripravah na vrhunsko srečanje vzhodnega partnerstva v Rigi.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: