Evropske novice – Ukrajina, Galileo in nezadovoljni Francozi

Press
Novice. Foto: ŠM

Pretekli teden je potekal v znamenju sestankov na najvišji ravni. Dogovore predsednikov vlad in držav o sestavi prihodnje Evropske komisije še čakamo. Kljub temu pa so bruseljski in nacionalni mediji ta teden postregli z vrsto zanimivih novic, kot so reakcije Evropske unije in Nata na situacijo v Ukrajini, nepravilna pot evropskega satelita Gelileo, politični pritiski na francoskega predsednika Hollanda, napredovanje pogodorov o trgovinskem sporazumu s Kubo, morebitni dogovor belgijskih politikov o novi vladni koaliciji in še kaj.

EVROPSKA UNIJA

Berlaymont. Foto: ŠM
Berlaymont. Foto: ŠM

Na ravni Evropske unije so imeli uradniki in politiki ta teden delo predvsem na zunanjepolitičnem področju, kjer je bila največ pozornosti deležna kriza v Ukrajini. Po poročanjih BBC je generalni sekretar Zveze Nato, Anders Fogh Rasmussen, potrdil, da je bil Ruski napad kršenje ozemljske suverenosti Ukrajine. Prav tako je povedal, da je po mnenju zaveznic Rusija nelegalno prestopila mejo svojega nekdanjega satelita. Ukrajina je že izrazila namero, da nadaljuje svoja prizadevanja za članstvo v Natu, piše francoski Le Monde. Pot do polnopravnega članstva pa se bo, ne glede na politični kontekst, verjetno izkazala za težavno, saj nekatere države Nata niso najbolj navdušene nad širjenjem članstva proti vzhodu, še piše Euobserver.

Evropska vesoljska politika je v začetku preteklega tedna dobila udarec. Zaradi tehničnih težav pri izstrelitvi Galileo satelita 5 in 6 nista pristala v pravi orbiti. Znašla sta se približno 17,000 kilometerov nad Zemljo, namesto načrtovanih 23,000 km, piše Euobserver. Po prvih podatkih je šlo za napako v zgornji fazi lansirnega sistema, je v svojem sporočilu za javnost sporočila Evropska komisija. Slednja je že zaprosila Arianespacea in Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) za pripravo poročila o napaki in načrt za odpravo problema. Galileo bi naj v prihodnosti zagotovil neodvisnost držav Evropske unije od satelitov tretjih držav.

Na področju zunanje trgovine, kjer ima Unija izključne pristojnosti, so po poročanju Euobserver, v preteklem tednu potekali pogovori s Kubo. Pri tem naj bi šlo tako za trgovinske dogovore, kot tudi ponovno odpiranje političnega dialoga med EU in karibsko državo. Evropska unija je sicer leta 2003 s Kubo prekinila odnose, vendar za razliko od ZDA ni prekinila tudi trgovinskih povezav. Je pa Kuba edina od latinskoameriških držav, s katero Evropska unija še nima trgovinskega sporazuma.

Evropska unija je v tem tedu tudi izrazila zaskrbljenost nad širjenjem virusa ebole, ki bi lahko po mnenju uradnikov EU pripeljal do svetovne zdravstvene krize, piše European Voice.  Pozvali so mednarodno skupnost, da nadlajuje čim hitrejše delovanje v smeri preprečevanja širjenja virusa ter iskanja zdravil.

DRŽAVE ČLANICE

Paris
Pariz. Foto: KR

Na področju notranjih zadev držav članic, so bili nekateri zanimivi premiki v Franciji, kjer je predsednih François Hollande pod vedno večjim pritiskom. Po pisanju Euoberver bi naj užival le še 17% podporo državljanov, francoska vlada, ki se ji je očitalo preveč “nemških reform” pa je ponudila odstop. Morda bo tudi zaradi teh okoliščin Hollande na zasednju Evropskega sveta v soboto primoran zahtevati izredni Vrh Evropske unije o gospodarski rasti, sporoča Le Monde. Predsednik je nemreč mnenja, da je “rast prepočasna, inflacija prenizka in vrednost /evra/ previsoka”, Hollanda citira Euoberver.

V Nemčiji je bil ta teden potrjen osnutek zakona, ki bi omejeval priseljevanje državljanom EU z namenom izkoriščanja socialnega sistema države, poroča Euobserver. Prost pretok državljanov znotraj Unije je sicer osnovna pravica vseh državljanov, zato bo postopek sprejemanja zakonodaje najvejretneje še pod drobnogledom strokovnjakov za evropsko pravo.

Na področju energetske politike je po informacijah European voice Poljska ta teden potrdila nekatere davčne olajšave za izvajanje hidravličnega lomljenja (frackinga), s katerim se pridobiva plin iz skrilavca. Ta energent je v preteklih letih na ravni Evropske unije požel veliko zanimanja. Evropska komisija je leta 2012 predstavila tri študije, povezane z izkoriščanjem plina iz skrilavcev. Preko razprave o pomenu novega vira energije, njegovega vpliva na energetsko odvisnost Evrope ter potencialnih nevarnostih za okolje, pa na evropski ravni že potekajo pogovori o morebitnem oblikovanju skupnih standardov.

Belgija je tik pred oblikovanjem nove vlade, še poroča European Voice. V prihodnjih dneh politiki pričakujejo oblikovanje desno-sredinske vlade.

Na Škotskem se je odvila televizijska debata o vprašanju odcepitve Škotske od Združenega kraljestva. Po poročanju Euobserver, je v razpravi zmagal Alex Salmond, kandidat v podporo odcepitvi. Trenutne raziskave javnega mnenja še vedno kažejo v prid neodvisni Škotski. Kaj se bo zgodilo s članstvom Škotske v Evropski uniji pa zaenkrat še ostaja nejasno.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: