Mami kupuje na spletu: kaj, če izberem premajhno pižamico?

Odkar sem mama je največji izziv čas. Delim ga med družino, službo, pred kratkim mi je uspelo v urnik vriniti še plezanje, potem pridejo prijatelji, pa spati je tudi treba. Aja, pa kuhati, pospravljati, prati, in urediti, da imamo vsi v omarah kolekcije, primerne letnemu času. Že skoraj dve leti se mi iskreno ne da več hoditi v shopping. Rajši tiste pol urice, ki bi jih preživela, da tekam od trgovine do trgovine (in za seboj vlečem skoraj dvoletnico, ki jo vse zanima), preklikam spletne trgovine in nekaj izberem. In ja, nočna mora mamice spletne nakupovalke je, če je zadeva škratku premajhna (v preveliko bo že zrastel).

Pogledala sem, kaj v takšnih primerih lahko storimo: dosti! Dobra novica za mamice spletne nakupovalke – kar veselo naprej – prihajajo Black Friday, Cyber Monday in božično nakupovanje 😊!

holiday-shopping-1921658_1920

Lansko leto sem pisala Božičku za varne igračke za našo mini. Letos pa sem se odločila, da spletne Božičke opomnim o njihovih pravicah v EU. Namreč, nič ni hujšega, kot darilo za naše najdražje, ki ni to, kar bi si želeli. Pa naj bo to napačen izdelek, neprimerno velikost ali enostavno nekaj drugega, kot smo si zamislili.

Mesečna dostava in 14 dnevni »rok za si premislit«

Če kupujete na spletu znotraj EU in izdelek kupite pri podjetju (ne posamezniku), ste ena od najsrečnejših 500 milijonov potrošnikov na svetu. EU dobro ščiti vaše potrošniške pravice, pravila igre za spletne trgovce pa so zelo jasna.*

  • Naročeno blago morate prejeti najkasneje v 30 dneh. Če se to ne zgodi, lahko naročilo odpoveste.
  • Izdelek lahko v 14 dneh brez obrazložitve vrnete, tudi če vam preprosto ni všeč.
  • Če ima izdelek napako, ga mora prodajalec popraviti ali zamenjati.
  • Garancijski rok za vse izdelke je povsod po EU najmanj 2 leti.
  • Naročanje izdelkov je brez carin ali dodatnih davkov, saj imamo v EU skupni trg, kjer blago prosto kroži.
  • Ker je Slovenija članica evro območja, vam pri naročanju iz ostalih držav z valuto Evro ni potrebno skrbeti za menjalni tečaj.

Če pa se vam vseeno zalomi, se lahko v zvezi s težavami z izdelkom, ki ste ga kupili v drugi državi EU, obrnete na Evropski potrošniški center ali pa zadevo uredite prek platforme za spletno reševanje potrošniških sporov.

Kupujete na strani .si ali .cz?

Kljub vsem prednostim spletnega nakupovanja žal lahko še vedno naletimo na spletno trgovino, ki bo v eni državi EU za iste izdelke pokazala višje cene, kot v drugi. Geoblokiranje omejuje dostop do spletnih mest, vsebin in storitev iz drugih držav, omogoča pa tudi, da trgovec preusmeri vašo košarico v spletno trgovino s končnico .si, ki bo morda cenejša od tiste .de, ampak dražja od .cz.

Letos na srečo teče prvo leto, ko je neupravičeno geoblokiranja v EU prepovedano. V prihodnjih letih pričakujemo še dodatna pravila, ki bi onemogočala samodejno preusmeritev na spletno trgovino, namenjeno kupcem v posameznih državah (in na tej podlagi različnimi cenami). Počasi pa bomo resnično začeli tudi na spletu kupovati kar z oznako .eu. Vsaj v naših glavah.

* Pozor! Ta pravila ne veljajo, če naročate iz Kitajske, ZDA in ostalih držav, ki niso članice EU.

Več informacij o pravicah pri nakupovanju na spletu v EU najdete tukaj:

Pravice potrošnikov na #EUandME

Tvoje EU pravice

Garancije in plačila na Tvoja Evropa

Reševanje potrošniških sporov

Ljudje, nezadovoljni z nakupom na EU v mojem življenju

Ljudje, ki opravljajo čezmejne spletne nakupe na EU v mojem življenju

Ljudje, ki radi nakupujejo na spletu na EU v mojem življenju

Odprava ovir za čezmejne nakupe na straneh Evropskega parlamenta

Odprava ovir za čezmejne nakupe na straneh Evropske komisije

Nakupovanje na Tvoja Evropa

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: