Evropski pregled – Evropa po Parizu, Evro po Franku, Luksemburg po škandalu in GSO

Teden, ki se danes zaključuje je bil še vedno zaznamovan z dogodki prejšnjega tedna v Parizu in s številnimi protiterorističnimi akcijami, ki so v Belgiji pripeljale do uboja dveh domnevnih teroristov, ki naj bi pripravljali napade v državi. Prav tako smo v preteklem tednu bili deležni nekaterih predlogov, kako naj bi se Evropa spopadla s to grožnjo. Kljub pomembnosti in resnosti zadev, pa terorizem ni bil edina tema preteklega tedna, saj je slednjega zaznamoval tudi menjalni tečaj med švicarskim frankom in Evrom, sprejetjem nove zakonodaje o GSO in prvih ugotovitvah Evropske komisije glede privilegiranega položaja podjetja Amazon v Luksemburgu.

Minuta molka v Evropskem parlamentu v spomin na žrtve napada v Parizu (Vir: (c) Evropska unija 2015 - Evropski parlament)
Minuta molka v Evropskem parlamentu v spomin na žrtve napada v Parizu (Vir: (c) Evropska unija 2015 – Evropski parlament)

PROTITERORISTIČNO UKREPANJE PO EVROPSKO

V preteklem tednu je bilo veliko poročanja o odgovoru evropskih vlad in EU na teroristične grožnje, ki jih prinašajo “tuji bojevniki”, ki se vračajo z vojnih območij v Siriji. Spletni portal EurActiv je pripravil dober pregled ukrepov, ki so jih evropske vlade sprejele oz. napovedale v preteklih dneh. Praktično vse države so se zavzele za večje varovanje in nadzor v mestih, nekatere izmed njih pa so napovedale tudi radikalnejše ukrepe. Francija, Nemčija in Belgija so tako predvidele prepoved odhoda oz. prihoda na njihovo ozemlje za nekatere njihove državljane (npr. odvzemom potovalnih listin), Belgija pa je po četrtkovi akciji kot možen ukrep napovedala odvzem belgijskega državljanstva in zamrznitev sredstev tujih bojevnikov.  To možnost je nekako “pozdravila” tudi Evropska komisija. Po drugi strani pa nekatere države (še posebej Velika Britanija in Danska) želita povečati pristojnosti svojih obveščevalnih agencij.

Na grožnje pa se je (nekako) odzvala tudi Evropska unija. Poleg izražene podpore Komisije pri odvzemu osebnih dokumentov tujih bojevnikov, je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v svojem nastopu v Evropskem parlamentu v torek pozval poslance naj sprejmejo zakonodajo o enotnem zbiranju in izmenjavanju podatkov o letalskih potnikih, ki že od aprila 2013 stoji v Parlamentu. Slednji je takrat zakonodajno besedilo blokiral zaradi skrbi v povezavi z varovanjem osebnih podatkov.

Belgijski preiskovalci na delu v Verviersu (Vir: (c) JOHN THYS - BELGAIMAGE via RTBF.be)
Belgijski preiskovalci na delu v Verviersu (Vir: (c) JOHN THYS – BELGAIMAGE via RTBF.be)

Na evropski ravni pa so spet pojavila tudi ugibanja o morebitni ustanovitvi skupne evropske obveščevalne agencije, ki se je nazadnje pojavila leta 2013, ko je takratna komisarka za pravosodje Viaviane Reding dejala, da bi lahko taka agencija začela delovati najkasneje leta 2020. Kot poroča EUobserver je Evropska komisija takšno idejo zavrnila, si bo prizadevala za boljše delovanje obstoječega (vendar manj poznanega) centra za obveščevalne analize (IntCen), ki deluje v okviru Evropske službe za zunanje delovanje, ki naj bi tako bil deležen boljše izmenjave podatkov z Europolom in nacionalnimi oblastmi.

Za konec pa še malo “humorja”, če lahko to rečemo. Francoska satirična TV oddaja “Le Petit Journal” se je ta teden obširno ukvarjala s poročanjem ameriške TV postaje Fox News o napadih v Parizu. Slednja je namreč na plano potegnila novico o obstoju “prepovedanih območij”v Parizu, kjer vlada šeriatsko pravo in kamor nemuslimani nimajo vstopa. Novica je seveda popolna laž, pri Francozih pa je v glavnem povzročila veliko posmeha. Video (podnaslovljen v angleščini) je na voljo tukaj. Ozadje o urbani legendi o prepovedanih območjih, pa si lahko preberete v članku, ki ga je pripravil Bloomberg Businesweek.

KO SE ŠVICARSKI FRANK ODVEŽE OD EVRA

V petek je evroobmočje presenetila novica Švicarske narodne banke, da umakne zgornjo mejo tečaja med švicarskim frankom in evrom. Slednji je tako napram franku izgubil več kot 30% svoje vrednosti. Kot poroča francoski časnik Le Monde, Švicarska narodna banka je odločitev o “fiksaciji” tečaja na 1,20 franka za en evro sprejela leta 2012 ko je ugotovila precejšnje špekulacije z njeno valuto.

GENSKO SPREMENJENI ORGANIZMI OD DRŽAVE DO DRŽAVE

Po torkovem dokončnem sprejetju nove evropske zakonodaje, ki državam omogoča, da na svojem ozemlju prepove uporabo nekega gensko spremenjenega organizma, ki je bil predhodno odobren na ravni EU. V Veliki Britaniji, ki je bila ena izmed držav, ki si je prizadevala za omogočanje gojenja gensko spremenjenih rastlin, tako nekateri pričakujejo, da se bo gojenje takih rastlin lahko začelo kmalu. Nasprotno pa naj bi si Nemčija prizadevala za popolno prepoved gojenja gensko spremenjenih rastlin na svojem ozemlju.

LUXLEAKS, AMAZON, ipd.

V petek je Evropska komisija objavila dokument iz oktobra lani, v okviru preiskave glede izkrivljanja pravil o konkurenci in državni pomoči. V tem dokumentu, kot poroča EUobserver, Komisija ugotavlja, da so luksemburške davčne oblasti sprejele nepotrebno zapleten dogovor, ki je podjetju Amazon omogočil, da je npr. leta 2013 za 13,6 milijard evrov prihodkov plačal samo 60 milijon evrov davka. Poudariti velja, da to ni še dokončna ugotovitev Komisije, saj lahko Luksemburg nanjo poda še dodatne informacije. Kljub temu namerava Komisija ta postopek končati letos.

(Vir: (c) REUTERS/Francois Lenoir)
(Vir: (c) REUTERS/Francois Lenoir)

Prav tako pretekli teden pa je politični skupini zelenih v Evropskem parlamentu uspelo zbrati potrebne podpise pod zahtevo za ustanovitev posebnega odbora, ki bi raziskal ugotovitve iz škandala LuxLeaks. Kot poroča EUobserver, so svoje podpise poleg skupine zelenih prispevali tudi poslanci iz skupin liberalcev, konservativcev, skrajne levice, poslancev iz italijanskega gibanja 5 zvezdic (drugače iz evroskeptične skupine EFDD) ter tudi nekaterih poslancev iz vrst socialistov in ljudske stranke. O ustanovitvi odbora mora sedaj najprej razpravljati predsedstvo Parlamenta.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

One thought on “Evropski pregled – Evropa po Parizu, Evro po Franku, Luksemburg po škandalu in GSO”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: