Evropski pregled – nemško špijoniranje, presenetljivi Danci in krila za življenje

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

V preteklem tednu je Evropo pretresla novica, da je nemška obveščevalna služba za ZDA prisluškovala franciji in Evropskim institucijam, danci so napovedali, da se želijo vključiti v Evropsko bančno unijo, predsednik Evropske komisije je uspel razjeziti lastno politično skupino, po novih pravilih o uporabi plastičnih vrečk pa bomo Evropejci odslej ravnali bolj dogovorno do okolja.

Vlado Angele Merkel so v tem tednu osramotila poročila, iz katerih je razvidno, da je nemška obveščevalna služba za ameriško prisluškovala francoskim in evropskim kolegom, poroča Euobserver. Prisluškovali naj bi uradnim pogovorom uradnikov, nepresdno vključenim v francosko predsedovanje, francoskemu ministrstvu za zunanje zadeve in uradnikom Evropske komisije. Podatke bi naj nato nemška postaja BND na podlagi sporazuma že iz leta 2002, posredovala Američanom.

Vir: tampamoves.com
Vir: tampamoves.com

Predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker, se je zameril kolegom iz lastne politične skupine. Na zasedanju Evropskega parlamenta, ki je potekalo v tem tednu, je namreč povedal, da se mu zaključki Evropskega sveta na področju migracij zdijo “neprimerni” in pozval za ukrepe za omogočenje legalne migracije. Tega stališča namreč njegova desnosredinska ELS (Evropska ljudska stranka) ne zagovarja. Po mnenju Junckerja “ne moremo prepustiti begunce le tistim državam, ki so neposredno vpletene” še poroča Euobserver. Predsednik komisije bo predvidoma 13. maja predstavil predlog načrta sistema za relokacijo beguncev znotraj Evropske unije.

Dansko ministrstvo za pravosodje je predstavilo poročilo, v katerem je zapisalo, da Danska ne bi izgubila svoje suverenosti, v kolikor bi se odločila, da se pridruži evropski bančni uniji. To mnenje pomeni, da nacionalni referendum ne bo potreben in je v prid trenutni levosredinski vladi na Danskem, ki se želi bančni uniji pridružiti predvsem zaradi prednosti, ki jih ta prinaša za finanči sektor države, dodaja Euractiv.

2Evropski parlament je ta teden sprejel zakonodajo, s katero omejuje uporabo tankih plastičnih vrečk, ki predstavljajo večino plastičnih vrečk trenutno v uporabi v EU. Ocenjuje se, da državljani Unije porabimo skoraj 100 milijard plastičnih vrečk letno, oziroma okoli 200 na osebo na leto. Velika večina tovrstnih vrečk je tanjših ob 0,05mm in uporabljena le enkrat, saj se v veliko primerih hitro raztrga. Nova pravila zato predvidevajo, da do leta 2019 kupci ne bodo več prejemali lahkih plastičnih vrečk zastonj. Države pa se laho odločijo tudi za alternativne ukrepe, da do leta 2020 radikalno zmanjšajo uporabo lahkoh plastičnih vrečk, dodaja Euobserver.

logoPa še nekaj dobrodelnega. Danes po svetu poteka dobrodelni tek Wings for Life, namenjem podpori raziskavam na hrbtenjači. Še ena evropska inovacija (koncept teka je začel avstrijski državljan), je dandanes popularna po celotnem svetu. Tekači po celem svetu štartajo istočasno. V Ljubljani bo pričetek teka ob 13.uri. Več informacij tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: