Evropski pregled – novice iz držav in pot v službo

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden so poleg nagovora o Stanju v Uniji, ki ga je v sredo pred Evropskim parlamentom predstavil predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker (več o tem v našem zadnjem prispevku) evropsko medijsko okolje krojile novice iz držav članic in pravila o delovnem času.

V Veliki Britaniji imajo novega voditelja Laburistične stranke. Jeremy Colbin je viden kot radikalno levičarskia in dokaj polemična figura za britansko politiko. Med drugim je v svoji kampanji kritiziral varčevalne ukrepe v državi in pozival Evropo, da stori več za begunce. Colbin je zmahal z 59% glasov članov sranke in s tem nasledil Eda Milibanda, ki je pred časom odstopil zaradi poraza na državnih volitvah maja letos, še omenja Euobserver.

Vir: (c) Amnesty International UK
Vir: (c) Amnesty International UK

Danska in Madžarska se še vedno upirata prerazporeditvi migrantov, ki v valovih prihajajo v države Evropske unije. Danska ministrica za integracijo, inger Stoejberg, je povedal, da njena država ne bo sodelovala v sistemu, ki ga predlaga Evropska komisija ter poudarila, da neformalna redistribucija beguncev v Evropi že poteka, in da je Danska sprejela svoj dovoljšni delež. Prav tako so predstavniki Madžarske zavrnili predlog Komisije, čeprav bi jim ta načrt pomagal preseliti 54000 iskalcev azila, ki se trenutno nahajajo na Madžarskem.

Katalonci so ponovo na ulicah. V petek so namreč praznovali nacionalni praznik, hkrati pa potekajo priprave na plebiscit, ki je predviden za 27. septembra, kljub močnemu nasprotovanju centralne vlade v Madridu. V kolikor bo izid plebiscita pozitiven, je vodja procesa za odcepitev od Španije, Artus Mas, napovedal, da bo Katalonija unilateralno razglasila neodvisnost.

4dc9b-20110831pht25653_originalSte dosti na terenu, ne opravljate dela v fiskni pisarni? Pozor! Sodišče Evropske unije je v četrtek odločilo, da se delovni dan zaposlenih, ki ne delajo v pisarnah in svoje delo opravljajo na različnih lokacijah, šteje od odhoda od doma k prvi stranki in čas vrnitve domov po zadnji stranki. Do sedaj se je čas prevoza v tem primeru štel za čas počitka, s čimer se sodišče v Luksemburgu ni strinjalo. Pri tem so se sodniki sklicevali na Direktivo o delovnem času, ki definira delovni čas kot “obdobje, med katerim zaposleni dela, je na razpolago delodajalcu in izvaja svojo dejavnost ali zadolžitve skladno z nacionalno zakonodajo in/ali prakso”. Odločitev sodišča lahko najdete tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: