Teden v EU – Poslanci se prvič letos selijo v Strasbourg

Redno januarsko plenarno zasedanje, ki se danes začenja v Strasbourgu, bo relativno mirno, saj na dnevnem redu ni večjih zadev. Med glasovanji, ki se bodo zvrstila med torkom in četrtkom bo veliko zanimanja vsekakor poželo sklepno glasovanje o novi zakonodaji glede uporabe gensko spremenjenih rastlin znotraj EU.

(Vir: (c) Evropska unija 2014 - Evropski parlament)
(Vir: (c) Evropska unija 2014 – Evropski parlament)

Poslanci bodo o kompromisnem dogovoru, ki je bil dosežen s Svetom EU in ki bo državam omogočil, da na svojem ozemlju prepovejo uporabo gensko spremenjenih organizmov, četudi so bili predhodno odobreni s strani EU, odločali v torek.

Tokratno plenarno zasedanje bo tudi v znamenju spominov. Poslanci se bodo takoj na začetku zasedanja z minuto molka spomnili na žrtve smrtonosnega pohoda v uredništvu satiričnega časnika Charlie Hebdo in talcev v Parizu. Prav tako se bodo poslanci jutri spomnili 70. obletnice osvoboditve internirancev iz nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz Birkenau.

Prav tako jutri bo italijanski premier Matteo Renzi predstavil zaključke šestmesečnega italijanskega predsedovanja Svetu EU (več o njegovem prvem nastopu ob predstavitvi predsedovanja, si lahko preberete tukaj), v sredo pa bo latvijski predsednik vlade Laimdota Straujuma predstavil prednostne naloge latvijskega predsedovanja.

Jutri popoldne bo pred evropskimi poslanci, prvič v vlogi predsednika Evropskega sveta, nastopil Donald Tusk, ki bo s poslanci razpravljal o zaključkih zadnjega Evropskega sveta, ki je v Bruslju potekal decembra.

Poslancem se bo v sredo popoldne pridružila visoka predstavnica za zunanjo politiko Federica Mogherini, s katero bodo razpravljali o smernicah glede zunanje politike EU. Na zunanjepolitičnem področju pa bodo poslanci razpravljali tudi  Egiptu, Ukrajini in priprtih italijanskih vojakih v Indiji.

Končni osnutek dnevnega reda zasedanja je na voljo tukaj, zasedanje pa si lahko kot vedno v živo ogledate preko spletne strani Parlamenta.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: