Pismo Božičku: 5 nasvetov za izbiro varne igrače

Slaba dva tedna pred božičem je zadnji čas, da naši malčki napišejo (ali narišejo) pismo. Da Božiček slučajno ne bi pozabil na njih (in na nas)! Po skrbnem branju obarvanih črk na pisanem papirju, in ko mu uspe dešifrirati vse zapisane želje, se Božiček odpravi po nakupih.

Marsikateri otrok namreč dobi večino daril od prijateljev in sorodnikov, dostikrat naročenih iz Kitajske ali prinešenih s potovanj po svetu.  V Evropi so igrače, ki jih našim minijem prinese Božiček, prav posebne. Izpolnjevati morajo namreč najstrožje varnostne predpise na svetu. Zato je vredno še posebej preveriti, katere so za otroke res tudi varne.

Preberite 5 praktičnih nasvetov, ki jih je vredno upoštevati pri nakupovanju in preverjanju igrač. Da bo vaš otrok varen, vi pa boste mirno spali.

toy safety
Vir: Pixabay

Ste ob nakupu štirikolesnika pomislili, da se lahko zaradi slabe izvedbe vaš otrok resno poškoduje? Ali pa, da lahko slabo prilepljen nos plišastega medvedka predstavlja nevarnost zadušitve? Ste kdaj prebrali varnostna navodila igrače s seznamom nevarnih kemikalij? Poleg tega lahko nevarnost, predvsem za tiste najmlajše, ki vse dajejo v usta, predstavljajo tudi magneti, slabo izdelane igrače s polnili, krhke ropotuljice, preglasne igrače, tiste z vrvicami in še in še.

Da bi zaščitila otroke, je Evropska unija leta 2009 uvedla Direktivo o varnosti igrač, ki določa stroga pravila in standarde na področju igrač in se nenehno posodablja in nadgrajuje (zadnja posodobitev je bila maja 2018). Nadzor nad varnostjo igrač v Sloveniji izvaja Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, za tehnične igrače pa Tržna inšpekcija Republike Slovenije.

Kljub strogim pravilom in nadzoru pa se še vedno dogaja, da na trgu najdemo igrače, ki ta pravila kršijo. Po podatkih Evropske komisije je bilo do sedaj v EU kar 29% vseh prijav nevarnih izdelkov na trgu za proizvode iz kategorije igrač. V Sloveniji je ta delež še višji, saj se je kar 39% vseh prijav nanašalo na igrače.

Kljub strogim pravilom in nadzoru je torej prav, da starši, stari starši, tete in strici, prijatelji (in Božiček) sledimo nekaj enostavnim pravilom pri izbiri in nakupu igrač za naše najdražje najmlajše.

1. KUPUJTE SAMO IGRAČE Z OZNAKO CE.

Vse igrače, ki se prodajajo na skupnem trgu Evropske unije, morajo biti obvezno označene z oznako CE (conformité européenne). Z njo se namreč izdelovalec zavezuje, da je igrača skladna z vsemi potrebnimi predpisi in se zato lahko prodaja v vseh državah Evropskega gospodarskega prostora (EGP). To so vse države članice EU, Lihtenštajn, Islandija in Norveška. Za pridobitev oznake CE je potrebno pripraviti ustrezno dokumentacijo in prestati določene postopke preverjanja. Oznako imajo vsi proizvodi, ki so izdelani v EGP ter tudi tisti, ki se v to območje uvažajo. Tveganje pri nakupu igrač, ki nimajo znaka CE, je večje!

ce
Vse igrače na trgu EU in EGP morajo imeti oznako skladnosti CE. Vir: Evropska komisija

2. PREVERITE OPOZORILA GLEDE STAROSTI.

Predvsem pomembno je, da na igrači preverite, za katero starostno skupino otrok je lahko nevarna. Največjo nevarnost večina igrač predstavlja za otroke, ki so mlajši od treh let. Ta skupina malčkov svet doživlja s »pokušanjem« in je zato še posebej izpostavljena nevarnosti zadušitve. Vse igrače, ki za njih niso varne, morajo biti na evropskem trgu jasno označene s stavkom »Ni primerno za otroke do 36 mesecev«, »Ni primerno za otroke do 3 let« ali s spodnjim simbolom.

2000px-Age_warning_symbol.svg

3. PREBERITE VSA OPOZORILA IN NAVODILA. TA MORAJO BITI V SLOVENŠČINI.

Tehnološki razvoj in globalna trgovina sta prinesla nove skrite nevarnosti v igračah, ki lahko na prvi pogled izgledajo popolnoma varne. Vsebujejo lahko namreč škodljive kemikalije, ki dolgoročno prinesejo katastrofalne posledice za naše otroke. Zato evropska pravila o varnosti igrač zahtevajo natančna in jasna navodila. Navodila morajo biti igračam priložena v jeziku države, kjer opravljamo nakup. Preverite torej opozorila in preberite navodila. Upoštevajte priporočila o starosti in jih jemljite resno.

4. KUPUJTE V VERODOSTOJNIH TRGOVINAH IN PRI PREVERJENIH PRODAJALCIH.

Samo tako ste lahko prepričani, da bodo igrače, ki jih boste izbrali za vašega malčka, resnično varne. Zanesljivi prodajalci namreč skrbijo za izdelke, ki jih prodajajo. Prav tako sprejemajo vračila izdelkov, ki ne bi bili primerni. Skrbno preverite tudi vsako igračo, ki jo kupite rabljeno, ali tisto, ki jo vaš mulček dobi za darilo od prijateljev ali sorodnikov. Starejše igrače morda ne izpolnjujejo najnovejših varnostnih standardov. Odgovorni proizvajalci in trgovci opremijo igrače z vsemi potrebnimi informacijami, obvestili in opozorili. Hkrati vam bodo pomagali, da se izognete morebitnim ponaredkom.

5. UKREPAJTE V PRIMERU TEŽAV Z VARNOSTJO IGRAČE.

Če ugotovite, da je lahko igrača, ki ste jo kupili za vašega otroka nevarna, jo nesite v trgovino in jo vrnite. Hkrati jo priglasite Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije. V Evropski uniji nam še dodatno zaščito omogoča sistem RAPEX, namenjen hitri izmenjavi informacij o tistih proizvodih, za katere je bilo ugotovljeno, da bi lahko predstavljali resno nevarnost za potrošnike. Preverite seznam zadnjih priglašenih izdelkov in se jim izognite, v kolikor še niso umaknjeni z vseh nakupovalnih polic.

Primer ukrepanja v primeru nevarnih igrač v steklenicah s sokom si lahko preberete tukaj.

product safety 2
Primer prijave nevarnega proizvoda v sistemu RAPEX. Štirikolesnik ne ustreza pravilom, določenim v Direktivi o varnosti igrač. Vir: Evropska komisija

 

Dodatne informacije:

Brošura Evropskega potrošniškega centra o varnosti igrač

Informacije Zveze potrošnikov Slovenije

Informacije Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije

Kaj Evropa počne za mene

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

One thought on “Pismo Božičku: 5 nasvetov za izbiro varne igrače”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: