Cyber ninjas: Koliko veste o kibernetski varnosti?

Piše Daria Catalui
Prevod: EU360

Ali smo usposobljeni bojevniki v kibernetskem okolju? Po mojem mnenju je potrebno nenehno delati na dem, da nadgrajujemo in izboljšujejo naše osnovno vedenje, kot so storitve, ki jih uporabljamo za varno shranjevanje in prenos podatkov, varnost računov s pomočjo dolgih gesel, preverjanjem virov aplikacij, ki jih prenesemo, omogočanjem dvostopenjskega preverjanja pristnosti in varnostnim kopiranjem podatkov…

V tem prispevku nameravam bralcu predstaviti nekatere pobude EU, ki bi jih priporočam vsem, da bi izboljšali spretnosti v kibernetskem prostoru.

ninja-04-desk
Source: seejenwrite.com

Pa začnimo z uvedbo Evropskega meseca kibernetske varnosti, kampanje, ki jo vsak oktobera organizira Evropska agencija za varnost omrežij in informacij (ENISA), Evropska komisija in partnerji v državah članicah (v Sloveniji je to Varni na internetu). Ta kampanja ozaveščanja promovira kibernetsko varnost med državljani in organizacijami v povezavi s pomenom varnosti informacij ter poudarja preproste korake, ki jih lahko stori vsak od nas, da zaščiti svoje finančne, osebne in/ali strokovne podatke. Glavni cilj je spreminjanje vedenja in zagotavljanja virov z informacijami o zaščiti na spletu.

Mogoče bi samo želeli vedeti kaj več o cyberju? Kviz za varnost omrežij in informacij je izobraževalna platforma v obliki računalniške igrice, ki sodelujočim ponuja informacije o splošni kibernetski varnosti in zasebnosti na spletu. To orodje je zasnovano tako, da vam pomaga posodobiti vase znanje o kibernetski varnosti in za to pridobiti tudi priznanje! Začnete lahko kadarkoli se počutite pripravljene. Kviz traja približno 10 minut in prepričana sem, da boste uživali ter se naučili nekaj koristnega.

Morda bi želeli bolj resno študirati in se srednjeročno učiti na bolj strukturiran način. Če je to vaš cilj, potem vas z veseljem usmerim na Izobraževalni zemljevid za varnost omrežij in informacij, ki vam bo pomagal najti najustreznejši izobraževalni program. To orodje najde na stotine izobraževalnih programov za pridobivanje splošnega ali specifičnega znanja in veščin v kibernetskem prostoru.

Če ste učitelj, ki obožuje digitalne spretnosti in virtualna učna okolja, je vaše novo orodje CyberReadyGame. To je igra, ki jo je razvil Generalni direktorat Evropske komisije za informatiko (DG DIGIT) in katere namen je, da strokovnjaki, ki niso strokovnjaki, prenašajo specifično kibernetsko znanje z ustvarjanjem mešanih ekip in vključevanjem v različne scenarije. Igra je enostavno prilagodljiva vsem starostnim skupinam in vlogam. Ta pristop ponuja dobro učno metodo za krepitev ozaveščenosti o kibernetski varnosti tako v tehničnih kot tudi ne tehničnih zadevah, pri učenju skozi igro in pri ustvarjanju morebitnih novih ekip. Dober moderator lahko igro uspešno organizira v svojem okolju.

Poglejte si video na tej povezavi.

Morda ste študent, ki se za hobi ukvarja z računalniškimi zadevami. Potem vas bo zanimalo tekmovanje v format kraje zastave. Preverite nacionalne ekipe in sodelujte v Evropskem izzivu za kibernetsko varnost 2019.

Torej mislite, da lahko dolgoročno postanete bolj spretna cyber ninja? Verjamem, da je to dolžnost vsakega od nas, ki uporablja tehnologijo. Tehnologija namreč nas napreduje z neverjetno hitrostjo in po mojem mnenju je ključno, da spremembam tega pomembnega aspekta naših življenj, sledimo tudi mi. Kibernetska varnost je naša skupna odgovornost!

O AVTORICI
Daria Catalui je strokovnjakinja na področju kibernetskega ozaveščanja, z izkušnjami na regionalni ravni v okviru nevladne organizacije Danube.EDU in na evropski ravni v okviru Agencije EU za kibernetsko varnost (ENISA) in Generalnega direktorata Evropske komisije za informatiko (DIGIT). Redno govori na konferencah po vsem svetu in se zavzema za #CyberEDU #GamifiedLearning #DanubeCommunity #Volunteering. Na Twitterju @DariaC

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: