Teden v EU – Strasbourg, Luksemburg, Bruselj, Ljubljana

Calendar - MashableStopili smo v nov teden. Dogajalo se bo po celotni Evropi. Evropski parlament bo ta teden zasedal v Strasbourgu, Svet EU za splošne zadeve se bo srečal v Luksemburgu, šefi vlad in držav članic EU pa se bodo konec tedna sestali v Bruslju. Preberite, o čem bodo odločali voditelji. V Ljubljani pa se bodo študenti lahko udeležili prav posebnega panela v okviru Študentske arene.

EU na Študentski areni v Ljubljani

Vir: enpi-info.eu
Vir: enpi-info.eu

V četrtek bo na študentski areni potekalo Evropsko popoldne. Predstavjene bodo teme, povezane z zaposlovanjem ter podjetništvom mladih doma in v EU. Predavali bodo mladi podjetniki in predavatelji, med katerimi bo tudi Adam Pokorny, vodja enote za Slovenijo na generalnem direktoratu za zaposlovanje pri Evropski komisiji. Celoten program evropskega popoldneva je na voljo tukaj. Predstavništvo Evropske komisije v Ljubljani prijave sprejema tukaj.

Zadnja zališanja komisarskih kandidatov v Evropskem parlamentu

Bo Violeta Bulc uspela prepričati poslance Evropskega parlamenta? Vir: EK
Bo Violeta Bulc uspela prepričati poslance Evropskega parlamenta?
Vir: EK

Poslanci Evropskega parlamenta upajo, da bodo v ponedeljek zvečer uspešno opravili še dve zaslišanji komisarskih kandidatov. V odboru za promet bodo izprašali slovensko kandidatko Violeto Bulc, slovaški kandidat Maroš Šefčovič pa bo stopil pred Odbora za industrijo, raziskave in energijo ter okolje in javno zdravje. Slednji bo namreč prevzel portfelj, ki je bil sprva namenjen neuspešni slovenski kandidatki Alenki Bratušek. Več informacij o zaslišanjih in neposredni prenos razprav s tolmačenjem v vse uradne jezike EU je na voljo tukaj.

Na plenarnem zasedanju bodo poslanci med drugim razpravljali o odzivanju na krizo zaradi ebole in izvajanju reform povezanih z Evropskim semestrom 2014. V sredo ob 9.00 bo potekala predstavitev kolegija komisarjev in njihovega programa, ki jo bo pripravil novoizvoljeni predsednik Komisije, Jean Claude Juncker. V sredo bodo potekala tudi glasovanja o proračunu EU za prihajajoče leto. Celotni dnevni red plenarnega zasedanja je dostopen tukaj, prenose v živo pa si lahko ogledate na EP TV.

Svet EU za splošne zadeve o gospodarstvu in zunanjih zadevah

V torek bo v Luksemburgu potekalo srečanje ministrov za evropske zadeve držav članic. Potekale bodo priprave na zasedanje Evropskega sveta konec tedna, ministri pa se bodo dotaknili tudi politike pravice, svobode in varnosti, konca prehodnega obdobja Lizbonske pogodbe za sodelovanje na področju kazenskega prava in makroregionalnih strategij. Agenda in dodatne informacije so na voljo na spletni strani Sveta EU.

Šefi držav in vlad o podnebnih ciljih, gospodarstvu in zunanjih zadevah

Morda bo tekom madnata novega predsednika Evropskega sveta dokončana tudi nova stavba za institucijo. Vir: eupika.mfdps.si
Morda bo tekom madnata novega predsednika Evropskega sveta dokončana tudi nova stavba za institucijo.
Vir: eupika.mfdps.si

V petek in soboto bo policija v Evropski četrti v Bruslju ponovno postavila barikade. Potekalo bo namreč srečanje Evropskega sveta. Voditelji držav članic bodo sprejeli dokončno odločitev o novem okviru okoljsko-energetskih politik, vključno s konkretnimi ukrepi za krepitev energetske varnosti EU in posebnih ciljih za leto 2030. Razpravljali bodo tudi o zunanjih zadevah ter ocenili gospodarske razmere v Evropski uniji. Še zadnjič bo zasedanje Evropskega sveta vodil dosedanji predsednik Herman Van Rompuy, preden svoje mesto prepusti novoizvoljenemu Donaldu Tusku. Dnevni red in več informacij je na voljo tukaj.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: