Teden v EU – šefi držav o migracijah, v Sloveniji o mobilsti in jezikih, poslanci v Odborih

Calendar - MashableDobro jutro! Ta teden bo kar pokalo od aktivnosti, in upam, da samo v prenesenem pomenu besede. V Bruslju bodo poslanci zasedali v odborih, potekal bo izredni Evropski svet s šefi vlad in držav članic, v Sloveniji pas nas čaka cela vrsta aktivnosti po celotni državi.

Vir: politheor.net
Vir: politheor.net

Kot (verjetno dokaj pozen) odziv na begunsko krizo v Evropi se bodo v sredo, 23. septembra, v Bruslju sestali šefi vlad in držav vseh 28 držav članic Evropske unije. S pričetkom ob 18.00 bodo evropski voditelji na najvišji ravni razpravljali o ustanovitvi kredibilne migracijske politike. Predsednik Evropskega sveta, Donald Tusk, poziva svoje kolege, da dajo na razpolago finančni prispevek za World Food Programme, ki s hrano pomaga 11 milijonom Sirijcev v Siriji in v širši regiji. Poleg tega bo razprava tekla tudi o pomoči državam članicam na zunanjih mejah Evropske unije, sodelovanju z državami Zahodnega Balkana, Turčijo in sosedami Sirije, vračilu beguncev ter diplomatskim prizadevanjem za ustavitev državljanske vojne v Siriji. Dodatne informacije so na voljo tukaj.

 

Inside the European Parliament. Foto: TM
Inside the European Parliament. Foto: TM

V Evropskem parlamentu bo pestro po Odborih. Poslanci se bodo srečali v okviru Pododbora za Varnost in obrambo (SEDE), Odbora za razvojno pomoč (DEVE), Odbora za mednarodno trgovino (INTA), Odbora za proračunski nadzor (CONT), Odbora za kulturo in izobraževanje (CULT), Odbora za ustavne zadeve (AFCO), Odbora za gospodarske in monetarne zadeve (ECON), Odbora za industrijo, raziskave in energijo (ITRE), Odbora za državljanske svoboščine, pravico in notranje zadeve (LIBE), Odbora za zunanje zadeve (AFET), Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve (EMPL), Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) in Odbora za ribiško politiko (PECH). Zasedanja odborov si lahko v živo (in v arhivu) ogledate na tej povezavi.

štekaš evropejec si
Vir: evropejec.si

V Sloveniji bo potekala vrsta zanimivih dogodkov:

  • Ponedeljek, 21. 9., Jesenice,  Europe Direct Gorenjska vas skupaj s podjetjem POR vabi na regijsko delavnico EU in zaposlovanje: najpogostejše napake pri iskanju zaposlitve. Na dogodku bodo predstavljene praktične informacije o potrebnih aktivnostih in učinkovitem pristopu k iskanju zaposlitve. Hkrati bo na delavnici predstavljen tudi program EURES in možnosti iskanja zaposlitve v tujini. Več informacij o dogodku lahko dobite na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske: 04/581-34-19  ali na FB strani agencije.
  • Ponedeljek, 21.9., in torek, 22.9., Ljubljana,  Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas vabi preostale številne brezplačne dogodke v okviru tedna mobilnosti. Več informacij in celoten program sta na voljo na spletni strani Predstavništva.
  • Ponedeljek, 21.9. in torek, 22.9., Maribor, Novo mesto, Koper, Cerknca, potekali bodo dogodki v luči tedna mobilnosti v organizaciji Europe Direct.
  • Torek, 22.9. do petek, 25.6., Ljubljana, Predstavništvo Evropske komisije v Tednu jezikov vabi na številne aktivnosti, kot sta jezikovna detektivka “Minute za tatinsko jezikanje” in Knjižnica pod krošnjami Na spletni strani www.danjezikov.eu lahko sodelujete v nagradnem kvizu “Štekaš jezike?”. Več informacij o Tednu jezikov je na voljo na spletni strani.
  • Četrtek, 24.9., Novo mesto, Europe Direct Novo mesto bo izvedlo delavnico o razvojni pomoči, ki jo Evropska unija nudi mnogim državam po svetu. Več informacij o dogodku najdete tukaj.
  • Petek, 25.9., Jesenice, Europe Direct Gorenjska vas v sodelovanju z Mladinskih svetom Jesenice vabi na Tržnico znanja. V okviru strategije Evropa 2020 (cilj pametna rast – povečevanje zaposljivosti mladih s pridobivanjem formalnih in neformalnih izkušenj ter spodbujanja inovativnosti pri mladih) bo informacijska točka sodelovala z izobraževalno–predstavitveno stojnico, kjer bodo na voljo tudi individualni razgovori o evropskih programih, EURES-u in možnostih registracije s.p. ali d.o.o. Udeležba na dogodku je brezplačna. Več informacij o dogodku lahko dobite na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske: 04/581-34-19.
  • Petek, 25.9., Maribor, Ptuj, Slovenska Bistrica, Murska sobota, Europe Direct Maribor in Murska Sobota v okviru Evropskega dneva jezikov organizirata akcijo Pogovori se z menoj, s katero želita poudariti pomen učenja tujih jezikov in predstaviti jezikovno različnost Evrope. 250 dijakov bo na voljo občanom v svojih krajih, da se z njimi pogovorijo v tujem jeziku, ki ga bodo imeli navedenega na prepoznavnih rumenih majicah. Več informacij o dogajanju najdete na tej povezavi.
  • Petek, 25.9., Maribor, Noč raziskovalcev je projekt iz programa Obzorje 2020, katerega cilj je predstaviti poklic in življenje znanstvenika. “Raziskovalci in znanstveniki v središču vsakdanjega življenja” je osrednja tema vseh aktivnosti v okviru letošnje Noči raziskovalcev 2015.
  • Sobota, 26.9., Koper, Europe Direct Koper – Capodistria ob letošnjem Evropskem dnevu jezikov pripravlja mednarodni dogodek, ki bo vključeval Tržnico jezikov, Evropski filmski maraton in Jezikovni prigrizek. Več informacij je na voljo na spletni strani informacijske točke.

Avtor: Špela Majcen Marušič

I am a Slovenian EU affairs analyst, proud member of the Charles Darwin promotion at the College of Europe with experience in the European Parliament and the UN Refugee Agency. I am a young mum to a clever and adorable baby girl and I believe that a kinder world can be created through cooperation and understanding. On Twitter as @SpelaMa on Instagram as @spela_ma.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: