Teden v EU – Dialog s komisarko Bulc v Mariboru, Svet za zunanje zadeve in parlamentarni odbori

Danes se bodo evropski zunanji ministri sestali v Bruslju v okviru Sveta za zunanje zadeve. Poleg že skoraj “tradicionalne” razprave o odnosih med Unijo in Rusijo bodo ministri nekaj časa namenili tudi razpravi o ukrepih Unije v boju proti terorizmu (v luči zadnjih napadov v Parizu in akcij po Evropi). Čez teden se bodo sestajali tudi poslanci in sicer v okviru parlamentarnih odborov. TTIP, človekove pravice na Madžarskem ter varnost hrane so samo nekatere izmed tem, ki jih bodo zaposlovale. V petek pa bo Slovenijo obiskala tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki bo se bo v Mariboru udeležila dialoga z državljani. Dialog bo mogoče v živo spremljati prek interneta.

ea68a-20120718pht01364_original

SVET ZA ZUNANJE ZADEVE

Ministri za zunanje zadeve se bodo glede terorističnih groženj osredotočili na njihovo zunanjo dimenzijo. Svet za zunanje zadeve je že oktobra lani sprejel strategijo EU za spopadanje s t. i. tujimi bojevniki, ki se vračajo iz Sirije in Iraka. Zaključke te razprave bo Visoka predstavnica za zunanje zadeve predstavila predsednikom vlad in držav, ki se bodo na temo spopadanja s terorizmom sestali 12. februarja.

Poleg spopadanja s terorističnimi grožnjami bodo ministri največ časa namenili odnosom med Unijo in Rusijo. V tem pogledu bo razprava potekala okrog vprašanja ali se lahko strategija Unije do Rusije (vključno s sankcijami) dopolni z bolj proaktivnim pristopom, ki bi zagotovil popolno implementacijo dogovora iz Minska.

Na dnevnem redu je tudi razprava o situaciji v Libiji in o tem kakšna naj bi bila vloga EU-ja pri zagotavljanju prekinitve ognja. Ministri pa se bodo seznanili tudi z akcijskim načrtom EU glede klimatske diplomacije, ki naj bi se letos dodatno okrepila, v luči decembrske pariške konference o novem okvirnem sporazumu OZN o klimatskih spremembah. V tej luči naj bi Unija poskušala klimatske spremembe uvrščati kot prioritete v svojih političnih dialogih znotraj zasedanj skupin G7/G8 in G20 ter tudi v svoje politike razvojnega sodelovanja.

Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

PARLAMENTARNI ODBORI

Člani odbora za mednarodno trgovino se bodo v sredo in četrtek posvetili čeztalantskemu prostotrgovinskemu sporazumu TTIP. Tako bodo razpravljali o osnutku mnenja Parlamenta do sporazuma in tudi o rezultatih posvetovanja Komisije glede vključitve kontroverznega mehanizma za reševanje sporov poznanega pod kratico ISDS. Kot zanimivost, Evropska komisija je prejšnji teden na spletu objavila tudi besedila pogajalskih izhodišč EU-ja.

Jutri bodo člani odbora za zunanje zadeve gostili generalnega sekretarja Arabske lige Nabila El Araby-ja, ki bo s poslanci razpravljal o zadnjih dogodkih v regiji. V sredo bodo poslanci odbora za okolje glasovali o resoluciji s katero bodo pozvali Komisijo naj pripravi nove zakonodaje, ki bi dovoljevala označevanje države porekla pri mesu, ki se uporablja v prehrambeni industriji za pripravo pripravljenih jedi. Prav tako v sredo bodo poslanci v odboru za proračunski nadzor razpravljali o ukrepih za boljšo porabo sredstev EU.

Kot vedno je delo odborov EP mogoče spremljati v živo tukaj.

DIALOG S KOMISARKO BULC V MARIBORU

V okviru delovnega obiska v Sloveniji, se bo evropska komisarka za promet Violeta Bulc v petek ob 12. uri na fakulteti DOBA v Mariboru udeležila dialoga z državljani, kjer bo uvodoma predstavila vizijo in cilje Evropske komisije v tem mandatu. Uvodu bo sledila tudi razprava z udeleženci, ki bodo lahko komisarki predstavili svoja mnenja in predloge. Vprašanja bo mogoče postavljati tudi prek spleta.

Dialoga se lahko udeleži kdorkoli, vendar je zaradi omejenega prostora obvezna predhodna prijava (tukaj). Dogodek si bo mogoče v živo ogledati tudi prek spleta.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: