Evropski pregled – iranski dogovor in konec mlečnih kvot

Zaradi velikonočnih praznikov se je prejšnji teden v Bruslju zaključil že v sredo. Tudi zaradi tega je bilo omembe vrednih “evropskih” dogodkov manj. Zaradi tega pa tisti, ki so se zgodili, niso nič manj pomembnejši. Daleč najpomembnejši je vsekakor okvirni dogovor glede iranskega jedrskega programa, ki je bil dosežen v četrtek. V torek pa je bil zadnji dan veljave mlečnih kvot, ki so v Evropi veljale zadnjih 30 let.

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini in iranski zunanji minister Javad Zarif (Vir: (c) Evropska unija 2015 - EEAS)
Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Federica Mogherini in iranski zunanji minister Javad Zarif (Vir: (c) Evropska unija 2015 – EEAS)

IRANSKI DOGOVOR

V četrtek zvečer so zunanji ministri Francije, Kitajske, Nemčije, Rusije, Velike Britanije skupaj z visoko predstavnico EU za zunanje odnose skupaj z iranskim zunanjih ministrom dosegli okvirni dogovor glede iranskega jedrskega programa. Četrtkov dogovor predstavlja zgolj okviren dogovor, ki predstavlja podlago za dokončni sporazum. ki naj bi ga podpisali v juniju. To naj bi Iranu omogočilo, če bo seveda sporazum spoštoval, da bodo zahodne države in OZN odpravile sankcije zoper to državo, ki bo tako lahko ponovno prodajalo svojo nafto.

Kot poroča EUobserver, naj bi se Iran zavezal, da naslednjih 15 let ne bo več proizvajal obogatenega urana čez mejo, ko bi ga lahko uporabil za jedrsko orožje, hkrati pa bo tudi precej zmanjšal svoje že nakopičene zaloge obogatenega urana. Poleg tega naj bi Iran naslednjih 25 let omogočil brezpogojen dostop (tudi nenapovedan) inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) za nadzorovanje spoštovanja dogovora. V kolikor bo Iran spoštoval dogovor bodo sankcije postopoma odpravljene od julija letos.

Zahodne države so dogovor v glavnem pozdravile, do dogovora pa je zelo nezadovoljen Izrael, ki je zahodne države že pozval naj dogovora ne podpišejo, saj bi s tem Izrael postal še bolj ogrožen.

KONEC MLEČNIH KVOT

Torek je zaznamoval zadnji dan veljave mlečnih kvot, ki so bile v Evropski gospodarski skupnosti (predhodnici današnje EU) uvedene leta 1984, ko se je Evropa srečevala s preveliko proizvodnjo mleka, kar je ogrozilo evropske mlečne proizvajalce. Z njihovo uvedbo so kmetom zagotovili redno ceno za svoje mleko, ne glede na dejansko ceno mleka na svetovnih trgih.

Zadnji dan veljave mlečnih kvot so zaznamovali tudi protesti evropskih kmetov, ki so se v ta namen zbrali pred Evropskim parlamentom v Bruslju. Po poročanju belgijske frankofonske radiotelevizije RTBF se je na protestih zbralo med 15o0 in 200 protestniki, ki so želeli opozoriti na posledice, ki naj bi jih odprava mlečnih kvot prinesla evropskemu mlečnemu trgu. Po mnenju organizacije European Milk Board (EMB), naj bi ta ukinitev najbolj koristila živilskim multinacionalkam, ki bodo tako popolnoma prevzele odločanje glede evropske proizvodnje mleka.

Avtor: Grega Jug

Diplomant evropskih študij in magister diplomacije (z magistrsko nalogo na temo konzularne dejavnosti EU). V preteklosti že pripravnik in začasni tiskovni predstavnik v Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Ljubljani, trenutno delam v osrednjem informacijskem centru Evropske unije EUROPE DIRECT v Bruslju. Velik ljubitelj evropskega povezovanja, ki ga skuša gledati s kritično distanco (čeprav ravno vedno ne uspe :). Poleg EU sem tudi velik ljubitelj TV serij in vsega kar je z njimi povezano.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: