Evropske novice – kaj pravijo o Violeti Bulc in kdo so evropski Nobelovci

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Pretekli teden so v evropskih medijih prevladovala ugibanja o zmožnosti voditeljev EU, da oblikujejo svoje cilje, novica, da je razpadla evroskeptična politična skupina v Evropskem parlamentu in novi primeri obolelih za ebolo v Evropski uniji. Pisalo se je tudi o novi slovenski kandidatki za komisarko in  Nobelovih nagrajencih.

NOVI KOMISARJI IN PREMETAVANJE PORTFELJEV

Vir: siol.net
Kako se bo pred odborom EP za promet odrezala nova slovenska kandidatka za komisarko bomo izvedeli v ponedejek zvečer. Vir: siol.net

Po zavrnitvi Alenke Bratušek za podpredsednico Evropske komisije, odgovorno za Energetsko unijo, je slovenska vlada kot novo kandidatko predlagala Violeto Bulc. Njeno kandidaturo je že sprejel Predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker, bruseljski mediji pa so jo označili za nekonvencionalno kandidatko. Omenjajo predvsem njeno ozadje, povezano s šamanstvom in hojo po žerjavici ter opozarjajo na njeno politično neizkušenost. Juncker je moral zaradi “slovenskega problema” tudi premešati portfelje znotraj Komisije. Tako bo slovenska kandidatka prevzela področje transporta, nad Energetsko unijo bo bdel slovak Šefčovič, madžaru Novarcsisu bodo odvzeli področje državljanstva, pričakovane so še nekatere manjše spremembe, poroča European Voice. Zaslišanje Violete Bulc pred Odborom Evropskega parlamenta za promet bo predvidoma v ponedeljek ob 19.00 v Strasbourgu. V živo ga lahko spremljate na EP TV. Med tem, ko se naša kandidatka intenzivno pripravlja na poslanska vprašanja, pa nekateri potrjeni komisarji, že oblikujejo zametke svojih kabinetov, še piše European Voice.

OVIRE NA POTI DO NOVIH ENERGETSKO-PODNEBNIH CILJEV ZA 2030

Vir: spiegel.de
Angela Merkel opominja evropske voditelje, da je v določanju EU ciljev potrebno biti predvsem potrpežljiv. Vir: spiegel.de

Po poročanju Euobserver, imajo države članice EU nekatere težave pri oblikovanju novih energetsko-podnebnih ciljev za leto 2030. Velika Britanija in Ciper namreč cilja za energetsko učinkovitost sploh ne želita, medtem kot nekatere druge države želijo ta cilj narediti zavezujoč in z visokim pragom. Neuradni osnutek dokumenta prav tako predvideva 40% cilj zmanjšanja emisij CO2, ki bi se ga doseglo z mehanizmom za trgovanje z emisijami (ETS – emissions trading scheme), kar pa bo najverjetneje tema vročih razprav med šefi držav, ki se bodo v prihodnjih dneh srečali v Bruslju.

RAZPAD EVROSKEPTIČNE STRANKE IN DOGAJANJA PO DRŽAVAH

4aae7-le-pen-farage
Nigel Farage je ostal brez politične skupine, Marine Le Pen je prav tako ni uspela oblikovati. Ali to pomeni konec ekstremističnih skupin v Evropskem parlamentu?

V Evropskem parlamentu je živahno. Pa ne le zaradi Odborov in zaslišanj, temveč tudi zato, ker je ta teden po izstopu Latvijske poslanke iz politične skupine evroskeptikov EFD, ta skupina razpadla. Ne dosega več namreč minimalnega števila držav, ki ga zahtevajo pravila Evropskega parlamenta za ustanovitev politične skupine pojasnjuje Euobserver. Samo špekuliramo lahko trenutno, ali bo znal Nigel Farage najti nekoga, ki bo nadomestil izgubljeno Latvijko in tako ponovno omogočil skupini, da deluje kot enota v Evropskem parlamentu,

V Bosni in Hercegovini so na državnih volitvah slavile nacionalnistične stranke. Ponovno so v državi zmagali predstavniki treh etničnih skupnosti, poroča Al Jazeera. Volilna udeležba je bila 52-odstotna kar je dva odstotka manj, kot na zadnjih volitvah. Po mnenju Al Jazeere to kaže na vedno večje nezadovoljstvo državljanov s stanjem bosanskega gospodarstva ter političnega sistema.

Vir: beforeitsnews.com
Vir: beforeitsnews.com

Po poročanju Reutersa so v Španiji odkrili štiri nove primere obolelih za ebolo. Prepeljali so jih v posebne oddelke bolnišnic, kjer bodo opravili dodatna testiranja.

Grška vlada je dobila zaupnico z 155 glasovi za in 131 glasovi proti, poroča Al Jazeera. Država se prebija skozi krizo že zadnjih šest let in zaupnica vladi bo omogočila nadaljnje izvajanje velikokrat nepopularnih varčevalnih ukrepov v državi.

V svetu odmeva tudi poročilo Vatikana, kjer je zapisano, da imajo tudi homoseksualci določene “darove in spretnosti, ki jih lahko ponudijo družbi”. S tem je Vatikan prevzel popolnoma nov pristop do istospolnih aprtnerjev in njihovih skupnosti, piše Al Jazeera.

PET NOBELOVCEV IZ EVROPE

Vir: Wiki
Vir: Wiki

Ta teden je odmevala tudi novica o letošnjih Nobelovih nagrajencih. Največ pozobrosti je v medijih dobila nominacija francoskega ekonomista Jeana Tirola za Nobelovo nagrado za ekonomijo za njegovo raziskavo na področju tržnih tveganj in regulacije. Od šestih podeljenih nagrad podeljenih 13 posameznikov,  je bilo pet Evropejcev (po eden iz Romunije, Velike Britanije, Norveške in dva iz Francije). Več informacij na spletni strani nagrade.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: