Teden v EU – začetek komisarskih zaslišanj, Svet za splošne zadeve in 7. krog pogajanj TTIP

Danes ob 14.30 se v Evropskem parlamentu začenjajo zaslišanja kandidatov za komisarje. V Sloveniji (in po verjetnosti tudi drugod po Evropi, vsaj glede na medijsko zanimanje preteklih tednov) bo največ zanimanja vsekakor poželo zaslišanje Alenke Bratušek, do katerega pa bo treba počakati do naslednjega ponedeljka. Poleg zaslišanj bodo poslanci ta teden govorili tudi o proračunu EU za prihodnje leto. Danes bo v Bruslju potekalo tudi zasedanje Sveta EU za splošne zadeve, v ameriški zvezni državi Maryland pa se bo začel 7. krog pogajanj o sporazumu za čezatlantsko partnerstvo za trgovino in naložbe (TTIP).

KOMISARSKA ZASLIŠANJA

Pred poslance bosta najprej stopila kanidatka za komisarko za trgovino Cecilia Malmström in kandidat za komisarja za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella. Zaslišanja bodo ta teden potekala do četrtka, zaključila pa se bodo prihodnji torek ko bosta kot zadnja zaslišana še zadnja dva kandidata.

20140917PHT64607_original
Potek zaslišanja pred Parlamentom (Vir: (c) Evropski parlament 2014)

Zaslišanja bodo za vse komisarske kandidate (razen za kandidata za prvega podpredsednika Fransa Timmermansa, ki bo nastopil kot zadnji v okviru Konference predsednikov na kateri bodo lahko sodelovali vsi poslanci) potekala po enakem “scenariju”. Kandidati so tako do preteklega petka (26. septembra) morali pisno odgovoriti na vprašanja, ki so jim jih parlamentarni odbori posredovali 18. septembra. Večina izmed njih je splošne narave in so enaka za vse kandidate, vsak pristojen odbor pa je lahko podal še po dve oz. tri specifična vprašanja. V okviru triurnega zaslišanja bodo lahko kandidati najprej podali svojo uvodno predstavitev kateri bodo sledila vprašanja članov odbora. Po koncu zaslišanja bodo odbori pripravili oceno kandidata, ki bo posredovana predsedniku Parlamenta.

V kolikor se bo zgodilo, da bo kateri izmed kandidatov moral zamenjati resor bo prišlo do novega zaslišanja.

Celoten razpored zaslišanj je na voljo tukaj. Preko te strani lahko dostopate tudi do neposrednih povezav zaslišanj v živo, ki jih bo mogoče spremljati v vseh 24 uradnih jezikih EU. Zaslišanja pa lahko spremljate tudi preko Twitter Dashboarda (#EPHearings2014 in #EP2014) in Storify.

PRORAČUN 2015

V ozadju zaslišanj komisarskih kandidatov bo odbor za proračun glasoval o amandmajih za proračun EU za leto 2015 (o samem postopku sprejemanja smo že pisali). Poslanci naj bi se tako vrnili k začetnemu predlogu Evropske komisije ter tako zagotovili dovolj sredstev za področja raziskav, izobraževanja in humanitarne pomoči. O dokončni resoluciji proračuna bo odbor glasovanj prihodnji torek.

SVET ZA SPLOŠNE ZADEVE

Prvič po poletju se bo v Bruslju ta teden sestal Svet EU za splošne zadeve. Poleg razprave o izsledkih junijskega vrha Evropskega sveta, bodo ministri za evropske in zunanje zadeve držav članici pripravili tudi osnutek dnevnega reda za oktobrski vrh, ki bo potekal 23. n 24. oktobra. Na tem zasedanju naj bi se voditelji držav in vlad osredotočili na področje podnebja in energetike, s ciljem sprejema končnih smernic za pripravo novih politik s tega področja, razpravljali pa naj bi tudi o gospodarskem stanju v Uniji ter o aktualnih zunanjepolitičnih razmerah. Svet bo sprejel tudi zaključke o strategiji za Jadransko-Jonsko regijo, v kateri se nahaja tudi Slovenija.

Več informacij o zasedanju je na voljo tukaj.

7. KROG POGAJANJ TTIP

Kot že rečeno bo ta teden v ZDA potekal že 7. krog pogajanj o sporazumu za čezatlantsko partnerstvo za trgovino in naložbe (TTIP). Zadnji krog pogajanj je med 14. in 18. julijem letos potekal v Bruslju, o njem pa lahko več informacij najdete na tej strani. Več o samem sporazumu si lahko preberete tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: