Evropske novice – prve poteze “politične” Evropske Komisije

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Ta teden sta odmevali predvsem novici o dveh “političnih” potezah Evropske komisije. Novi predsednik Jean-Calaude Juncker je ob nastpou funkcije napovedal bolj politično Komisijo, ki se ne bo zapirala v stare birokratske kanale in potegnil je tudi že prve poteze s tem, da je javno podprl stranke na volitvah v Grčiji in s predstavitvijo osnutka projektov, ki bi bili del strateškega investicijskega načrta Komisije v prihodnjih letih. Poleg tega preberite tudi o zaključkih podnebne konference v Limi, zakaj Italijani štrajkajo in kakšne kazni boste dobili Avstrija in Poljska.

(Vir: (c) Evropska unija 2014 - Evropski parlament)
(Vir: (c) Evropska unija 2014 – Evropski parlament)

Predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, je po poročanju Euobserver javno izrazil preference glede izida prihajajočih volitev v Grčiji. Do sedaj se predsedniki Komisije niso “vtikali v notranje zadeve držav članic”, novi predsednik pa je bil zelo jasen: povedal je, da podpira znane obraze in Grke pozval, da se izognejo radikalnim izbiram. Grške volitve bodo potekale 17. decembra in lahko privedejo tudi do padca trenutne vlade.

Ta teden je Evropska komisija ponudila tudi vpogled v konkretne projekte, za katere si predstavlja financiranje preko novega naložbenega mehanizma, poroča Euobserver. Skupaj z Evropsko investicijsko banko (EIB) in državami članicami je pripravila seznam 2.000 projektov v vrednosti 1.3 bilijone EUR, ki bi lahko bili primerni za financiranje. Poleg tega je skupina strokovnjakov izbrala tudi seznam čezmejnih projektov na področju raziskav, transporta in energije. Na zgornjih povezavah preverite, kako je v sistem vključena Slovenija.

Vir: futuretimeline.net
Vir: futuretimeline.net

Zaključuje se svetovna podnebna konferenca OZN, ki je od začetka meseca potekala v Limi (Peru). Največja razhajanja med državami so se, po navedbah EurActiv, pokazala na področju financ in prispevkov posameznih držav v skupni Podnebni sklad. Vendar so proti koncu zasedanja vanj svoje prispevka potrdile tudi nekatere države v razvoju, kar pomeni pomemben korak naprej k oblikovanju zavezujočega dogovora prihodnje leto v Parizu. Naslednje srečanje bo namreč zadnja priložnost za mednarodno skupnost, da se dogovori o načinih za doseganje omejitve dviga temperature za +2°C do leta 2050. Kljub pozitivnim odzivom sodelujočim na konferenci pa glavni pogajalec Evropske unije, Komisar za podnebne spremembe in energijo Miguel Arias Canete, z izzidi ni najbolj zadovoljen, piše Euobserver. Komisar je poudaril, da je napredek pri dogovarjanju zelo počasen, predvsem težavno pa bo zagotoviti podporo dokumentu, ki skupaj šteje okoli 100 strani.

V Italiji se ta vikend odvija splošna stavka, poroča AlJazeera. Dva največja sindikata sta pozvala k splošni stavki z namenom preprečiti spremembe politik na trgu dela. Na ulicah so se zbrali ljudje v preko 50 mestih po celotni državi in več kot 40.000 stavkajočih je zasedlo ulice Rima, poroča agencija AFP. Sindikati se želijo zoperstaviti predvsem ukrepom, ki jih je italijanski premier Matteo Renzi zagovarjal kot nujno potrene za ponovni zagon italijanskega gospodarstva in rešitev finančnih zagat po receptu pravil evroobmočja.

ce98a-4Po poročanju EurActiv pa je ta teden Sodišče Evropske unije odločilo, da Avstrija in Poljska kršita zakonodajo EU na področju podpore zelenim oblikam energije. Avstrija bi naj nudila preferenčno zaščito svojim energetsko intenzivnim panogam s ponudbo izvzema iz subvencioniranja obnovljivih virov energije. To dejanje predstavlja obliko državne pomoči, ki v EU ni dovoljena. Zato bo Avstrija morala odpraviti ta pravila. Poljska pa zakonodaje na področju obnovljivih virov ni pravočasno prenesla v svoj domači pravni red. Zato bo plačala denarno kazen po denvih.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

One thought on “Evropske novice – prve poteze “politične” Evropske Komisije”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: