Teden v EU – Teden poln sestankov in zasedanj ter dogodkov v Sloveniji

Calendar - MashableTa teden bo v Bruslju živahno predvsem v Evropskem parlamentu in v Svetu EU. Poslanci bodo v okviru Odborov razpravljalai o najrazličnehših temah, od obrambe, do proračuna in turizna, ministri pa o zunanjih zadevah in kmetijstvu. V Ljubljani bo potekala konferenca o podjetništvu ter javni posvet o ekonomski in monetarni uniji.

Evropski parlament bo zasedal v Odborih. Pod-odbor za varnost in obrambo (SEDE) bo razpravlal predvsem o varnosti na internetu, situaciji na Črnem morju ter piratstvu v Afriki. Odbor za proračun (BUDG) bo odločal o različnih skladih in razpravljal o proračunu za prihodnje leto ter instrumentih za pomoč mladim. Poslanci Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov bodo imeli na dnevnem redu tematike kot so e-klic v vozilih, Evropsko strategijo za energetsko varnost in prostotrgovinski sporazum z ZDA.  Srečali se bodo tudi poslanci Odbora za transport in turizem (TRAN),  Pod-odbora za človekove pravice, poslanci Odbora za ustavne zadeve pa bodo med drugim razpravljali tudi o evropski volilni zakonodaji. Odbor za peticije se bo seznanil s številnimi državljanskimi pobudami na področju zunanje trgovine in protikorupcijskih ukrepov, potekala pa bodo tudi zasedanja Odbora za okolje in Odbora za mednarodno trgovino.

Vsa zasedanja lahko spremljate v živo v vseh uradnih jezikih EU na tej povezavi.

Vir: theparliamentmagazine.eu
Vir: theparliamentmagazine.eu

 

Zunanji ministri in ministri za kmetijstvo ter Evropski svet. Latvijsko predsedstvo pa je sklicalo sestanke Sveta za zunanje zadeve, Sveta za kmetijstvo in Sveta za splošne zadeve. Ministri za zunanje zadeve bodo predvsem razpravljali in odločali o odnosih EU z Afriko (dnevni red in dodatne informacije), med tem ko bodo ministri za kmetijstvo sprejemali odločitve o označevanju organsko pridelane hrane, mleku in prihodnosti kupne kmetijske politike (dnevni red in dodatne informacije). Svet za splošne zadeve pa bo pripravil teren za najvišje predstavnike držav in vlad držav članic EU, ki se bodo v okviru Evropskega sveta sestali v četrtek in petek. Beseda bo tekla o Energetski uniji, Evropskem semestru, Vzhodnem partnerstvu ter situaciji v Ukrajini in Libiji (dnevni red in dodatne informacije).

Vir: euobserver.com
Vir: euobserver.com

V Sloveniji o podjetjih in prihodnosti monetarne unije. 

V torek, 17. marca, bo v Ljubljani potekala mednarodna konferencoa “O podjetjih v državni lasti in procesu privatizacije v Sloveniji“. Potekala bo v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, predstavljene pa bodo analiza poslovanja slovenskih podjetij v državni lasti in primeri postopkov privatizacije iz tujine. Konferenco bo moč spremljati tudi v živo preko spleta, vključite pa se lahko z uporabo oznake #sloizzivi. Program konference in dodatne informacije so na voljo na tej spletni strani.

V četrtek, 19. marca, pa bo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani organiziran posvet o nadaljnjih korakih k poglobljeni ekonomski in monetarni uniji (EMU). Osnovni namen posveta je vključitev v vseevropsko razpravo o nadaljnjih korakih za vzpostavitev boljšega ekonomskega upravljanja v območju evra. Uvod v razpravo bosta podala prof. Mojmir Mrak, Jean Monnet Chair profesor na Ekonomski fakulteti, in Katja Novak iz kabineta ministra na Ministrstvu za finance. Za sodelovanje na dogodku se lahko prijavite do torka, 17. marca 2015, na e-naslov info@ef.uni-lj.si. Več informacij je na voljo na tej spletni strani.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: