Teden v EU – Tusk in Mogherini na OZN v New York, Bulčeva v Peking, poslanci pa po skupinah

Calendar - MashableTa teden se bodo aktivnosti na mednarodni ravni iz Bruslja prestavile delno tudi v New York, kjer poteka zasedanje Generalne skupščine Organizacije Združenih narovod (OZN), Komisarka iz Slovenije se bo mudila na Kitajskem, potekal bo teden čebelarstva, poslanci v Evropskem parlamentu pa bodo kovali strategije na sestankih političnih skupin.

Predsednik Evropskega sveta, Donald Tusk, podpredsednica Evropske komisije in Visoka predstavnica za zunanjo in varnostno politiko, Federica Mogherini ter podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans bodo ta teden v New Yorku sodelovali na Generalni skupščini Organizacije združenih narodov (OZN). Predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, se zasedanja, za razliko od svojega predhodnika, ne bo udeležil, bodo pa na določenih dogodkih sodelovali nekateri Poslanci v Evropskem parlamentu.

Hkrati se bosta na Kitajskem mudila Komisar za digitalno agendo, Gunther Oettinger, in Komisarka za transport, Violeta Bulc, ki bosta v ponedeljek sodelovala na dialogu na visoki ravni za gospodarsko sodelovanje, kjer bo Komisar Oettinger podpisal sporazum o sodelovanju na področju 5G omrežij in izvedel pogovore z direktorjem uprave za cyberspace.

V Evropskem parlamentu bodo poslanci ta teden delali v okviru političnih skupin. Glavne tematike, o katerih bodo skupine oblikovale stališča ter strategije bodo Masovno nadzorovanje državljanov EU (pripravlja se resolucija glede elektronskega masovnega nadzora državljanov kot posledica dejanja Edwarda Snowdna), Proračun EU za leto 2016, priprave na pogovor z Ministrom za zunanje zadeve Savdske Arabije, Mohammedom bin Amin Al-Jefrijem, ki bo v Odboru za zunanje zadeve nastopil naslednji teden, Nagrada Sakharov (poslanci se bodo morali prihodnji teden odločiti za 6 finalistov), ter ostale tematike, ki so predvidene na prihodnjem plenarnem zasedanju (razprava s španskim kraljem Felipejem, francoskim predsednikom Françoisom Hollandom in nemško kanclerko Angelo Merkel, glasovanje o neformalnem dogovoru s Svetom o plačilnih storitvah, čezmejnih zahtevkih in novih ukrepih za zmanjševanje onesnaževanja zraka).

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: