Evropske novice – Grki odplačujejo, okoljske obljube in jedrska energija

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden je v evropskih medijih odmevala predvsem novica, da je Grčija odplačala prvi delež posojila. Evropska komisija je javnos povprašala o mnenju glede evropske sosedske politike, Evropska unija je OZN predstavila predlog zavez okoljskih ciljev. Tema razprav je bila tudi jedrska energija, na naslovnicah mednarodnih medijev pa je bila seveda tudi naša Tina Maze

Grčija je Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) odplačala 310 milijonov evrov od skupno 1,5 milijard evrov vrednega prvega posojila, ki ga mora odplačati tekom tega meseca, poroča Reuters. Lahko bi pričakovali to strateško potezo pred sestanekov Evroskupine, ki je načrtovan za ponedeljek, in kjer bodo ministri odločali o prihodnjih morebitnih ukrepih pomoči Grčiji.

D1107EU0Ministri za okolje so v petek poslali svojo uradno obvezo o tem, koliko bo Evropska unija zmanjšala izpuste toplogrednih plinov v okviru pogovorov o omejevanju podnebnih sprememb v okviru Organizacije združenih narodov (OZN), ki se bodo pričeli novembra letos. EU je prva skupina držav, ki je tovrstno zavezo uradno ponudila, saj želi zagotoviti, da bodo pogovori novembra v Parizu pripeljali do zavezujočega dokumenta za vse države sveta, še poroča EurActiv.

V razpravi o Energetski uniji pa so se ministri za energijo sprli na področju uporabe jedrske energije. Predvsem nasprotujoči stališči so imeli ministri Nemčije ter Velike Britanije in Francije. Med tem, ko je Nemčija pred časom napovedala popolno opustitev jedrske energije, ta v Veliki Britaniji in Franciji predstavlja velik in pomemben delež energetske mešanice. Trenutni dokument, ki ga je Evropska komisija pripravila na področju Energetske unije nameč vsebuje le eno referenco o jedrski energiji, ter je ne razume kot tehnologije z nizkimi izpusti. Trenutno v Evropski uniji jedrska energija proizvaja okoli 30% vse elektrike, še poroča European Voice.

Evropska komisija je začela javno posvetovanje o prihodnosti Evropske sosedske politike (European Neighbourhood Policy, ENP) z namenom razprave in zbiranja mnenj deležnikov za ponovno oživitev te zunanje politike EU. Gre za odnose Evropske unije z njenim sosedstvom na vzhodu (Od Belorusije do Azerbaidžana, Gruzije, Ukrajine itd) ter jugu (of Maroka do Egipta, Izraela itd.). Osnutek dokumenta in obrazec za odgovore na posvetovalna vprašanja lahko najdete tukaj.

download
Vir: Lencia, Zlatarna Celje

Evropski mediji pa ponovno niso spregledali uspehov naše smučarke Tine Maze in njenih tekem z Ano Fenninger. Slovenski športniki zagotovo ne burijo le domače javnosti.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: