Evropske novice – #CharlieHebdo, Rusija in pravosodje

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Evropska dimenzija v nacionalnih medijih je bila ta teden verjetno izjemno prisotna, saj poročanja o napadih, streljanji in talcih zadeve Charle Hebdo niso manjkala nikjer. Poleg krvavega napada na satirični tednik v Parizu, pa so evropski mediji v preteklem tedu poročalii še o odnosih EU-Rusija, padcu cen energije ter novih pravilih na področju pravosodja.

JE SUIS CHARLIE

Vir: edition.cnn.com
Vir: edition.cnn.com

Redkokdo je spregledal pariško tragedijo, v kateri je bilo ubitih 12 novinarjev francoskega tednika Charlie Hebdo. Temu je sledil še pravi spektakel, ki je vključeval talce, helikopterje, policijsko akcijo in dodatno nasilje. Nekaj, česar v Evropi nismo najbolj vajeni. Dogodki so oprli razpravo o pomanjkljivostih v boju proti terorističnim akcijam v Evropi in po poročanju Euobserver je vodja britanske službe notranje varnosti MI5, Andrew Parker, v svoji izjavi opozoril na problem vedno več terorističnih groženj ter pomanjkanja sredstev, s katerimi bi se lahko proti njim borili.

Na dan napadov v Parizu so svojo solidarnost s Francozinjami in Francozi izrazili evropski in svetovni voditelji. Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko, Federica Mogherini, pa je pozvala, da se “ta bolečina pretvori v konkretne ukrepe”, proča EurActiv.  S tem namenom se bodo danes, v nedeljo, v Parizu sestali evropski in ameriški ministri za notranje zadeve, da bodo razpravljali o ukrepih v boju proti terorizmu, še poroča EurActiv.

MEDIJSKA VOJNA Z RUSIJO

Vir: cpj.org
Vir: cpj.org

Evropska unija se vedno bolj ukvarja s sosedo Rusijo. Nizozemci so sedaj financirali študijo, kako bi se lahko EU borila proti ruski propagandi, poroča Euobserver. V okviru študije bodo predstavljene možnosti s priporočili, kako razvijati neodvisne medije v ruskem jeziku. Končno poročilo bi naj bilo dokončano pred majem tega leta, Ruska propaganda vsebuje negativne novice in neresnične informacije o Evropi in zahodnem svetu ter tudi hujskanja za vojno in nasilje. Države članice EU si zato želijo najti načine in poti, kako zagotoviti, da bi bili ruski mediji v Rusiji čim bolj neodvisni, hkrati pa spodbujati medije v ruskem jeziku tudi izven Rusije.

ENERGIJA IN PRAVOSODJE

Cene nafte so v Evroobmočju po petih letih padle, kar napoveduje obdobje deflacije, napoveduje statistični urad EU. Cene za potrošnike znotraj Evroobmočja so padle za več kot 0,2% že decembra 2014. To je bil prvi padec cen nafte po letu 2009. Takšen padec cen je posledica 6,3% znižanja cen energije na Evroobmočju, med tem, ko so se cen na ostalih področjih (hrana, alkohol, tobak) zvišele za 0,6%, še porola Euobserver.

Vir: ec.europa.eu
Vir: ec.europa.eu

10. januarja so v veljavo stopila nova pravila glede čezmejnih sodb, opozarja European Voice. Namen novih določil je, da podjetjem in potrošnikom olajšajo reševanje pravnih sporov, ki vključujejo dve ali več državi članici EU. Nova pravila namreč določajo, da lahko upnik v katerikoli državi članici uveljavlja svoje pravici takoj, ko je sodba pravnomočna v katerikoli drugi državi članici EU. Izjeme pravilu sicer obstajajo, vendar v zelo omejenih primerih. Ta zakonodaja hkrati ukinja proces “exequatur”, ki je do sedaj urejal prenos pravnomočne sodbe v zakonodajo druge države članice in je povprečno stal me 2 000 in 3 000 evri, če pa so bili vključeni še honorarji pravnikov in prevajalcev, pa se je lahko zavrtel na do 12 700 evrov. v 95% primerov je bila ta procedura le formalnost.

PA ŠE TO… Evropean Voice je ta teden na svoji spletni strani predstavil tudi portret slovenske komisarke Violete Bulc, ki ga je naslovil “Violeta Bulc: Nekonvencionalna podjetnica“.

Vir: Europeanvoice.com
Vir: Europeanvoice.com

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: