Evropski pregled – Grki novo vlado, Italijani novega predsednika, Španci pa…

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Za nami je politični teden v Evropi. Na Evropsko unijo, in posledično vse njene države članice, vplivajo tudi politična dogajanja v posameznih državah. Predvsem, če na oblast pridejo radikalne ali opozicijske stranke. Ta teden je odmevalo najprej v Grčiji, kjer je parlamentarno večino dobila levičarska Syriza (več o tem na naši Gostujoči tipkovnici), nato pa še v Italiji, kjer so izvolili novega predsednika. V Španiji so potekali shodi prav tako levičarske stranke Podemos, ki se zavzema proti varčevalnim ukrepom.

Vir: journalitico.com
Novi grški premier, Alexis Tsipras. Vir: journalitico.com

Po nedeljski zmagi na parlamentarnih volitvah, nova grška vlada pod vodstvom Alexisa Tsiprasa že buri duhove v evropskih prestolnicah. Po zavrnitvi skupne Evropske resolucije o Rusiji, je sedaj na agendi resnejša zadeva – nadaljevanje varčevalnega programa Grčije. To je bila namreč tudi ključna točka Tsiprasove stranke Syriza, ki je volilce na svojo stran pridobila predvsem z obljubo, da se bo “uprla” trojki. Po poročanju Euobserver je v tem kontakstu novi finančni minister Yanis Varufakis povedal, da Grčija sicer trojke ne zavrača a priori, vendar se želi pogovoriti o možnostih. Izgleda, da novi vladi dosti bolj diši morebitna možnost odpisa grškega dolga, kot pa nadaljnje zadolževanje. Izjave s strani Bruslja že negirajo to radikalno deviacijo od predhodnih dogovrov. Po poročanju EurActiv je možnost odpisa grškega dolga že odbil predsednik Evropske komsiije, Jean-Claude Juncker, predsednik Evroskupine, Jeroen Dijselblloem, pa je opozoril pred morebitno unilateralno akcijo s strani Tsiprasove vlade, še poroča European Voice. Morda ni presenetljivo, da je Evro na svetovnih trgih v januarju doživel deflacijo, kot poroča BBC. Kakorkoli že, pa se bo morala nova grška vlada v prihodnjih tednih odločiti, katero pot želi ubrati. Glede na dosedanje izkušnje in delovanje Evropske unije sicer hujših pretresov ni pričakovati, komentira avtor tokratne Gostujoče tipkovnice. Kljub temu pa nas lahko Grki presenetijo, a najverjetneje ne tako zelo pompozno kot bi bil izstop iz Evroobmočja.

Italija ima novega predsednika. Sicer je prav tako kot v Sloveniji, tudi pri naših zahodnih sosedih ta funkcija večinoma protakolarna, vendar pa je izvolitev siciljana, Sergia Mattarelle, videna kot zmaga stranke premierja Mattea Renzija, poroča European Voice.

Vir: Le Monde
Vir: Le Monde

V Španiji pa je danes ob strani pripadnikov levičarske stranke Podemos protestiralo na tisoče podpornikov spremembe. Pod sloganom “shod za spremebe” so se brali v središču Madrida, da bi pokazali podporo koncu varčevalnih ukrepov v njihovi državi, poroča francoski Le Monde.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: