Teden (mobilnosti) v EU, Svet o migracijah in parlamentarni odbori

Danes se bodo v Bruslju (končno) sestali ministri za notranje zadeve, ki bodo razpravljali o nadaljnjih ukrepih za ukrepanje s trenutno begunsko krizo. Poleg notranjih ministrov pa se bodo danes sestali tudi ministri na Svetu za splošne zadeve, kjer bodo med drugim pripravljali oktobrsko zasedanje Evropskega sveta, v petek pa še ministri za okolje, ki bodo razpravljali o stališču EU za konferenco OZN o podnebnih spremembah, ki bo decembra potekala v Parizu. Teden pa bo tudi v znamenju mobilnosti, saj bo med 16. in 22. septembrom potekal letošnji evropski teden mobilnosti, tokrat pod geslom “Potuj raznoliko”.

Banner_300x250

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Osrednja tema letošnjega evropskega tedna mobilnosti je multimodalnost. S tem nas želi spodbuditi k razmisleku o uporabi vseh možnostih prevoza in prevoznih sredstvih, ki so nam na voljo ter k njihovemu kombiniranju, kar nam lahko omogoči hitrejše in prijetnejše potovanje znotraj mest. Letos se k dejavnostim v okviru tedna mobilnosti, v okviru katerega bo tudi letos v nedeljo 20. septembra potekal dan brez avtomobila, pridružuje 56 slovenskih občin. Seznam vseh dogodkov je na voljo na uradni spletni strani tedna mobilnosti. Več informacij o evropskem tednu mobilnosti po Evropi pa je na voljo tukaj.

Kot vsako leto pa se k aktivnostim pridružujejo tudi Hiša EU v Ljubljani, ki združuje Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta in Predstavništvo Evropske komisije, ter informacijske točke Europe Direct po Sloveniji. Pred Hišo EU v Ljubljani se bodo tako čez cel teden zvrstili različni dogodki – peka palačink in priprava “zmešančkov”na kolesu, brezplačno vzdrževanje koles, vsak dan pa bo na voljo tudi informacijska stojnica s kolesom sreče. V petek pa se lahko ob 10.15 izpred Hiše EU podate na kolesarski potep po Ljubljani v družbi evropskih poslancev. Več informacij o dogodku je na voljo tukaj in tukaj.

SVET EU

Kot že rečeno bodo ministri za notranje zadeve danes razpravljali o nadaljnjih ukrepih pri reševanju begunske krize. Ministri se bodo tako seznanili z zadnjimi informacijami o migracijskih tokovih in razmerami na terenu, ki jih bodo predstavile različne agencije EU (Frontex, EASO, Europol) ter OZN (UNCHR in Mednarodna organizacija za migracije). Ministri bodo pregledali tudi napredek dosežen pri izvajanju ukrepov EU na tem področju, Komisija pa predstavila nove predloge o migracijah. Več informacij o zasedanju je na voljo tukaj.

Begunska kriza bo zaposlovala tudi predsednice in predsednike vlad in držav, ki se bodo v Bruslju sestali 15. in 16. oktobra. To zasedanje bo danes pripravljal Svet za splošne zadeve, ki bo razpravljal tudi o delovnem programu luksemburškega predsedstva in delovnega programa Evropske komisije za leto 2016. Več informacij je na voljo tukaj.

EVROPSKI PARLAMENT

O zaključkih današnjih ministrskih razprav na Svetu za pravosodje in notranje zadeve bodo razpravljali tudi evropski poslanci v okviru sredinega plenarnega zasedanja v Bruslju. Poslanci bodo Komisiji predstavili tudi svoje zakonodajne zahteve za komisijski delovni načrt za leto 2016, razpravljali o trenutni krizi na evropskem kmetijskem trgu, ki ga pestijo padec cen in ruski embargo na evropske proizvode, ter podali svoje predloge za stališče EU glede razvojne agende za obdobje po letu 2015.

Poleg kratkega plenarnega zasedanja bodo dejavni tudi odbori. Jutri bodo tako poslanci odbora za okolje razpravljali o zakonodajnem predlogu glede emisijskih omejitev za izven-cestna vozila (plovila, lokomotive, gradbeni stroji). Odbori za zunanje zadeve in državljanske svoboščine ter pododbor za človekove pravice bodo jutri gostili javno razpravo glede spoštovanja človekovih pravic migrantov, ki prihajajo v Evropo. v četrtek pa bosta predsednik Komisije Juncker in podpredsednik za finančne zadeve Moscovici s poslanci odbora za ekonomske in monetarne zadeve razpravljala o prihodnjih načrtih na področju davčne zakonodaje.

Dodatne informacije (s povezavami do dokumentov) in dnevni red plenarnega zasedanja so na voljo tukaj. Dnevni spored dela parlamentarnih odborov je na voljo tukaj. Vse dejavnosti pa lahko v živo spremljate tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: