Teden v EU – Parlament, Svet in Odbor Regij

Calendar - MashableV tem tednu se bodo poslanci v Evropskem parlamentu prebijali skozi skoraj 900 predlogov sprememb v okviru zakonodaje o Prostotrgovinskem sporazumu z ZDA, zasedali bodo ministri za energijo in okolje, odvila pa se bosta tudi zanimiva dogodka v Obdoru regij.

V Bruslju se bodo poslanci v Evropskem srečali v okviru odborov, hkrati pa bo potekalo tudi mini plenarno zasedanje. v Oboru za mednarodno trgovino se bodo poslanci morali prebiti preko 898 predlogov sprememb na temo Prostotrgovinskega sporazuma z ZDA, mnenje o dokumentu pa bodo pripravili tudi Odbor za pravne zadeve, Odbor za okolje, Odbor za kulturo in Odbor za peticij. Odbor za okolje bo med drugim glasoval tudi o zakonodaji na področju naprednih biogoriv in prehod s tradicionalnih biogoriv na alternativne vire kot so alge in odpadki.

cropped-6431443689_9acc88db3d.jpgV okviru mini plenarnega zasedanja bodo poslanci razpravljali in glasovali o resoluciji o genocidu nad armenci ob 100 obletnici tega tragičnega dogodka, potrjevali pa bodo tudi prenos sredstev evropskega proračuna, ki so bila v preteklem letu neporabljena, v letošnji proračun. Gre za sredstva v višini 21,1 milijarde evrov, ki bi bila v nasprotnem primeru izgubljena.

Vsa uradna zasedanja Evropskega parlamenta lahko spremljate v živo tukaj.

Logotip predsedovanja (Vir: eu2015.lv)
Logotip predsedovanja (Vir: eu2015.lv)

Latvijsko predsedovanje ta teden organizira število sestankov za nacionalne eksperte s področij boja proti drogam, okolja in gospodarstva. V Rigi pa bo potekalo tudi neformalno srečanje ministrov za okolje in energetiko, ki bodo razpravljali o ključnih temah kot so biodiverziteta, stališče EU do svetovnega porazuma o boju proti podnebnim spremembam, obnovljivih virih energije in regionalnem sodelovanju za namen izvajanja evropskega okvira podnebno-energetskih politik za leto 2030 ter ukrepih na področju ogrevanja in hlajenja. Več informacij in dnevni red je na voljo tukaj.

Tudi v Odboru regij bo ta teden živahno. Organizirana bosta kar dva dogodka, povezana s predstavitvijo in razpravo o naložbenem načrtu “Juncker” in njegovem izvajanju. Več informacij je na voljo tukaj in tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: