Teden v EU – Pogajanja z ZDA in Zimska gospodarska napoved

Calendar - MashableTa teden bodo zaznamovale trgovinske in gospodarske zadeve. V Bruslju bodo potekala pogajanja med EU in ZDA o prostotrgovinskem sporazumu, v Evropskem parlamentu pa bodo zasedali predvsem poslani iz Odborov za gospodarske zadeve in monetarno politiko. Konec tedna se bo v Sloveniji mudila tudi komisarka Violeta Bulc. Preberite, kje jo lahko srečate.

Pogajanja z Američani. Med 2. in 6. februarjem bo v Bruslju potekal osmi krog pogajanj med EU iz ZDA glede Čezatlantskega partnerstva za trgovino in investicije (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP). To je širok prostotrgovinski sporazum, ki ima za glavni cilj, da odpravi regulativna neskladja, ki otežujejo trgovino med partnericama. Pogajanja  bodo potekala za zaprtimi vrati, po zaključku pa bo organizirana novinarska konferenca. Več informacij tukaj.

economic-reports
Vir: tampamoves.com

Zimsko poročilo o gospodarski napovedi. V četrtek, 5. 2. 2015, bo Evropska komisija objavila Zimsko poročilo o gospodarski napovedi, ki bo vsebovalo podatke za leto 2014, 2015 in 2016 ter bo med drugim vsebovalo tudi informacijo  BDP, inflaciji, stopnji zaposlenosti ter javnega dolga in proračunskih primanjkljajev. Napoved zajema vseh 28 držav članic EU, države kandidatke in nekatere druge države, ki niso članice EU. Več informacij lahko najdete na tej povezavi.

Evropski parlament o gospodarstvu, proračunu in zaposlovanju. Poslanci v Evropskem parlamentu bodo ta teden razpravljali v okviru odborov. Zasedali bodo Odbor za gispodarske zadeve (ECON), Odbor za proračun (BUDG) in Odbor za zaposlovanje (EMPL). V torek popoldne se bodo vsi trije odbori srečali na skupnem zasedanju. V živo jih lahko spremljate preko spletne strani Evropskega parlamenta. V sredo jih bo nagovoril tudi predsednik Evropske komsije, Jean Claude Juncker, in sicer na temo Evropskega semestra.

Vir: tampamoves.com

DOGODKA V SLOVENIJI 

V četrtek, 5. 2. 2105, Banka Slovenije in Evropska investicijska banka organizirata delavnico z naslovom: Spodbujanje posojanja – vloga listinjenja, garantiranih in drugih instrumentov za razbremenitev kapitala.  Delavnica bo potekala v angleškem jeziku v Ljubljani. Več informacij je na voljo v BoS EIB Workshop_Agenda 200115.

 

Vir: EK
Vir: EK

V petek, 6. 2. 2105, pa v Ljubljani slišati glas Evropske komisarke za promet, Violete Bulc. Na strokovnem posvetu “Veliki infrastrukturni projekti: od zgrešenih do trajnostnih naložb” bo z videonagovorom predstavila Naložbeni načrt za Evropo, njegov namen, smernice in metodologijo za izbor projektov. Dodatne informacije dobite pri Umanotera, fundacija za trajnostni razvoj, Andrej Gnezda na tel.: 01 439 71 00, andrej@umanotera.org.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: