Teden v EU – Turbo teden v EU

Calendar - MashablePrihajajoči teden bo še posebej živahen za uslužbence evropskih institucij in minstre držav članica. Ta teden je namreč tudi zadnji “delovni” teden pred Božnično-novoletnimi prazniki in opraviti je potrebno še ogromno zadev. Poslanci se bodo srečali na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, Ministri v okviru treh sestav sveta, Komisarji pa bodo potovali.

Ta teden bo Evropski parlament še zadnjič letos zasedal v Strasbourgu. Nekatere najpomembnejše zadeve, ki bodo obravnavane v tem tedu so glasovanje o novem varuhu človekovih pravic EU, stališče do pravil gledeogroženih živalskih vrst, sodelovanje na področju znanosti z Marokom (glasovanja v torek), razprava o proračunih 2014 in 2015 (v torek), glasovanje o proračunu 2015 in razprava o poročilu o mučenju v ZDA (v sredo) ter podelitev Nagrade Lux (kjer je kandidat tudi slovenski film Razredni sovražnik). Dnevni red plenarnega zasedanja lahko najdete tukaj, seje pa lahko spremljate v živo na tem naslovu.

Foto: ŠM
Foto: ŠM

V ponedeljek, 15. decembra, bo v Bruslju potekalo zasedanje Sveta za zunanje zadeve (Foreign Affairs Counci, FAC). Na dnevnem redu bodo Irak, Sirija, Libija, Zahodni Balkan, Ukrajina in ebola. Več informacij je na voljo tukaj.

V ponedeljek bo v Ljubljani tudi Evropska komisarka za promet Violeta Bulc, kjer bo s slovenskim ministrom za infrastrukturo  nagovorila udeležence informativnega dneva za financiranje prometnih projektov v Sloveniji. Trenutno je namreč odprt prvi razpis za sredstva Instrumenta za povezovanje Evrope, ki bo financiral projekte na omrežju TEN-T.  Več informacij je na voljo tukaj.

V ponedeljek in torek bo poteklo tudi zasedanje ministrov za kmetijstvo in ribištvo v okviru Sveta AGRIFISH. Razpravljali bodo o bodočih pravilih in kvotah za ribilov, organskem kmetijstvu, mlečnih izdelkih in podobno. Dodatne informacije so dostopne tukaj.

ce98a-4

 

 

 

 

 

V torek, 16. decembra, bo prav tako v Bruslju potekalo zasedanje Sveta za splošne zadeve (General Affairs Council), kjer bodo najverjetneje potekale priprave za Evropski svet konec tedna. Dnevni red bo na voljo na tej povezavi.

Vir: Evropska komisija
Vir: Evropska komisija

V sredo, 17. decembra, bo v Bruslju srečanje ministrov za okolje v sklopu Sveta za okolje (environment, ENVI). Ministri bodo najverjetneje razpravljali tudi o rezultatih pogovorov v okviru podnebne konference v Limi. Dnevni red in dodatne informacije bodo v kratkem na voljo tukaj.

V četrtek in petek, 18. in 19. decembra, pa bo za veliki finale še zasedanje Evropskega sveta v Bruslju, kjer bodo voditelji držav članic razpravljali o gospodarski in socialni politiki EU ter zunanjih zadevah. Dnevni red je na voljo na spletni strani Evropskega sveta.

Morda bo tekom madnata novega predsednika Evropskega sveta dokončana tudi nova stavba za institucijo. Vir: eupika.mfdps.si

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

One thought on “Teden v EU – Turbo teden v EU”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: