Teden v EU – Parlamentarni odbori in Svet za kmetijstvo in ribištvo

Poslanci se bodo ta teden ponovno sestali na sestankih parlamentarnih odborov in političnih skupin, ki bodo pripravljale plenarno zasedanje, ki bo prihodnji teden, že drugič v oktobru, potekalo v Strasbourgu. Na strani držav, pa se bodo ta teden v Luksemburgu sestali ministri v okviru Sveta za kmetijstvo in ribištvo.

ea68a-20120718pht01364_original

PARLAMENTARNI ODBORI

Danes bodo člani odbora za državljanske svoboščine razpravljali in glasovali o resoluciji glede preprečevanja radikalizacije in novačenja mladih Evropejcev med vrste islamske države. Pri tem naj bi poudarek bil dan na izmenjavo informacij o prisotnosti radikalnih Evropejcev v Evropi in o načinih boja z radikalizacijo na spletu in v zaporih.

Prav tako danes bodo člani odbora za nadzor proračuna s komisarko za proračun Kristalino Georgijevo razpravljali o porabi proračunskih sredstev v lanskem letu. Razpravi na odboru se bosta pridružila tudi interni revizor Evropske komisije in član Evropskega računskega sodišča. Odbor za ekonomske in monetarne zadeve pa bo danes razpravljal o delu skupnega stabilnostnega mehanizma, ki deluje v okviru ECB, za zagotavljanje bančne stabilnosti v Evropi.

Prihodnjo nedeljo bodo v Ukrajini potekale lokalne volitve, na katere se odpravlja tudi opazovalna misija Evropskega parlamenta. Njeni člani bodo še posebej opazovali potek glasovanja in preštevanja glasov v nedeljo v Kijevu, Kharkivu in Dnipropetrovsku.

Več informacij o delu parlamentarnih odborov lahko najdete tukaj, zasedanja pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO

Kmetijski ministri se bodo v Luksemburgu srečali v četrtek, na njem pa razpravljali o ublažitvi vpliva kmetijstva na podnebne spremembe (o čemer bodo razpravljali tudi delegati na pariški konferenci o podnebnih spremembah, ki bo med 30. novembrom in 11. decembrom potekala v Parizu) ter o ribolovu v Baltskem morju. Pri tem bodo odločali o največjih možnih ulovnih količinah za prihodnje leto in o omejitvi ribolovnih dni na morju za staleže trske v Baltskem morju. Hkrati bodo ministri tudi izmenjali mnenja o letnem posvetovanju med Unijo in Norveško glede dvostranskega sporazuma o ribištvu. Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: