Teden v EU – poslanci v Strasbourgu, številni ministri v Bruslju in “predsednik EU” v Washingtonu

Poslanci danes začenjajo z marčevko plenarno sejo, ki bo vse do četrtka potekala v Strasbourgu. Evropski semester, omejitev provizij pri plačevanju z bančnimi karticami, razprava o napredku držav Zahodnega Balkana na poti v EU ter umor ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemtsova so samo nekatere izmed tem, o katerih bodo razpravljali poslanci. Jutri jih bo med drugim obiskal tudi jordanski kralj Abdullah drugi. Ministri držav članic EU se bodo tekom tedna sestali v štirih različnih sestavah Sveta EU. Predsednik Evropskega sveta pa se bo danes v Beli hiši sestal z ameriškim predsednikom.

Calendar - Mashable

MARČEVSKO PLENARNO ZASEDANJE V STRASBOURGU

Poslanci bodo jutri glasovali o novi zakonodaji, ki bo omejila provizije, ki jih morajo trgovci plačevati bankam za vsako transakcijo s kreditnimi karticami. Prav tako bodo poslanci danes razpravljali in glasovali o napredku pri zmanjšanju razlik med spoloma. Jutri bo poslance nagovoril jordanski kralj Abdullah drugi. To bo že njegov četrti nagovor pred strasburškim hemiciklom.

Prav tako jutri bodo poslanci razpravljali o napredku Srbije, Črne gore, Makedonije in Kosova na njihovi poti proti EU. Glasovanje o njihovem napredku bo potekalo v sredo.

V sredo bodo poslanci s podpredsednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom, komisarkama Marianne Thyssen in Elżbieto Bieńkowsko ter predstavniki latvijskega predsedovanja razpravljali o ekonomskih prioritetah v okviru Evropskega semestra 2015. Prav tako v sredo bodo poslanci glasovali tudi o smernicah za proračun Unije za leto 2016.

Popoldne bodo poslanci z Visoko predstavnico za zunanje zadeve Federico Mogherini razpravljali o letnem poročilu o človekovih pravicah, sodelovanju z državami Arabske lige na področju boja proti terorizmu in umoru vodje ruske opozocije Borisa Nemtsova.

Celotni dnevni red zasedanja je na voljo tukaj, zasedanje pa je možno v živo spremljati tukaj.

SVET ZA ZAPOSLOVANJE, SOCIALNO POLITIKO, ZDRAVJE IN VARSTVO POTROŠNIKOV

Jutri se bodo sestali ministri pristojni za socialne zadeve, ki bodo razpravljali o vprašanjih v zvezi s politiko zaposlovanja in socialno politiko v okviru Evropskega semestra 2015, kar bo predstavljalo podlago za vrh voditeljev držav članic 19. in 20. marca. V okviru zasedanja naj bi Svet sprejel sklepe o političnih smernicah na področju zaposlovalne in socialne politike, ki so pripravljeni na podlagi letnega predgleda rasti, ki ga bo pripravila Komisija. Prav tako naj bi ministri sprejeli skupno poročilo o zaposlovanju. Dodatne informacije o zasedanju, so na voljo tukaj.

SVET ZA EKONOMSKE IN FINANČNE ZADEVE

Ministri za finance se bodo sestali jutri. Tudi oni bodo razpravljali o Evropskem semestru, v tem primeru o poročilu o ekonomskih politikah držav članic. Prav tako naj bi ministri sprejeli priporočilo za podaljšanje roka, v katerem mora Francija odpraviti primanjkljal v okviru postopka v zvezi s čezmernim primanjkljajem.

Prav tako bodo ministri sprejeli poziv k dogovoru o predlogu za ustanovitev Evropskega sklada za strateške naložbe, ki je del t. i. Junckerjevega načrta za rast. Ministri pa se bodo seznanili tudi z napredkom pri vzpotsvaljanju bančne unije. Komisija bo tako ministre seznanila z izvajanjem direktive o sanaciji in reševanju bank ter s postopki ratifickacije medvladnega sporazuma o enotnem skladu za reševanje.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA PRAVOSODJE IN NOTRANJE ZADEVE

V četrtek in petek se bodo sestali tudi ministri za pravosodje oz. notranje zadeve. Med drugim bodo razpravljali o načinih ukrepavanja v zvezi z migracijskimi tokovi v Uniji. Ministri naj bi sprejeli delni splošni pristop k uredbi o varstvu podatkov. Ne nazadnje pa bodo ministri razpravljali tudi o izvajanju protiterorističnih ukrepov v skladu s februarsko izjavo Evropskega sveta in skupno izjavo pravosodnih in notranjih ministrov iz januarja.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

SVET ZA PROMET, TELEKOMUNIKACIJE IN ENERGIJO

Teden ministrskih zasedanj se bo zaključil v petek s sestankom prometnih ministrov. Slednji bodo razpravljali o četrtem železniškem svežnju in sicer v zvezi odpiranja notranjih storitev železniškega prometa za konkurenčne ponudnike ter glede izboljšanja upravljanja železnic. Dodatne informacije so na voljo tukaj.

DONALD TUSK NA URADNEM OBISKU V ZDA

Danes se bo predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Predsednika bosta razpravljali o odnosih med EU in ZDA. Glavne točke razprave bodo ukrajinska kriza in odnosi z Rusijo, čezatlantski sporazum TTIP, ekonomska rast, podnebne spremembe, energetska varnost in boj proti terorizmu.

Dodatne informacije o obisku so na voljo na spletni strani predsednika Evropskega sveta.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: