Evropski pregled – eni bližje, drugi čim dlje od Rusije in Facebook v težavah

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden se je zelo očitno pokazalo, kako in zakaj skupna zunanja politika Evropske unije še ni in verjetno še nekaj časa ne bo imela skupnega stališča do naše gromozanske vzhodne sosede. Poleg tega je bil sprožen sodni postope Facebooku zaradi kršitve evropske zakonodaje, albanski premier je buril duhove na Balkanu, evropski mediji pa niso spregledali niti slovenskega (bivšega) ministra za obrambo.

download
Vir: nna-leb.gov.lb

Grčija je v četrtek odplačala 448 milijonov Mednarodnemu denarnemu skladu (International Monetary Fund, IMF), med tem, ko je v Bruslju predstavljala načrt za prihodnost in se pripravljala na nova posojila. Vračilo IMF je poplačilo prvega posojila iz leta 2010 in del skupno 3 milijard evrov posojil, ki jih mora Grčija vrniti v tem mesecu. Nadalje mora država vrniti še milijon evrov v mesecu maju. Stvari pa vendrale niso tako zelo rožnate, poroča Euobserver. V Bruslju bi naj grški predstavniki kazali zaskrbljenost nad likvidnostjo države in se dogovarljali za novo posojilo v vrednosti 7.2 milijarde evrov. Morda se prav zato Grčija spogleduje z Rusijo. Tekom tega tedna se je namreč grški prermier Alexis Tsipras srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, pri čemer pa grk naj ne bi prosil za rusko finančno pomoč, niti obljubil dvig sankcij proti Rusiji, temveč le vzpostavil toplejše meddržavne odnose, še poroča Euobserver. Korak, ki so ga obsodile mnoge države članice EU, morda še najbolj odprto Španija.

Med tem, ko se je ena od držav članic tako zelo približala ruski sosedi, pa je druga država, Litva, prepovedala prenos ruskega televizijskega programa RTR Planeta, ki bi naj širil nestrpnost do Ukrajine. Slednji naj bi po poročanju Euobserver Ukrajince predstavljal kot sovražnike Rusije in izražal dvom o potrebi po teritorialni celovitosti države.

Flag-Pins-Kosovo-Albania
Vir: secura.e-sim.org

Podoben argument je razbril duhove tudi na Balkanu po tem, ko je albanski premier Edi Rama rekel, da se bosta Albanija in Kosovo združila izven EU, če mu slednja ne bo izrazila jasne podpore in ponudila spodbode za Kosovo, da se ji pridruži. Sporočilo je služilo kot opomin Bruslju, da v Tirani menijo, da se Kosovo integracijam približuje prepočasi. Na dugi strani pa so v Srbiji sporočilo razumeli kot namen, da si Albanija prikluči Kosovo v zgodovinski želji po oblikovanju Velike Albanije. Kosovski minister za zunanje zadeve Hashim Thaci je ob tem povedal, da je šlo za napačno interpretacijo, še piše EurActiv.

Not_facebook_dislike_thumbs_down
Vir: commons.wikimedia.org

Na avstrijskem sodišču se je začela civilna tožba proti Facebooku. Vložil jo je avstrijski državljan Max Screms, 27-letni aktivist za varstvo osebnih podatkov, ki trdi, da Facebook krši vrsto avtrsijskih in evropskih zakonov. Tožba temelji na dejstvu, da ima Facebook svoj evropski sedež na Irskem ter peticiji, podpisani s strani 25 000 ljudi. Schrems želi doseči poplačilo v vrednosti 10 milijonov evrov, kar bi po njegovih besedah doseglo simboličnih 500 evrov na osebo, še piše Euobserver.

Evropskim medijem pa ni ušla afera Veber v Sloveniji. Nanjo je opozoril European Voice, ki je zapisal, da je premier Cerar zaprosil obrambnega ministra, da zaradi neprimerne uporabe storitev varnostne službe, odstopi.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: