Evropske novice – medijski test komisarjev, tragedija v Sredozemlju in Islandski vulkan

Novice. Foto: ŠM
Novice. Foto: ŠM

Pretekli teden so Bruseljski mediji porabili predvsem za oceno profilov kandidatov za komisarje, v nacionalnih medijskih hišah pa so odmevale tragedija imigrantov na morju, novi vojaški agažmaji evropskih držav v Iraku in na Bližnjem vzhodu, stavka pilotov v Franciji ter izbruh vulkana na Islandiji.

Če pa vas zanima, zakaj bo danes varnost v Benetkah še posebej poostrena, preberite do konca prispevka.

Vir: sloveniatimes.com
Vir: sloveniatimes.com

Bruseljski mediji so večino svojega časa (in energije) v tem tednu posvetili iskanju kandidatov za komisarje, ki bodo v prihajajočih tednih še posebej zanimivi za poslance v Evrospkem parlamentu. Gre za kandidate, ki imajo problematično zgodovino, izobrazbo, ali pa so vprašljivi zaradi kakšnega drugega razloga. European Voice je celo setavil lestvico petih kandidatov, ki morajo dobro premisliti o strategiji na zaslišanjih pred poslanci v Evropskem parlamentu, pri čemer je na prvo mesto uvrstil prav slovensko kandidatko Alenko Bratušek. Sledijo ji britanski kandidat Jonathan Hill, Španec Miguel Arias Cañete, madžarski kandidat Tibor Navracsics in Maltežan Karmenu Vella. Novinarji EUobserver so med drugim opozorili tudi na dejstvo, da Bratuškovo na pošti še vedno čaka pismo, ki vsebuje ugotovitve protikorupcijske komisije. Španec, ki naj bi prevzel portfelj komisarja za energetiko in podnebne spremembe, je še posebej sporen za Zelene v Evropskem parlamentu zaradi stikov, ki jih je v zgodovini imel z energetsko industrijo, še pišejo bruseljski mediji. Po poročanju Euobserver, bi znal težave imeti tudi irski kandidat, Phil Hogan, ki je pripravljen stopiti v pravni spor z eno od poslank v Evropskem parlamentu.

Vir: eeas.europa.eu
Vir: eeas.europa.eu

Evropska unija in Kanada sta po petih letih pogajanj sklenili trgovinski sporazum.  V lanskem letu je bila trgovina med partnericama vredna 58 milijard evrov, pogajalci pa napovedujejo, da bo sklenjen sporazum to številko povečal za 20%, piše Euronews. Sedaj mora sporazum potrditi 28 nacionalnih parlamentov v Evropi ter Evropski parlament.

Vir: AlJazeera.com (AP)
Vir: AlJazeera.com (AP)

Včeraj se je 300 imigrantov iz Sirije izkrcalo na Cipru. Po poročanju Euronews se jih večina sprva ni želela izkrcati, saj je bil njihov cilj Italija. V začetku tedna pa se je v Sredozemlju odvila prava tragedija, ko je po poročanju AlJazeere večja ladja namenoma potopila manjšo ladjo s preko 500 pribežniki iz Sirije. Utopilo se je več sto ljudi, med njimi tudi otrok, ki so potovali v Evropo z željo po novem in boljšem življenju, izven vojnih območij svoje države.

Mrzla zima za nekatere države EU. Ruski minister za energetiko, Alexander Novak, je opozoril evropske države, ki izvažajo plin v Ukrajino, da se zna zgoditi, da Rusija svoje pipe za Evropo zapre, poroča EUobserver. Skliceval se je na pogodbo z državami EU, ki zajema le določila glede uvoza ruskega plina in ne ponovnega izvoza iz držav.  V tem mesecu se je ruski izvoz plina na Poljsko zmanjšal za 45%, na Slovaško pa za 10%, za kar naj bi bile krive tehnične težave.

Bo uporaba pametnih telefonov na letalih kmalu dovoljena? Kot kaže, se bomo končno rešili tistih navodil na letalih, ki nas vsakič znova opozarjajo, da “izklopimo mobilne telefone in jih imamo izklopljene tekom celega leta”. Evropska agencija za varnost v letalstvu je namreč po poročanju francoskega Le Monde odločila, da je lahko uporaba pametnih telefonov na letalih dovoljena, v kolikor bo letalska družba poprej izvedla varnostne preglede na to temo. Vsaka letalska družba bo za tovrstve preglede odgovorna sama.

VELIKA BRITANIJA GRE V IRAK, V FRANCIJI STAVKA PILOTOV, ISLANDIJA SE TRESE

Vir: express.co.uk
Vir: express.co.uk

Britanski parlament je podprl sodelovanje Velike Britanije v zračnih napadih na ekstremiste “Islamske države” v Iraku, poroča britanski BBC. Po sedemurni razpravi so poslanci podprli vojaško intervencijo s 524 glasovi za in 43 glasovi proti. Po poročanju francoskih medijev, pa bi naj v akciji sodelovalo tudi 6 francoskih letal, baziranih na Cipru.

V Franciji že 12. dan stavkajo piloti družbe Air France, da bi preprečili spremembo plačnega sistema, ki bi jim naj grozila zaradi napovedanega novega nizkocenovnega prevoznika, še poroča francoski Le Monde.

Islandija se je ponovno tresla.  Preko 40 potresov je streslo otoško državo, ki se je pred časom še želela priključiti Evropski uniji, in ki je že enkrat uspela (s pomočjo vulkana) ustaviti ves zračni promet nad Unijo. Po poročanju Euronews je izbruh vulkana, ki še ni prenehal, na Evropski kontinent ponovno poslal smog in saje. V Parizu so v sredo, 24. 9., zato prebivalcem odsvetovali zadržavanje na prostem.

ČVEK

Vir: queerology.net
Vir: queerology.net

Danes je varnost v Benetkah še posebej poostrena, saj bi se naj po pisanju Euronews tam poročil George Clooney. Ja, Ameriške zvezde si za poročno lokacijo izbirajo Evropska mesta. Kako romantično.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: