Teden v EU – poslanci v Strasbourg, ministri v Luksemburg, podpredsednik Komisije v Ljubljano

Danes se v Strasbourgu začenja prvo izmed dveh oktobrskih plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta. Naslednje bo na sporedu čez 14 dni. Dvojna oktobrska selitev v Strasbourg je posledica določila, da se mora v Strasbourgu zvrstiti 12 plenarnih zasedanj na leto. Glede na to, da so poslanci avgusta na počitnicah je torej potrebno v katerem izmed ostalih mesecev pripraviti dve zasedanji. Zakaj je tako in kako bi se stanje lahko spremenilo smo že pisali. Poleg poslancev, pa bodo tudi ta teden dejavni različni evropski ministri, dejaven pa bo tudi podpredsednik Komisije, ki bo v petek obiskal Ljubljano.

ea68a-20120718pht01364_original

PLENARNO ZASEDANJE V STRASBOURGU

Afera Volkswagen, begunska kriza, plačilne storitve in nagovori francoskega predsednika, nemške kanclerke in španskega kralja bodo ta teden zaposlovali poslance.

Poslanci bodo jutri zjutraj s predsednikoma Komisije in Sveta razpravljali o ukrepih, ki so jih voditelji držav in vlad sprejeli na neformalnem zasedanju 23. septembra. Popoldne pa bo na sporedu razprava o prirejanju rezultatov testov avtomobilskih emisij, ki se je bo udeležila tudi evropska komisarka za industrijo Elżbieta Bieńkowska.

Sreda bo v znamenju nagovorov. Opoldne bo poslance nagovoril španski kralj Felipe, popoldne pa bosta skupen nagovor imela francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Njun nagovor bo posvečen 25. obletnici združitve Nemčije.

Celoten dnevni red plenarnega zasedanja je na voljo tukaj, zasedanje pa lahko v živo spremljate tukaj.

SVET EU – EVROSKUPINA, SOCIALNA POLITIKA, EKONOMSKE ZADEVE, PRAVOSODJE IN NOTRANJE ZADEVE

Finančni ministri držav evroobmočja se bodo danes seznanili s političnimi prioritetami nove grške vlade po njeni izvolitvi na volitvah preteklega 20. septembra. Ministri bodo razpravljali tudi o trenutnem stanju in nadaljnjih korakih izvajanja programa za Grčijo v okviru mehanizma za stabilnost. Poleg stanja v Grčiji bodo ministri razpravljali tudi o reformi storitvenega sektorja v država z evrom, začeli pa bodo tudi s pripravami na letni postopek proračunskega nadzora v območju evra. Države morajo namreč Komisiji do 15. oktobra predložiti osnutke proračunov, ministri pa na novembrskem zasedanju nato razpravljajo o oceni, ki ga pripravi komisija. Več informacij o zasedanju Evroskupine je na voljo tukaj.

Prav tako danes se bodo sestali tudi ministri pristojni za socialno politiko in zaposlovanje. Poleg razprave o socialnem upravljanju v Evropi (kako v okviru evropskega semestra bolje upoštevati socialna vprašanja) in pregledu reform socialne politike na področju pokojninskih sistemov, dohodkovne podpore in zdravja in varnosti pri delu, se bodo ministri seznanili tudi s potekom pogajanj o direktivi, ki naj bi do leta 2020 zagotovila vsaj 40 odstotno zastopanost žensk na neizvršnih položajih v odborih javnih podjetij. Več informacij o srečanju je na voljo tukaj.

Vseh 28 finančnih ministrov se bo srečalo jutri na zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve. Na njem naj bi ministri dosegli politični dogovor o direktivi o davčnih stališčih glede dohodkov pravnih oseb s čezmejnim učinkom, katere cilj je povečati preglednost zagotovil posameznih držav članic podjetjem s čezmejnim poslovanjem o načinu obračunavanja njihovih davkov. Poleg tega bodo ministri razpravljali tudi o izkušnjah evropskega semestra in komisijskem akcijskem načrtu za oblikovanje unije kapitalskih trgov. Komisija pa bo ministrom predstavila tudi potek oblikovanja bančne unije. Več informacij o zasedanju je na voljo tukaj.

Četrtek bodo ministri za notranje zadeve namenili razpravljali o različnih vidikih migracij. Med drugim bodo ministri obravnavali ukrepe, ki jih je Komisija predstavila 9. septembra za odziv na begunsko krizo. Seznanili se bodo tudi z najnovejšimi informacijami glede premestitve 40.000 azilantov. Prav tako v četrtek bodo ministri sprejemali sklepe o strožjih ukrepih za boj proti trgovini z nedovoljenim strelnim orožjem in najnovejšim dogajanjem v zvezi z varnostjo v železniškem prometu. V petek pa se bodo sestali še ministri za pravosodje in razpravljali o pravosodnih vidikih begunske krize, poskušali pa naj bi tudi doseči dogovor o splošnem pristopu v zvezi s predlagano direktivo o varstvu osebnih podatkov, ki se obdelujejo za namene kazenskega pregona. Dodatne informacije o zasedanju so na voljo tukaj.

PODPREDSEDNIK KOMISIJE JYRKI KATAINEN V LJUBLJANI

V okviru petkovega obiska v Ljubljani bo podpredsednik Katainen predstavil naložbeni načrt za Evropo (t. i. Junckerjev plan vreden 300 milijard evrov). Po predstavitvi načrta v Državnem zboru, bo o možnostih financiranja preko Evropskega sklada za strateške naložbe predstavil na srečanju s skupnostjo zagonskih podjetij v ljubljanskem Tehnološkem parku. Ob 11. uri se bo podpredsednik udeležil tudi na srečanju s študenti z naslovom “Evropa na razpotju – gospodarski, socialni in politični izzivi”, ki bo potekalo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Več informacij o obisku je na voljo tukaj.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: